Foto: AP
Foto: AP

Z glasovanjem se je končala skoraj enoletna saga in s tem prizadevanja, da bi rešili dom pred uničenjem. Lani poleti je mestni oddelek za gradnjo in varnost namreč izdal dovoljenje za rušenje doma. Mestni svet je nato soglasno odobril nujni predlog svetnice Traci Park (svetnica predstavlja okrožje, kjer je hiša) za preprečitev rušenja in začetek postopka za razglasitev hiše kot zgodovinske stavbe, poroča CNN.

Med govorom pred glasovanjem v sredo je Park pozvala svoje kolege, naj ohranijo znamenitost Los Angelesa. Dom je, tako kot Marilyn Monroe, označila za "ikoničen".

Posestvo v Brentwoodu bo ostalo nedotaknjeno. Foto: Reuters
Posestvo v Brentwoodu bo ostalo nedotaknjeno. Foto: Reuters

"V zgodovini ali kulturi verjetno ni ženske, ki bi pritegnila domišljijo javnosti tako, kot je to uspelo Marilyn Monroe. Tudi vsa ta leta pozneje njena zgodba še vedno odmeva in navdihuje številne izmed nas," je dejala. "Izguba tega koščka zgodovine, edinega doma, ki ga je imela Marilyn Monroe, bi bil uničujoč udarec za ohranjanje zgodovine, pa tudi za mesto, kjer je manj kot tri odstotke zgodovinskih spomenikov namenjenih ženskam," je dodala.

Ekipa svetnice Park je v sredo predstavila še en predlog za omejitev avtobusov na ulicah okoli hiše pokojne zvezdnice. Povedala je, da je skušala govoriti s člani lokalne skupnosti o prometni varnosti in njihovih pomislekih. "Z ekipo smo tesno sodelovali tudi z lastniki nepremičnine, da bi ocenili možnost za morebitno selitev doma na kraj, kjer bi ga javnost dejansko lahko obiskala in tam preživela čas," je dejala. "Še vedno sem zavezana sodelovanju z lastniki nepremičnin, da bi ugotovili, ali bo to mogoče storiti v prihodnosti, toda danes ohranimo ta bistveni del zgodovine in kulture Los Angelesa."

Los Angeles Conservancy, neprofitna organizacija, namenjena ohranjanju zgodovinskih krajev v mestu, je glasovanje v sredo označila za uspešno. Domovanje zvezdnice v Brentwoodu je bilo zgrajeno leta 1929 in je po nepremičninskih evidencah ocenjeno na približno osem milijonov dolarjev.