Ne opravičujeta nasilja nad komer koli. Foto: AP
Ne opravičujeta nasilja nad komer koli. Foto: AP

Koncertna turneja ameriškega komičnega dua Tenacious D, ki sta ga leta 1994 ustanovila ameriška igralca Jack Black in Kyle Gass, je bila do nedavnega v polnem zamahu, a tega je zdaj konec.

Ker je na dan koncerta v avstralskem mestu Sydney Gass praznoval 64. rojstni dan, mu je Black, ki je glasbenemu kolegu tudi prinesel torto, na odru dejal, naj si nekaj zaželi. "Naslednjič ne zgreši Trumpa," je bil odgovor slavljenca. To se je nanašalo na to, da je nekdanji ameriški predsednik pred kratkim preživel poskus atentata med njegovim predvolilnim zborovanjem na v Pensilvaniji.

Čeprav je pripomba številne v občinstvu nasmejala, pa je želja na družbenih omrežjih sprožila plaz kritik, Elon Musk jo je označil za zlobno. Oglasil se je tudi avstralski senator Ralph Babet, ki je na X-u objavil poziv, da naj dvojec nemudoma izženejo iz države, saj "v Avstraliji ni prostora za tiste, ki si želijo usmrtitve drugih".

Avstralski veleposlanik v ZDA in nekdanji avstralski premier Kevin Rudd je na nacionalni republikanski konvenciji dejal, da mu je bilo zaradi neslane šale "fizično slabo", poroča BBC.

"Globoko se opravičujem tistim, ki sem jih razočaral"

Gass se je sicer že opravičil za komentar. "Improviziran stavek, ki sem ga izrekel na odru v Sydneyju, je bila zelo neprimerna, nevarna in grozna napaka," je zapisal na družbenih omrežjih in dodal, da ne opravičuje nikakršnega nasilja, v kakršni koli obliki, nad nikomer.

"Kar se je zgodilo, je bila tragedija in neizmerno mi je žal za moje pomanjkanje presoje. Globoko se opravičujem tistim, ki sem jih razočaral in resnično obžalujem bolečino, ki sem jih povzročil," je še v opravičilo dejal Gass, ki se je po incidentu tudi razšel s svojim agentom Michaelom Greenom.

Preostali načrti skupine so obviseli v zraku

Na izjavo se je odzval tudi Black. "Neprijetno sem bil presenečen nad tem, kar je bilo izrečeno med nastopom. Nikoli ne bi opravičeval sovražnega govora ali spodbujal političnega nasilja v kakršni koli obliki," je zapisal na družbenih omrežjih.

Čeprav so zaradi polemike sprva preložili njun naslednji koncert, pa je zvezdnik dodal, da se mu po dolgem razmisleku ne zdi primerno nadaljevati turneje. Pristavil je tudi, da so preostali načrti skupine na čakanju. "Hvaležen sem oboževalcem za njihovo podporo in razumevanje," je še zaključil.