Nekatere predsedniške kave so dražje kot druge .... Foto: Reuters
Nekatere predsedniške kave so dražje kot druge .... Foto: Reuters

Po družbenih omrežjih in ukrajinskih medijih je namreč prejšnji teden zaokrožila fotografija, kako predsednik in drugi funkcionarji brez zaščitnih mask sedijo tesno skupaj v lokalu, medtem ko bi goste smeli streči samo na zunanjih terasah, kjer bi za mizo lahko sedeli največ štirje.

Nedovoljeno predsedniško druženje se je zgodilo 3. junija med službeno potjo v mestu Hmelnicki, ki ima 265.000 prebivalcev in je od Kijeva oddaljeno dobrih 300 kilometrov.

Dva dni pozneje je bila prepoved odprtja notranjosti gostinskih lokalov sicer odpravljena, a v času svojega obiska kavarne jo je predsednik kršil, prav tako pa se je za majhno mizo nagnetlo šest ljudi, še več pa jih je stalo okoli, je razvidno s slike, ki jo je takrat objavil celo sam predsedniški urad.

Med kavarniško družbo sta bila tudi vodja kabineta in njegov namestnik pa namestnik zdravstvenega ministra ter guverner in župan Hmelnickega, poroča časopis Kyiv Post.

Zelenski se je med epidemijo sicer trudil, da bi bil Ukrajincem za zgled. Foto: Reuters
Zelenski se je med epidemijo sicer trudil, da bi bil Ukrajincem za zgled. Foto: Reuters

Priznal napako

Teden dni pozneje je policija sporočila, da so oglobili vse, prav tako tudi lastnika lokala, ki jih je sploh povabil, naj sedejo tja. Višine kazni za posameznike sicer niso razkrili, predsednikova denarnica pa bo tanjša za več kot 1100 evrov, poročajo ukrajinski mediji.

Zelenski je bil sicer zelo dejaven pri nagovarjanju državljanov, naj spoštujejo karanteno in pravila, ki jih je Ukrajina zaradi izbruha covida-19 uvedla že marca, saj jih je vsak dan pozival z videonagovori, naj jih upoštevajo.

Tudi v tem primeru je priznal svojo zmoto: "Oglobili so nas in imeli so prav," je dejal novinarjem, ki jim je že prej zatrdil, da bo kazen plačal.