William in Kate sta se po odmevni turneji po Kanadi in ZDA za nekaj časa umaknila izpod žarometov. Foto: Reuters
William in Kate sta se po odmevni turneji po Kanadi in ZDA za nekaj časa umaknila izpod žarometov. Foto: Reuters
Vojvodinja Cambriška
Vojvodinja Cambriška ima za zdaj le eno zadolžitev na mesec. Foto: EPA

Čeprav je Kate po vrnitvi s turneje po Kanadi in delu ZDA "doletela" le ena zadolžitev (s princem Williamom sta po nasilnih protestih mladih obiskala Birmigham) in se je zdelo, da so ji kraljičini svetovalci prizanesli z obveznostmi, je zdaj jasno, da videz vara - Kate je namreč doletelo naporno "šolanje".

Največ časa posveča politiki
Na urniku vsakega delovnega dne vojvodinje Cambriške so se znašli različni "tečaji", v okviru katerih jo najboljši svetovalci Buckinghamske palače poučujejo o političnih postopkih, zakonodaji itd., skratka o vseh napisanih in nenapisanih pravilih, ki veljajo v politiki Združenega kraljestva.

In ker mora biti žena bodočega prestolonaslednika poučena res o čisto vsem, so k sodelovanju povabili tudi strokovnjake s področij znanosti, umetnosti, medijev, krajevnih navad in podobnega, poroča britanski časnik Telegraph. "Vojvodinjo poučujejo o tem, kako deluje država, spoznava naše institucije in se izobražuje o organizaciji različnih ustanov, ki se ukvarjajo z mediji in umetnostjo," je za časnik povedal vir blizu palači.

Pouk večinoma za zidovi palače St. James
"Ta proces učenja bo trajal kar nekaj mesecev in je skrit pred očmi javnosti," je dodal omenjeni vir in dodal, da "srečanja" s strokovnjaki potekajo večinoma v palači St. James, kjer ima sedež prestolonaslednik, Williamov oče Charles, Kate pa se učenju posveča tudi, kadar je doma, na otoku Anglesey.

Poznavalci dogajanja okoli kraljeve družine ugotavljajo, da gre za popolnoma nasprotno ravnanje kot v primeru Williamove matere, princese Diane, ki je po ločitvi od Charlesa večkrat potožila, da na delo in življenje princese ni bila pripravljena in da so jo vrgli naravnost v središče dogajanja, ji naložili preveč dolžnosti in jo nato neprestano kritizirali, ker ji vse skupaj ni šlo tako dobro od rok, kot se je od nje pričakovalo. "Pričakovali so, da bom princesa postala kar čez noč," je nekoč dejala pokojna Diana.

William je zahteval, da jo počasi uvedejo v dolžnosti
Veliko zaslug za diametralno nasprotno obravnavo ima menda Katin mož William, ki je ob zaroki (to sta razglasila novembra lani, poročila pa sta se, kot je znano, 29. aprila letos) od svoje družine zahteval, da Kate ponudi popolno podporo in jo počasi uvede v vse dolžnosti, ki se bodo od nje pričakovale. Odločen je bil, da se zgodovina ne bo ponovila, še piše Telegraph.

Vojvodinja Catherine bo tako eno leto dobivala največ eno "nalogo" na mesec, večino časa pa bo lahko brezskrbno preživljala doma, na Angleseyju. 29-letnici so poleg tega "dovolili" tudi, da si svojo dobrodelno organizacijo, katere pokroviteljica bo, izbere do konca leta in ne takoj, ko postane članica kraljeve družine.