Wyclef Jean je bil rojen naHaitiju, odraščal pa je v ZDA. Foto: EPA
Wyclef Jean je bil rojen naHaitiju, odraščal pa je v ZDA. Foto: EPA
Haiti
Haiti je 12. januarja prizadel rušilni potres, v katerem je umrlo več kot 200.000 ljudi, okoli milijon pa jih je ostalo brez domov. Foto: Reuters

Že nekaj časa so se pojavljale govorice, da si želi pevec storiti nekaj konkretnega, da bi svojo domovino rešil iz bede, ki so jo januarski potres in poznejše poplave še poglobile, in sodelovati v letošnjih predsedniških volitvah.

Zdaj pa so v pismu medijem to posredno potrdili tudi njegovi sorodniki, ki so zapisali: "Wyclef je neskončno predan svoji domovini in jo bo zvesto podpiral, tudi če ne bo del vlade, ki jo bo vodila. Če in ko bo glede tega sprejel dokončno odločitev, bo o tem javnost takoj obveščena." Pismo je bilo podpisano le z "Wyclefova družina", tiskovni predstavnik pevca pa je potrdil, da je avtentično.

Wyclef spodbuja mlade, naj gredo volit
37-letni glasbenik se je rodil na obrobju prestolnice Port-au-Prince, vendar se je z družino že kot otrok preselil v ZDA in odraščal v newyorški četrti Brooklyn. Pozneje se je aktivno vključil v politično in družbeno življenje v domovini in ustanovil dobrodelno organizacijo Face to Face, ki se posveča mladostnikom in jih spodbuja k aktivnemu vkključevanju v družbeno življenje. "Spodbujamo jih, naj grejo volit," je pred časom pojasnil v intervjuju za tiskovno agencijo Associated Press.

V istem pogovoru je tudi potrdil, da razmišlja o tem, da bi se vključil v predsedniško kampanjo (volitve bodo sicer 28. novembra), a ne nujno kot kandidat, pač pa (morda) le kot podpornik. Zdajšnji predsednik te otoške države Rene Preval, ki ga podpira tudi pevec, sicer ne more več kandidirati.

Že zdaj kaže, da volitve ne bodo mirne
Rok za vložitev kandidatur je 7. avgust. Že zdaj pa kaže, da niti te volitve ne bodo minile mirno (tudi sicer jih redno zaznamujejo izgredi in nasilje). Prevalovi nasprotniki namreč že grozijo z bojkotom volitev, če ta ne bo razpustil volilne komisije, ki jo je imenoval že pred časom.

Vsi kandidati bodo morali dokazati, da že pet let (zaporedoma) živijo na Haitiju, da so lastniki zemlje v tej državi in da nimajo državljanstva katere koli druge države, poroča tiskovna agencija AP.