Foto: AP
Foto: AP

V knjigi 41-letna popzvezdnica predela zadnjih 20 let svojega življenja pod budnim očesom javnosti in kamer, pri čemer se loti tako obravnave, ki je je bila deležna v medijih, kot tudi svojih nekdanjih partnerjev in spornega skrbništva.

Med letoma 2008 in 2021 (13 let) je imel nad pevko in njenimi financami popoln nadzor njen oče Jamie Spears. Po dolgoletni kampanji njenih oboževalcev (#FreeBritney) in dramatični pravni bitki je sodišče leta 2021 skrbništvo nazadnje odpravilo.

Sorodna novica Britney Spears v knjigi spominov razkrila, da je zanosila z Justinom Timberlakom

V knjigi Spearsova kar nekaj prostora nameni tudi zvezi z Justinom Timberlakom, vključno z razkritjem, da je v obdobju, ko je bila v zvezi s popzvezdnikom (med letoma 1999 in 2002), zanosila in naredila splav, ker on takrat ni hotel postati oče.

Prve recenzije so pozitivne in hvalijo pogum pevke, ki je zaradi izkoriščanja medijev, družine in partnerjev, psiholoških bojev in dolgoletnega skrbništva ena bolj tragičnih figur v svetu sodobne pop glasbe.

BBC tako v recenziji piše, kako je avtobiografija Britney Spears "jezna, svarilna zgodba", iz podobnih razlogov pa knjigo v branje priporoča tudi Guardian.

"Kdor koli išče zvezdniške anekdote, jih tu ne bo našel. Namesto tega The Woman in Me poda osredotočeno zgodbo, s katero se ne da zanikati povezav med patriarhatom in izkoriščanjem in ki jo je vredno brati kot opozorilno zgodbo in obsodbo, ne pa žakelj tabloidnih razkritij. Po vsem, kar je Spearsova izgubila, je ostrina njenega zornega kota pravi čudež," piše Guardianova recenzentka Laura Snapes.

Foto: AP
Foto: AP

Življenje pod mikroskopom

Britney Spears je ena najslavnejših zvezdnic našega časa. Oboževana in hkrati zasmehovana. Njeno življenje je razgaljeno in secirano od najstniških let naprej, ko so jo novinarji nenehno spraševali o najintimnejših podrobnostih njenega spolnega življenja in velikosti dojk.

Nadaljevanje je bilo samo še slabše – po javnem zlomu leta 2007, ko si je med drugim obrila glavo, tabloidi pa so vse skupaj rade volje ovekovečili, je sodišče odredilo sistem skrbništva in nadaljnjih 13 let je preživela v de facto zaporniškem sistemu, v katerem so ji bile odrečene najosnovnejše človekove pravice.

V tem času ni mogla videti svojih dveh sinov brez očetove odobritve, zaplenili so ji vozniško dovoljenje, ni mogla izbirati svojih obrokov, ni smela piti kave, ko je hotela, da se ji odstrani maternični vložek, da bi zanosila s svojim takratnim partnerjem, so ji odrekli tudi to.

Ko je bila leta 2021 vsega tega osvobojena, so mnogi mislili, da bo s tem končno lahko začela novo poglavje, a – kot razkriva knjiga – zgodba nima srečnega konca. "Migrene so samo del fizičnih in psihičnih posledic, s katerimi živim po koncu skrbništva. Mislim, da moja družina ne razume, kako veliko škodo so mi povzročili," piše.

Tudi nove glasbe od nje ne pričakujte: "Moja glasba je bila moje življenje, skrbništvo pa je bilo za to smrtonosno – strlo je mojo dušo."

Pred današnjo izdajo knjige je popzvezdnica na Instagramu zapisala, da je obrnila nov list in da je knjiga prinesla "epilog", ki ga je tako krvavo potrebovala.

"Moj motiv za pisanje te knjige ni bil, da bi razpredala o svojih preteklih izkušnjah, kar zdaj delajo mediji in je trapasto. Večina dogodkov, opisanih v knjigi, je izpred 20 let in sem vse to že predelala," je zapisala.

"V bistvu je to knjiga, za katero sploh nisem vedela, ali bi morala biti napisana ... In čeprav bodo nekateri užaljeni, mi je dala nekakšen zaključek. Upam, da bom lahko z njo razsvetlila ljudi, ki se počutijo še posebej osamljeni in napačno razumljeni."