Znova je zaslovela pri 87. letih z vlogo ostarele Rose v Titaniku. Mlado Rose je, kot je znano, upodobila Kate Winslet. Foto:
Znova je zaslovela pri 87. letih z vlogo ostarele Rose v Titaniku. Mlado Rose je, kot je znano, upodobila Kate Winslet. Foto:
Gloria Stuart
Glorii Stuart se je obetala velika kariera, a se ni izšlo tako, kot si je želela, se igralka spominja danes.

Gloria Stuart, ki je leta 1997 v z 11 oskarji nagrajeni romantični drami upodobila staro Rose, torej tisto gospo, ki se spominja svoje prve ljubezni, ki jo je doživela na prvem in zadnjem potovanju ladje Titanik z Jackom Dawsonom, mladim in nadebudnim sklikarjem, je tudi pred Titanikom pogosto stala pred kamero, a gledalcem se je najbolj vtisnila v spomin ravno po tej vlogi.

Tudi sama, kot je ob svojem 100. rojstem dnevu (praznovala ga je 4. julija) razkrila v pogovoru za tiskovno agencijo AP, je prepričana, da je bila njena vloga v epski ljubezenski zgodbi Jamesa Camerona ena njenih najboljših.

Nekoč igralka, danes vrtnarka in slikarka
Gloria Stuart danes živi v losangeleški četrti Brentwood, rahlo odmaknjeno od hollywoodskega vrišča in blišča, a to ne pomeni, da mirno sedi in čaka konec svojega življenja - še vedno namreč živi vsak dan, kot bi bil zadnji - posveča se predvsem vrtnarjenju, pisanju knjig in slikanju.

O svojem visokem jubileju pa pravi, da dočakati 100 let ni nič posebnega. "Ne morem ravno reči, da sem opazila kakšno razliko med 100 in, na primer, 90. Še vedno je vse isto, še vedno si krhek, slaboten in poln saj-veste-česa," pravi igralka, katere kariera se razteza čez zavidljivih osem desetletij.

Obsežen opus, ki se razteza čez osem desetletij
Tudi zato ji bodo nocoj člani akademije filmskih umetnosti podelili posebno nagrado in se s tem poklonili njenemu obsežnemu filmskemu repertoarju. Prvič se je na velikih platnih pojavila že v začetku 30. let 20. stoletja, ko je podpisala svojo prvo pogodbo z Universalom. Kmalu je spoznala legendarnega Jamesa Whala, ki je bil nad njo popolnoma navdušen. Postala je njegova ljubljenka in še danes velja, da se je v Whalovih filmih najbolj izkazala - med najbolj hvaljenimi sta tako vlogi v filmih The Old Dark House (1932), v kateri se je pojavila ob Borisu Karloffu, in The Invisible Man (1933).

Kmalu se je pojavila težava, se spominja danes: "Vse, kar so mi v Universalu namenili, niso bile niti drugorazredne niti tretjerazredne, pač pa kar četrtorazredne vloge. In medtem sem gledala na drugo stran k Paramountu, kjer so blestele Ann Harding, Claudette Colbert, Marlene Dietrich, in k RKO-ju, kjer je bila Katharine Hepburn itd. Na drugi sem bila jaz, pri Universalu, skupaj s konjem."

Šele pri 87. letih nominacija za oskarja
Pozneje je sicer presedlala k drugi filmski družbi, k 20th Century Fox, in posnela nekaj uspešnic (med njimi tudi film Rebecca of Sunnybrook Farm leta 1938), a njena kariera se ni in ni hotela povzpeti tako visoko, kot bi si želela, se spominja. "Nikoli mi ni uspelo postati nova Greta Garbo. To je bil zame res hud udarec in dolgo si nisem opomogla. A sčasoma sem se sprijaznila," odkritosrčno pove Stuartova, ki je bila nato pri svojih 87. letih z vlogo stare Rose prvič nominirana za oskarja.

Zadnji prizori filma Titanik

Odlomek iz filma The Old Dark House

Sto let Glorie Stuart v fotografijah