Marty Balin (skrajno levo) leta 1968 z drugimi člani skupine. Foto: AP
Marty Balin (skrajno levo) leta 1968 z drugimi člani skupine. Foto: AP
Marty Balin
Skupina je bila leta 1996 sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola (Balin je četrti z leve). Foto: AP

"Vedeli smo, da ima zdravstvene težave, ampak o njih ni nikoli govoril, mi pa tudi nismo vrtali vanj. Njegova smrt je bila nenadna in popolnoma nepričakovana," je v petek povedal njegov prijatelj in nekdanji kitarist ter pevec skupine Jorma Kaukonen. "Zagotovo je bil eden največjih glasov mojega časa. Njegova predanost glasbi ni nikoli usahnila," je dodal Kaukonen.

Balin je leta 2016 v New Yorku prestal nujno operacijo na srcu, pozneje pa je tožil bolnišnico. V tožbi jim je očital malomarnost, bolnišnico Mount Sinai Beth Israel je namreč zapustil s trajnimi poškodbami glasilk, poškodbo ledvic, brez levega palca na roki, ostal pa je tudi brez polovice jezika.

Zaznamovali poletje ljubezni
Skupina Jefferson Airplane velja za eno gonilnih sil psihedeličnega rocka, Balinu pa številni pripisujejo zasluge, da je v 60. letih preteklega stoletja "izumil" tako imenovani zvok iz San Francisca, psihedelično mešanico bluza, roka in džeza.

Jefferson Airplane veljajo za simbol takratne hipijevske kulture in t. i. poletja ljubezni v domačem San Franciscu. Nastopali so na vseh najodmevnejših ameriških rokovskih festivalih – v Montereyu (1967), Altamontu (1969) in na Woodstocku (1969). Njihov album Surrealistic Pillow iz leta 1967 je po številnih ocenah bolj kot kateri koli drugi album iz tistega časa zaznamoval poletje ljubezni, uspešnici Somebody to Love in White Rabbit pa je revija Rolling Stone uvrstila med 500 najboljših pesmi vseh časov.

Skupina je začela razpadati kmalu za tem, ko je član skupine Paul Kantner, ki je sicer umrl leta 2016, izdal prvi samostojni, kritiško dobro sprejeti album Blows Against the Empire. Balin, ki se je rodil kot Martyn Jerel Buchwald, je po razpadu skupine ustanovil Jefferson Starship, po letu 1978 pa se je lotil samostojne kariere. V zadnjih letih je izdal albuma The Greatest Love in Good Memories.

Nikoli se ni izpostavljal
Skupina je bila leta 1996 sprejeta v Dvorano slavnih rokenrola. Balina so po pisanju portala CBS News takrat prevevala mešana čustva. Zdelo se mu je, da ga je v skupini popolnoma zasenčila vokalistka Grace Slick, ki se jim je pridružila leta 1966. "Vsakič ko sem kaj naredil, je pisalo Grace Slick in Airplane ali pa Grace Slick in Starship ... čeprav je bil na posnetkih moj glas. Ko sem pozneje na koncertih izvajal pesmi, ki sem jih napisal in v skupini pel sam, so se ljudje čudili, da so to moje pesmi. Hodili so do mene in mi govorili, da so ves čas mislili, da so Gracine," je povedal Balin.

Kaukonen je povedal, da je k zapostavljenosti v skupini in v javnosti delno prispeval kar Balin sam: "Bil je dober in prijazen fant, nikoli se ni javno izpostavljal. V nasprotju z nami ga je vedno obdajalo tiho dostojanstvo."