Fawcett naj bi bil med Charlesovimi najbližjimi sodelavci. Foto: Reuters
Fawcett naj bi bil med Charlesovimi najbližjimi sodelavci. Foto: Reuters

Veliko je ljudi, ki se vplivnim, bogatim in slavnim približajo le z namenom okoriščanja na račun njihove slave in bogastva. To je bil očitno tudi del razlogov, zaradi katerih se je Michael Fawcett odločil za službo na angleškem kraljevem dvoru. Nekdanji zaupnik in pomočnik princa Charlesa je moral namreč zaradi številnih obtožb o finančnih nepravilnostih odstopiti s svojega položaja izvršnega direktorja prinčeve fundacije.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi se z denarjem poslovneža okoristila celotna kraljeva družina. Foto: AP
Po navedbah nekaterih medijev naj bi se z denarjem poslovneža okoristila celotna kraljeva družina. Foto: AP

Fawcetta sumijo, da je med drugim s svojim vplivom savdskemu poslovnežu Mahfuzu Mareju Mubaraku bin Mahfuzu pomagal pri pridobitvi odlikovanja reda britanskega imperija in britanskega državljanstva. Kot so na začetku septembra razkrili britanski tabloidi, naj bi velikodušnemu finančnemu podporniku monarhije k pridobitvi naslovov Fawcett pomagal tudi zaradi lastnega okoriščanja na račun poslovneža. Fawcett je sicer takoj po objavi škandala začasno zamrznil svojo vpletenost v fundaciji, njegovo podjetje pa ne bo smelo več delati za Clarence House.

Namen fundacije je spodbujati trajnost, prenoviti paladijsko podeželsko hišo Dumfries House, ki je v lasti fundacije, in ponujati programe izobraževanja in usposabljanja na področju gradbeništva ter tradicionalnih obrti. Mahfuz, ki zanika kakršno koli kršitev, je po poročanju Sunday Timesa daroval velike vsote za projekte obnove, ki so še posebej zanimivi za princa Charlesa.

Fawcett je leta 1981 začel delati za kraljevo družino kot kraljičin lakaj, nato je postal pomočnik princa Charlesa in mu vsako jutro pomagal pri oblačenju. Leta 2003 je bil oproščen obtožb o finančni zlorabi v povezavi s prodajo daril kraljevi družini, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.