Foto: EPA
Foto: EPA

Pet vnukov švedskega kralja Karla XVI. Gustava in kraljice Silvije je še vedno članov kraljeve družine, nimajo pa več naziva njegovo/njeno visočanstvo in ne bodo več sodelovali pri uradnih kraljevih dolžnostih.

Ta odločitev pa ne vpliva na sedemletno princeso Estelle in triletnega princa Oskarja, dva vnuka, ki ju je rodila najstarejša hčerka, prestolonaslednica Victoria.

Za starše dobra novica
Švedski kraljevi par se je poročil leta 1976, v zakonu pa so se jima rodili trije otroci – Victoria, Carl Philip in Madeleine. Princ Carl Philip z ženo Sofio ima triletnega sina Alexandra in dobro leto mlajšega Gabriela, njegova mlajša sestra Madeleine, ki je poročena s Chrisom O’Neillom, pa je mati treh otrok – petletne Leonore, štiriletnega Nicolasa in enoletne Adrienne.

Omenjeni malčki bodo lahko obdržali nazive princ in princesa, vendar bodo postali osebni in bodoči otroci ali zakonski partnerji ne bodo imeli pravice do njih.

Princesa Madeleine se je na novico že odzvala na Instagramu. "To je bilo načrtovano že dalj časa. Midva s Chrisom meniva, da je to dobro, saj bodo imeli najini otroci večje možnosti, da oblikujejo svoje življenje v zasebnosti kot posamezniki," je pojasnila.

Sprememba se je že odrazila tudi na uradni spletni strani švedske kraljeve palače, saj je sliko celotne kraljeve družine zamenjala fotografija, na kateri je zgolj kralj Karl XVI. Gustav s svojima naslednicama – prestolonaslednico Victorio in njeno prvorojenko Estelle.