Med nastopom leta 2013. Foto: AP
Med nastopom leta 2013. Foto: AP

V New Jerseyju je pri 91 letih v krogu družine umrla Cissy Houston, mama Whitney Houston in babica Bobbi Kristine, ki je leta 2015 pri 22 letih umrla. "Naša srca preveva bolečina in žalost. Izgubili smo matriarha naše družine," je dejala njena snaha Pat Houston in dodala, da je bila njena tašča, ki je sicer imela Alzheimerjevo bolezen, "močna in mogočna figura".

Poudarila je, da bo njena "več kot sedem desetletij dolga kariera v glasbi in zabavi ostala v srcih vseh". "Naj počiva v miru poleg svoje hčerke Whitney in vnukinje Bobbi Kristine ter drugih cenjenih družinskih članov," je še dejala Pat in dodala, da se družina počuti "blagoslovljeno in hvaležno, da ji je Bog dovolil, da je z njimi preživela toliko let", poroča BBC.

Skupaj z Whitney leta 2010. Foto: AP
Skupaj z Whitney leta 2010. Foto: AP

Prejela je dva grammyja

Houston se je pod imenom Emily Drinkard rodila leta 1933 v New Jerseyju, bila pa je najmlajša od osmih otrok. Peti je začela že v mladosti, z brati in sestrami so ustanovili gospel skupino. V 60. letih prejšnjega stoletja je ustanovila R & B skupino Sweet Inspirations, ki je spremljala glasbene legende, kot so Otis Redding, Dusty Springfield in Dionne Warwick. Zasedba je bila tudi del Van Morrisonove uspešnice Brown Eyed Girl.

Po uspehu s skupino Sweet Inspirations se je pevka odločila za samostojno kariero. Lahko se je pohvalila z več desetletij dolgo uspešno pevsko kariero, v kateri je ustvarila več kot 600 pesmi, nastopala in sodelovala je tudi z zvezdniki, kot so Chaka Khan, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Aretha Franklin in Beyoncé. Moči je združila tudi s svojo hčerjo Whitney Houston. Ta je umrla leta 2012 pri 48 letih.

Leta 1997 je prejela nagrado grammy za svoj tradicionalni soul-gospel album Face to Face, naslednje leto pa znova za album He Leadeth Me. Grammyjevka je napisala tudi tri knjige, eno izmed njih – Remembering Whitney: A Mother's Story of Life, Loss and The Night The Music Stopped – je ustvarila v spomin na svojo hčerko. Njun odnos je bil občasno zapleten – Whitney ji je nadela vzdevek Big Cuda (velika barakuda), Cissy pa jo je v knjigi opisala kot občasno zlobno, a skoraj vedno najbolj ljubečo osebo v sobi.

Pri 80 letih je sicer znova zapela z Aretho Franklin v oddaji The Late Show with David Letterman. Takrat sta pevki izvedli tudi priredbo pesmi Rolling in the Deep britanske glasbenice Adele.

V 50. letih je bila v krajšem zakonu s Freddiejem Garlandom, s katerim sta imela sina Garyja, ki je tudi pel na Whitneyjinih turnejah. Med letoma 1959 in 1990 je bila poročena z Whitneyjinim očetom Johnom Russllom Houstonom, ki je bil del zabavniške industrije. Skupaj sta imela še sina Michaela.