Spice Girls leta 1998 v Madridu, kjer so nastopala in podpisala pogodbo za promocijo skuterjev Aprillia. Foto: EPA
Spice Girls leta 1998 v Madridu, kjer so nastopala in podpisala pogodbo za promocijo skuterjev Aprillia. Foto: EPA
"Spice Girls"
Spajsice so postale tudi gejevska ikona in imele veliko oboževalcev med homoseksualci. Foto: EPA
Spice Girls
Leta 2008 so se dekleta srečala na milanski modni reviji. Sicer so bile tudi same poznane, vsaka po svojem slogu oblačenja. Foto: EPA
Spice Girls
Spice Girls brez Ginger Spice, ki je skupino zapustila leta 1998, saj je želela nadaljevati samostojno kariero. Foto: EPA
Spice Girls
Januarja letos je bila skupina nominirana za britansko glasbeno nagrado Brit Award v kategoriji za najboljši nastop v zadnjih 30 letih. Foto: EPA

Po devetih letih od prenehanja delovanja skupine tako še niso pozabljene. Na odrske deske, kot kaže, prihaja muzikal o tej britanski dekliški skupini. Predstava, poimenovana "Viva Forever", bo skozi pesmi predstavila kariero skupine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Producentka Judy Craymer, ki je zaslužna tudi za izjemno uspešno tako odrsko postavitev kot filmsko različico muzikala Mamma Mia, bo poskrbela tudi za to, da Spice Girls znova zaživijo.

Najstnice, ki postanejo zvezde
Britansko kupino sta leta 1994 ustanovila dva menedžerja, ki sta pripravila razpis, na katerega so se lahko prijavila dekleta, ki so želela postati del glasbene zasedbe. Pet izbranih članic je hitro prevzelo psevdonime, s katerimi so jih poimenovali v reviji Top of the Pops. Imena so dekletom izbrali na podlagi njihovega sloga in osebnosti.

Sporty Spice ali Melanie Chisholm, bolj znana kot Mel C (rojena 12. januarja 1974), je bila tudi v resnici športnica, ki je nosila trenirke, čop in delala premete na rokah. V Posh Spice se je preimenovala Victoria Beckham (včasih Victoria Adams, rojena 17. aprila 1975). Ime je dobila zaradi uglajenega obnašanja, ljubezni do visokih pet in ker je prihajala iz družine srednjega razreda. Ginger Spice je drugo ime za živahno Geri Halliwell (rojena 6. avgusta 1972), znano tudi kot Sexy Spice. Ginger v slengu pomeni rdečeglavec in Geri je imela rdeče lase. Ime Baby Spice si je prisvojila Emma Bunton (rojena 21. januarja 1976), saj je bila najmlajša v skupini. Nosila je dolge svetle lase v čopkih, dekliške obleke in imela nedolžen nasmeh. Scary Spice pa je bila Melanie Brown, bolj znana kot Mel B, rojena 29. maja 1975. Scary Spice je postala zaradi uhana v jeziku, skodranih las, vpadljivih oblačil, ki so imela pogosto vzorce živalskih kož in zaradi dejstva, da je vedno ljudem v obraz povedala to, kar si misli.

Od velikega uspeha do razpada v petih letih
Leta 1996 so izdale prvi album z naslovom Spice (začimba), na katerem sta bili tudi uspešnici Wannabe in Say You'll Be There, ki sta spajsice izstrelili med mednarodne zvezde. Skupina naj bi po svetu prodala več kot 36 milijonov izvodov prve zgoščenke in 75 milijonov izvodov vseh albumov, Wannabe pa je postala uspešnica številka ena v 31 državah. S tem so postale najbolje prodajana ženska skupina vseh časov in z le štirimi albumi in dvanajstimi singli najuspešnejša britanska skupina po Beatlesih.

Vrhunec kariere so dosegle leta 1997 z izidom drugega albuma Spiceworld in filma z enakim naslovom. Leto pozneje je skupino najprej zapustila Ginger Spice, saj je želela nadaljevati samostojno kariero. Ostala štiri dekleta so še vztrajala v skupini, hkrati pa so si utirale pot do samostojnega delovanja. Posh Spice se je leta 1999 poročila s slavnim nogometašem Davidom Beckhamom in njeno življenje so mediji še bolj vzeli pod drobnogled, kar so ji ostale članice nekoliko zavidale.

Po izidu albuma Forever leta 2000 se je njihova pravljica počasi končala in leto pozneje so oznanili razpad skupine. Dekleta so se znova zbrala leta 2007 le za svetovno turnejo po osmih državah, ko so tudi izdala album največjih uspešnic.

Moč deklet
Skupina Spice Girls je nedvomno ikona 90. let, ki je to obdobje zaznamovala s svojo glasbo, videzom in filozofijo "moči deklet" (Girl Power). Fraza moč deklet se je nanašala na miselnost skupine, ki je podpirala enakopravnost žensk in moških. Želele so okrepiti moč mladih deklet, najstnic in žensk. Poudarek pa je bil na zvestem prijateljstvu med ženskami.

Nekaj najbolj znanih pesmi lahko poslušate spodaj.

Wannabe

Say You'll Be There
Who Do You Think You Are
Spice Up Your Life