Festival, na katerem se je poškodovalo na stotine ljudi, so nemudoma odpovedali. Foto: EPA
Festival, na katerem se je poškodovalo na stotine ljudi, so nemudoma odpovedali. Foto: EPA

Sodišče v zvezni državi Teksas bo po poročanju AP obravnavalo pritožbo tožilstva v sodnem primeru proti ameriškemu pevcu in raperju Travisu Scottu, saj naj bi s svojo objavo o varnosti na koncertih in donaciji za ta namen kršil navodila sodišča. Sodnica je namreč vsem vpletenim v sojenje naročila, naj ne dajejo izjav o sojenju in ne poskušajo vplivati na mnenja sodnikov, kar vključuje javne objave.

Scott je namreč na svojih družbenih omrežjih napovedal svoje sodelovanje v projektu HEAL. "Z ekipo sem ustvaril projekt HEAL, s katerim bomo zagotovili varnost na koncertih. Narediti moramo vse, da so koncerti kar se da varni. Žrtve koncerta Astroworld bodo za vedno ostale v mojem srcu."

Ta izjava naj bi po mnenju odvetnika Boba Hilliarda, enega od odvetnikov, ki zastopa starše umrle devetletnice Ezre Blount, kršila omenjeno določilo sodišča. "Gospod Scott je s to izjavo izkoristil svoj vpliv in sloves, da zaobide vaša določila," je povedal glavni sodnici Kristen Hawkins.

Scott ves čas, kljub nekaterim nasprotnim pričanjem očividcev, zanika, da je med koncertom vedel za tragedijo. Foto: AP
Scott ves čas, kljub nekaterim nasprotnim pričanjem očividcev, zanika, da je med koncertom vedel za tragedijo. Foto: AP

Človeški davek Astroworlda

Sojenje poteka zaradi festivala Astroworld z začetka novembra lani. Med festivalom v Teksasu, na katerem je bil Travis Scott ustvarjalni vodja in nastopajoči, je izbruhnila panika, prerivanje in brezglavi dir. Raper je o nesreči, ki je zahtevala deset življenj, dejal, da za hude težave, zaradi katerih bi moral ustaviti koncert, ni vedel – o njih je bil obveščen šele pred tiskovno konferenco, ki so jo izpeljali takoj po njegovem nastopu.

Glasbenik je sicer zatrdil, da je nastop dvakrat prekinil – med drugim je nekdo omedlel, zato je poklical varnostnike. Poudaril pa je, da sta bili njegova pozornost in zmožnost opazovanja, kaj se v množici dogaja, zaradi razsvetljave, glasbe in pirotehnike okrnjeni. Tudi med pesmimi naj tako ne bi slišal oboževalcev, ki so prosili za pomoč. 30-letnik in organizator dogodka LiveNation se sicer zaradi domnevne malomarnosti in spodbujanja k nasilju spopadata z več kot 100 tožbami, ki znašajo več milijonov ameriških dolarjev. Čeprav je zvezdnik družinam pokojnih ponudil, da pokrije stroške pogrebov, so ga številni zavrnili.