Zgoraj: Ekipa, zbrana 25 let po nastanku filma (od leve proti desni): Jerry O'Connell, Richard Dreyfuss, Corey Feldman, Rob Reiner in Wil Wheaton. Foto:
Zgoraj: Ekipa, zbrana 25 let po nastanku filma (od leve proti desni): Jerry O'Connell, Richard Dreyfuss, Corey Feldman, Rob Reiner in Wil Wheaton. Foto:
River Phoenix med snemanjem filma in malce pred smrtjo.

In če se vam njihovi obrazi zdijo znani, je to zato, ker gre za nekdanje otroške zvezdnike kultnega filma iz 80. - Stand by Me.
Četrt stoletja po tem, ko so zaigrali v filmu o odraščanju, posnetem po romanu Stephena Kinga, so se igralci in režiser znova zbrali v Los Angelesu. Vsi, Jerry O'Connell, Corey Feldman in Wil Wheaton, so bili na slovesnosti ob izdaji "blue-ray" DVD-različice filma. Pridružila sta se jim tudi Richard Dreyfuss, ki pripoveduje zgodbo, in režiser Rob Reiner.
V oči je ob tem seveda najbolj bodla odsotnost četrtega člana zasedbe - Riverja Phoenixa, ki je plačal najvišjo ceno rane slave. Najobetavnejši izmed mladih zvezdnikov, ki je bil leta 1988 nominiran za oskarja, je leta 1993 pred losangeleškim nočnim klubom umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Star je bil komaj 23 let.

Obsojeni na prekletstvo otroških zvezd
V filmu je O'Connell igral debelušnega fanta, ki so ga vsi zasmehovali. Danes ga ne bi več prepoznali, saj je zrasel v visokega, vitkega igralca, najbolj znanega po številnih TV-vlogah (serija Sliders), ter moža supermodela in igralke Rebecce Romijn. O'Connell pravi, da je bil takrat, pri 11, znan le kot "debeli otrok".

Wheaton je po Stand by Me upodobil Wesleyja Crusherja v TV-seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija. Tako se je začel njegov vzpon, postal je "ikona piflarjev". Danes piše izjemno priljubljen blog in je eden dejavnejših zvezdnikov na Twitterju. Še vedno igra, večinoma v manjših TV-vlogah.

Vloga v Stand by Me je Feldmanu po še enem kultnem filmu, Gooniesi, dokončno pomagala do statusa lomilca ženskih src v 90. letih, ko je igral v filmih, kakršen je bil Izgubljeni fantje ob boku Keiferja Sutherlanda. Njegova zvezda je pozneje neslavno zašla, videli smo ga le še v resničnostnih šovih. Danes ga lahko gledate v videospotu Neon Trees 1983.

A davnega leta 1986 je bila četverica še v rosnih najstniških letih, uživala v svojih zadnjih otroških letih ter gojila upe na slavo in bogastvo, medtem ko so snemali za večino svoj prvi film.
Odraščanje in avantura
Zgodba Stand by Me se osredotoča na pisatelja (Dreyfuss), ki se spominja svoje mladosti. Mladega Gordieja (Wheaton) po smrti njegovega starejšega brata oče zavrača, zato si poišče uteho pri svojih prijateljih Chrisu Chambersu (Phoenix), Teddyju Duchampu (Feldman) in Vernu Tessiu (O'Connell). Vsi štirje fantje imajo svoje težave in skrbi, zato se podajo na pustolovščino - najti hočejo truplo fanta, ki ga je povozil vlak.
Film Stand by Me je bil nominiran za zlati globus za film, dramo in režiserja, scenarij pa je prejel nominacijo za oskarja. Stephen King, ki je napisal že vrsto izjemno uspešnih knjig - zlasti grozljivk -, po katerih so posneli filme, pa danes pravi, da Stand by Me ostaja njegovo najboljše delo.