Od nekdaj je napovedoval knjigo vseh knjig, do zdaj so mu bili intervjuji dovolj. Foto: Reuters
Od nekdaj je napovedoval knjigo vseh knjig, do zdaj so mu bili intervjuji dovolj. Foto: Reuters

Predhodnik trenutnega predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna je že večkrat napovedoval, da bo napisal knjigo spominov, ta pa naj bi bila po njegovem knjiga vseh knjig. Namesto tega pa bo Donald Trump 7. decembra izdal knjigo fotografij o štirih letih v Beli hiši. 320 strani dolga knjiga naj bi prikazovala nepozabne trenutke iz njegovega obdobja v Beli hiši. Mednje sodijo tudi gradnja zidu na južni meji, nižanje davkov, potrditev skoraj 300 sodnikov in treh vrhovnih sodnikov, obnova vojske ter ustanovitev vesoljskih sil.

Na fotografijah naj bi se znašli tudi trenutki s predsednikom Severne Koreje Kim Džong Unom, kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in drugimi svetovnimi voditelji. Opise slikovnega gradiva je zapisal sam, nekatere celo na roko. Delo z naslovom Naša skupna pot bo izdala Winning Team Publishing, nova založba njegovega sina Donalda mlajšega in sodelavca iz predsedniške kampanje Sergia Gora. V prednaročilu jo nameravajo prodajati za 75 ameriških dolarjev (okoli 66,5 evra), za podpisan izvod pa bodo morali bralci odšteti kar 230 dolarjev (okoli 204 evrov).

Večji založniki z njim ne želijo imeti nič

Trumpovi predhodniki, kot sta Barack Obama in George Bush mlajši, so knjige spominov napisali po tem, ko so z velikimi založniškimi hišami, kot je Penguin Random House, sklenili več milijonov dolarjev vredne pogodbe. V primeru Trumpa ni tako. Newyorški založniki, predvsem po januarskem napadu na kongres, z nekdanjim ameriškim predsednikom namreč nočejo imeti opravka.

Založniška hiša Simon & Schuster se je tako že odpovedala pogodbi za knjigo Trumpovega podpornika, senatorja Josha Hawleyja iz Missourija, zaradi pogodbe o spominih Trumpovega podpredsednika Mika Pencea pa se sooča tudi z uporom znotraj podjetja.