Arnold Schwarzenegger je prepričan, da bi lahko postal ameriški predsednik. Foto: EPA
Arnold Schwarzenegger je prepričan, da bi lahko postal ameriški predsednik. Foto: EPA

Kljub prepričanju o zmagi mu kandidaturo preprečuje ameriška ustava, ki veleva, da državi lahko predsedujejo zgolj državljani, rojeni v ZDA. Republikanski politik in zvezdnik filmov Terminator je namreč rojen v avstrijskem kraju Thal, kjer je živel do devetnajstega leta.

"Seveda bi lahko zmagal na volitvah. Leta 2016 je bila tekma popolnoma odprta, mislim, da bo tako tudi na prihajajočih volitvah," je v oddaji Who's Talking to Chris Wallace samozavestno povedal 75-letnik. Dodal je, da v predsedniški tekmi trenutno ni politika, ki bi lahko združil različna mnenja volivcev. "Prišli smo do tega, da je pomembnejše vprašanje, proti komu ljudje volijo, in ne obratno," je še povedal.

Trump nima možnosti

Schwarzeneger je prepričan, da bi kandidiral, če bi mu bilo to dovoljeno, povedal je celo, da o tem niti ni treba razmišljati: "Popolnoma jasno mi je, kako bi lahko zmagal na volitvah." Zvezdnik nove Netflixove serije Fubar je predsedniško kandidaturo primerjal s svojo leta 2003, ko je postal guverner v zvezni državi Kalifornija, na položaju je ostal do leta 2011.

"Takrat je bilo jasno, da ljudje iščejo nove odgovore, tokrat pa o zmagi ne bo odločalo, ali bo kandidat demokrat ali republikanec, ampak bo zmagal nekdo, ki bo znal zediniti državo. Veliko bo še treba postoriti, a so vse stvari izvedljive, če ljudje stopijo skupaj," je nadaljeval Schwarzenegger.

Kljub temu da je vso svojo politično kariero nastopal kot republikanec, leta 2012 je celo povedal, da stranki ne bo nikoli obrnil hrbta, je velikokrat zagovarjal tudi nekatere ideje nasprotnega političnega pola. Znano je, da nikoli ni bil med največjimi podporniki nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, a ga "ne skrbi, da bi bil ponovno izvoljen". Kljub temu da Trump še uživa podporo republikanskega volilnega telesa, je igralec prepričan, da ne bo mogel prepričati neodvisnih in neopredeljenih volivcev.