Foto:
Foto:

Vpogled v podatke, ki so jih v ameriškem zveznem preiskovalnem uradu zbrali o sedaj že legendarnem beatlu, je profesor na kalifornijski univerzi Jonathan Wiener zahteval že leta 1983, v tožbi pa se je skliceval na Zakon o svobodnem dostopu do informacij.

Wienerju so leta 1997 kot del poravnave predložili 248 strani dokumentov, iz katerih so izločili deset strani. Za teh deset strani pa je Wiener vložil novo
tožbo, ki se je končala v njegovo korist.

Wiener, sicer zgodovinar, je na začetku dokumente potreboval za svojo knjigo Come Together: John Lennon in His Time, ki jo je začel snovati v začetku osemdesetih let. Kot posledica križevega pota, ki ga je moral prehoditi, preden je prišel do dokumentov, pa je leta 1997 izšlo še njegovo delo Gimme Some Truth: The John Lennon FBI Files.

V zadnjem dejanju več kot dvajsetletne bitke je sodnik Robert Takasugi zavrnil argumente državnih tožilcev, ki so trdili, da bi objava zadnjih desetih strani zbranih dokumentov pomenila varnostno tveganje na državni ravni, saj je nekatere podatke v njih skrivno prispevala tuja vlada, ki pa je niso imenovali.