Princ Harry in princ William med nagovorom občinstva na Wembleyju. Foto: Reuters
Princ Harry in princ William med nagovorom občinstva na Wembleyju. Foto: Reuters
Joss Stone
Zbrane je med drugim zabavala tudi Angležinja Joss Stone. Foto: Reuters
Množica se je očitno zabavala in to kljub poostrenim varnostnim ukrepom. Foto: Reuters
Princ Harry in princ William
Skupaj z občinstvom pa sta se očitno zabavala tudi oba princa, saj sta se udeležila t. i. mehiškega vala. Foto: Reuters

Na prenovljenem stadionu Wembley se je koncerta udeležilo več kot 60.000 srečnežev, ki se jim je uspelo prigrebsti do vročih vstopnic.

Koncert, ki hkrati pomeni tudi spomin na deset let, odkar je valižanska princesa umrla v pariškem predoru, organizirata pripadnika modre krvi - Dianina sinova princa William in Harry, ki sta opravila zares izjemno delo. Prav nobene stvari nista prepustila naključju, zato sta še v soboto po stadionu opravila obhod, da bi nadzorovala sklepno stopnjo priprav.

22-letni Harry ni mogel skriti navdušenja nad spremembo nogometnega igrišča v glasbeno prizorišče, z bratom pa sta soglasno obljubila neverjeten dogodek, zaradi katerega več dni nista mogla dobro spati. Obljubljala sta, da bodo glasbeni zvezdniki vsem obiskovalcem in gledalcem prek tv-zaslonov v 145 državah pripravili nepozabno noč, kar se je tudi zgodilo.

Zvezda za zvezdo ...
Nič čudnega, saj je bil spisek nastopajočih res veličasten. Smetano na torti sta predstavljala nastopa ponovno združenih Take That, ki jih je napovedal sam nogometni "bog" David Beckham, in Dianinega dobrega prijatelja Eltona Johna, ki se je po njenem pogrebu leta 1997 zaklel, da nikoli več ne bo v živo izvajal uspešnice Candle in the Wind. Besedo je snedel prav na nedeljskem koncertu.

Poleg legende britanske glasbe so nastopili tudi Joss Stone, Natasha Bedingfield, Rod Stewart, James Morrison in starejša generacija, tisti, ki si jih je Diana najraje vrtela: Bryan Ferry, Tom Jones in skupina Duran Duran. To pa še ni vse. Tudi ameriški pevci so prišli na Otok: Kanye West, P Diddy, Pharrell Williams in Fergie, "srce" skupine the Black Eyed Peas.

Princa se bosta spominjala skupaj z množico
Na oder sta vmes prišla tudi princa, ki sta se se 63.000 zbranimi spomnila svoje pokojne mame in ji namenila nekaj besed. Njuna največja želja je bila, da bi bil ta koncert "najboljše rojstnodnevno darilo, ki ga je kdaj dobila".

William in Kate spet par
Dogodek pa bo za stolpce britanske družabne kronike zanimiv še zaradi ene "začimbe": zelo verjetno je bilo, da se bo 26-letnemu Williamu v častni loži pridružila tudi priljubljena Kate Middleton, s katero sta se aprila po več kot štirih letih razšla, zdaj pa naj bi se spet sestajala. Na koncert jo je povabil sam princ, a se Kate kljub napovedi ni pojavila ob njem.

Da bi se srečno razšli
Kot je običajno pri takih dogodkih, je bilo treba pomisliti še na eno komponento - varnostno. Sploh po zadnjih bombnih preplahih v Londonu in najnovejšem v Glasgowu. Iz Scotland Yarda so sporočili, da koncert varuje več kot 450 policistov.

A. P.