Bill Cosby je sicer svoboden, a njegovo ime je za vedno zaznamovano s spolnim nasiljem. Foto: Reuters
Bill Cosby je sicer svoboden, a njegovo ime je za vedno zaznamovano s spolnim nasiljem. Foto: Reuters

Bill Cosby, 83-letni igralec in komik, je po prestanih dveh letih zaporne kazni zdaj dokončno svoboden človek. Vrhovno sodišče namreč ni ugodilo odvetnikom tožilstva in potrdilo razveljavitev njegove obsodbe iz leta 2018.

Razlog za razveljavitev je nepravilen sodni postopek, predvsem uporaba igralčevega priznanja iz leta 2005. Takrat se je državni tožilec Bruce Castor z odvetniki dogovoril, da ne bo vložil kazenske ovadbe. Zaradi tega je Cosby tudi moral pričati v civilni tožbi Andree Constand, saj lahko obtoženi zavrnejo pričanje le v primeru kazenske ovadbe.

Njegovo izjavo, na podlagi katere je sklenil dogovor z nekdanjim tožilcem Castorjem, je sodišče odprlo leta 2015. Novi državni tožilec Kevin Steele je na podlagi te izjave sprožil kazenski postopek proti Cosbyju le nekaj dni, preden bi tudi ta primer zastaral.

Sodišče je zdaj ugotovilo, da je tožilstvo z vložitvijo obtožnice na podlagi izjave pravzaprav kršilo dogovor med Cosbyjem in Castorjem. "Glede na te okoliščine je poznejša odločitev naslednika tožilca o sodnem pregonu Cosbyja kršila njegove pravice do ustreznega postopka," je za sodniško večino zapisal sodnik David Wecht. "Cosby mora biti izpuščen iz zapora, prav tako pa mora biti v prihodnosti preprečen pregon na podlagi teh obtožb," so ob prvotni razveljavitvi sodbe zapisali na vrhovnem sodišču v Pensilvaniji, kjer so potekali sodni postopki.

Cosby je v 80. in 90. letih vodil najbolj priljubljene oddaje za otroke v ZDA. Foto: Reuters
Cosby je v 80. in 90. letih vodil najbolj priljubljene oddaje za otroke v ZDA. Foto: Reuters

Spolno nevarni plenilec

Kljub razveljavitvi sodbe pa je jasno, da si bo komik težko umil ime v javnosti. Sodnik, ki je izrekel razveljavljeno sodbo, je ob njenem izreku povedal, da je jasno, da je Cosby spolno nevaren plenilec, ki je sistematično iskal in izrabljal ranljive ženske.

Poleg Andree Constand, ki jo je Cosby leta 2004 omamil in zlorabil, je igralca podobnih napadov obtožilo še vsaj 60 žensk. Primer Constand pa je edini med njimi, ki do odkritja njegovih zločinov ni zastaral.

Cosby je tako v zaporu preživel le 2 leti od zagroženih 3 do 10 let zaporne kazni.