Obema so do zvezd pomagali tudi pri Disneyju. Foto:
Obema so do zvezd pomagali tudi pri Disneyju. Foto:
Justin Bieber
S ponorelimi oboževalkami ima veliko dela. Foto: EPA

Mladi Kanadčan povsod, kjer se pojavi, povzroči pravo histerijo. Po odpovedi koncerta v Avstraliji so histerične oboževalke na letališču v Novi Zelandiji na tla podrle njegovo mamo, njemu pa "izmaknile" kapo. Mladi popzvezdnik jih je nato prek Twitterja pozval, naj se nekoliko umirijo.

Kdo pravzaprav je Justin Bieber in kdo vse je še okusil slavo v mladih letih - tako v tujini kot v Sloveniji?

Od virtualne do "prave zvezde"
Justin se je rodil 1. marca leta 1994. Potem ko je njegova mama (rodila ga je pri 18 letih in ga večinoma vzgajala sama) na spletnem portalu Youtube objavila posnetke njegovega petja, je kmalu postal prava virtualna zvezda. Prav na spletu pa ga je opazil tudi Scooter Braun, ki je kamlu postal tudi njegov menedžer.

Braun ga je predstavil znanemu pevcu Usherju, s katerim imata založbo Raymond-Braun Music Group in Justin je pri 14 letih že imel v žepu pogodbo, ki sta ji kmalu sledili še dve - z L.A. Reid in Island Def Jam.

Prvi njegov album My World 2.0 je izšel konec marca letos in takoj dosegel prvo mesto na billboardovi lestvici. Spremljevalni glas večinoma poje Usher, ki se pojavi tudi v videospotu za pesem One Time. Justin sicer igra tudi klavir, kitaro in trobento.

Slavo so zgodaj okusili še ...
Hollywood v vsem blišču (in bedi) pa so že kot najstniki spoznali tudi številni drugi. Spomnili smo se najstniških idolov Michaela Jacksona v zasedbi The Jackson 5, Vanesso Paradis, skupino Kelly Family, Britney Spears, Christino Aguilero, Aarona Carterja, Miley Cyrus in The Jonas Brothers.

Kaj pa slovenske najstniške zvezde?
Marsikomu pa je polet med zvezde v mladih letih uspel tudi v Sloveniji. Morda je manj znano, da je kot pevec pri 15 letih zaslovel zdajšnji predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, zelo mlade pa so uspele tudi Hajdi, Sanja Mlinar, Anika Horvat, Foxy Teens ...

Več o glasbenikih, ki so slavo okusili že zelo mladi, lahko preberete v spodnji "videozgodbi".


Pokojni Michael Jackson je začel nastopati že pri štirih letih. V mladosti je skupaj s štirimi brati pod taktirko očeta Joeja nastopal v skupini The Jackson 5, ki se je pozneje preimenovala v The Jacksons. Postavili so nov mejnik v glasbi, saj so kar štirje njihovi singli I Want You Back, ABC, The Love You Save in I'll Be There postali številka 1 na billboardovi lestvici.
Zdaj 37-letna Vanessa Paradis, poznana tudi kot dolgoletna partnerica igralca Johnnyja Deppa, je zaslovala pri 14 letih s singlom Joe le taxi. Potem so se ji odprla vrata v svet glasbe, filma in manekenstva.
Korenine skupine The Kelly Family segajo v leto 1966, ko so se Daniel Kelly, njegova žena Barbara in Danielovi otroci iz prejšnjega zakona Danny, Caroline, Kathy in Paul iz ZDA preselili v Španijo. Leta 1975 so prvič nastopili na televiziji. Po mamini smrti in zaradi zdravstvenih težav očeta so otroci sami nadaljevali glasbeno ustvarjanje, čeprav je oče vse do smrti leta 2002 pomemebno vplival na njihovo glasbo. Poleg že omenjenih so v zasedbi peli še Johnny, Patricia, Jimmy, Joey, Barby, Paddy, Maite in Angelo.
Zdaj 30-letna Christina Aguilera je prvič nastopila pri 10 letih v šovu Star Search, pri 14 letih pa je posnela prvo skladbo - duet z Japoncem Keizo Nakanišijem All I Wanna Do. Prvi album, Christina Aguilera, je izdala leta 1999.

Prav tako kot Christina je prvič na televiziji nastopila v šovu Star Search tudi Britney Spears. Stara je bila 11 let. Sledilo je nastopanje v Disneyjevem The All New Mickey Mouse Club in leta 1999 prvi album. Z Baby One More Time je osvojila ves svet.

Pri 10 letih je svojo kariero začel tudi zdaj 23-letni Aaron Carter, mlajši brat Nicka Carterja iz Backstreet Boysov. Zaslovel je kot pop in hip hop pevec v poznih 90. letih in postal pravi najstniški idol. Znan je tudi po svojih zvezah s prav tako mladima zvezdnicama Hilary Duff in Lindsay Lohan.
Med najbolj vročimi najstniškimi zvezdniki pa je trenutno 17-letna Miley Cyrus. Svoj prvi album Meet Miley Cyrus je izdala pri 15 letih, je pa že prej zaslovela tudi kot igralka. Skorajda ni najstnika, ki ne bi poznal serije Hannah Montana, v kateri igra Miley glavno vlogo.

Med najbolj obleganimi najstniki so tudi Nick, Joe in Kevin Jonas iz zasedbe Jonas Brothers. Zdaj 22-, 20- in 17-letni bratje so na glasbeni sceni prisotni osem let. V tem času pa so izdali že štiri albume: It's About Time, Jonas Brothers, A Little Bit Longer in Lines, Vines and Trying Times.

Zdajšnji predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je leta 1973 izdal album Mama, zlata mama. Na njem je tudi znana skladba Moja Babica nemškega skladatelja Kleyngelda, avtorica besedila pa je Elza Budau. V originalu je skladbo prepeval Heintje (Oma so Lieb).
Med najbolj priljubljenimi otroškimi zvezdnicami v Sloveniji pa je bila pevka Hajdi Korošec oz. Hajdi. Le kdo se ne spomni njene skladbe Naš kuža ...

Glasba že od otroških let spremlja tudi Sanjo Mlinar. Prvič je javno nastopila pri osmih letih na festivalu Zlati srček. Leta 1992 je izdala prvi samostojni izdelek – kaseto Ne maram še odrasti.

Anika Horvat je v svetu glasbe že od malih nog, saj je bil njen oče Ferry Horvat znan skladatelj. Prav on jo je vpeljal v glasbo že pri devetih letih. Prvi nastop je imela na dan otvoritve njene bodoče osnovne šole. Kmalu za tem pa je posnela svojo prvo kaseto Pomlad in še kaj. Večji uspeh je prišel z zmago na festivalu MMS leta 1996 s skladbo Lahko noč, Piran.

Pika Božič je svojo glabseno kariero začela pri 15 letih v zasedbi Sound Attack. Nato se je podala na samostojno glasbeno pot.

Foxy Teens je bila prva slovenska najstniška pop glasbena skupina, ki je delovala med leti 1996 in 2005. Dekleta Gaynor Johnson (1996-2000), Tanja Žagar (1996-2005), Mirna Reynolds (1996-2005), Maja Mauko (1996-2002, 2003-2005) in Špela Grošelj (2002-2003) so večinoma nadaljevala samostojno glasbeno pot. Leta 2007 pa so Foxyce postala tri nova dekleta: Ines, Nika in Kim.