Naslednje desetletje bo kritično za spremembe, pravi vojvoda Cambriški. Foto: EPA
Naslednje desetletje bo kritično za spremembe, pravi vojvoda Cambriški. Foto: EPA

Kot so sporočili iz prinčevega urada v Londonu, bodo naslednjih 10 let vsako leto podelili pet nagrad Earthshot po milijon funtov (1,1 milijona evrov) za spodbujanje sprememb in pomoč pri odpravljanju škode na planetu.

Iz Kensingtonske palače so sporočili, da bo to najprestižnejša globalna okoljska nagrada v zgodovini, za katero so dobili navdih pri projektu osvajanja Lune ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja v 60. letih prejšnjega stoletja.

"Načrt je spodbuditi in združiti najboljše ume, najboljše možne rešitve za spopadanje z največjimi svetovnimi okoljskimi izzivi," je dejal William, ki je drugi v vrsti za britanski prestol.

"Naslednjih deset let bo kritično desetletje za spremembe. Čas je bistvenega pomena, zato menimo, da je ta zelo ambiciozna globalna nagrada edina pot naprej," je dodal.

Od posameznikov do držav

Projekt se bo osredotočil na pet "preprostih, a ambicioznih" ciljev, ki jih želijo doseči do leta 2030: zaščita in obnova narave, očiščenje zraka, oživitev oceanov, izgradnja sveta brez odpadov in popravilo podnebja.

Sorodna novica 94-letni David Attenborough sesul Instagram: "Svet je v težavah"

Nagrado podpira skupina posameznikov, organizacij in podjetij. Dobitnike bodo razglasili na slovesnosti, ki bo vsako leto potekala v drugem mestu po svetu. Prva bo prihodnje leto v Londonu.

Nagrado bodo lahko prejeli posamezniki ali skupine. To bodo lahko znanstveniki, aktivisti, ekonomisti, vlade, poslovni voditelji in celo države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovno žirijo, ki bo podeljevala nagrade, sestavljajo znane osebnosti, med njimi jordanska kraljica Rania, avstralska igralka Cate Blanchet, kolumbijska pevka Shakira in znameniti britanski naravoslovec David Attenborough.

94-letni "kralj dokumentarcev o naravi" se je pred kratkim pridružil omrežju Instagram, v pičlih 4 urah in 44 minutah presegel milijon sledilcev in tako prehitel dosedanjo rekorderko Jennifer Aniston.