Adjoa Andoh v Netflixovi seriji Bridgerton igra Lady Danbury. Foto: Imdb
Adjoa Andoh v Netflixovi seriji Bridgerton igra Lady Danbury. Foto: Imdb

Adjoa Andoh je bila med prenosom kronanja ena od gostij v studiu ITV-ja. "Šli smo od izjemne raznolikosti v Westminstrski opatiji (kjer so bile temnopolte duhovnice in korovski pevci, op. a.) do obupno belopoltega balkona Buckinghamske palače. To me je zelo presunilo," je dejala, ob čemer so ostali gostje v studiu malce obnemeli.

Ofcom naj bi bil zaradi omenjene izjave zasut s pritožbami, še večji pogrom nad 60-letno britansko igralko, ki ima po očetu ganske korenine, je na družbenih omrežjih. Komentatorji so njeno izjavo označili za rasistično in se sprašujejo, kako bi zvenelo, če bi nekdo rekel kaj takega za temnopolto skupino ljudi.

"Zakaj je sprejemljivo odpraviti belopolto družino, ker je belopolta?" je vprašal eden od uporabnikov, drugi pa: "Razočaran sem nad Adjoo Andoh. Kronanje se je osredotočalo na promocijo pozitivnih medrasnih odnosov in predstavljanja moderne Velike Britanije. Na včerajšnjem dogodku so številni ljudje zelo različnih ras in razredov odigrali pomembne, vidne vloge, Adjoa pa se je odločila diskriminirati s svojo razdiralno izjavo."

Na balkonu Buckinghamske palače po kronanju so se lahko pojavili samo najožji člani kraljeve družine in paži. Foto: Reuters
Na balkonu Buckinghamske palače po kronanju so se lahko pojavili samo najožji člani kraljeve družine in paži. Foto: Reuters

Ofcom primer še preučuje

"Vse pritožbe, povezane s tem primerom, bomo preučili v skladu z našimi pravili predvajanja, nato pa se bomo odločili, ali je zadeva vredna preiskave ali ne," je povedal predstavnik Ofcoma. To državno cenzorsko telo sicer vsako sredo objavi podrobnosti vsakega incidenta, ki dobi več kot 50 prijav.

Zvezdnica Netflixove serije Bridgerton, v kateri je fiktivna britanska kraljeva družina prikazana kot rasno mešana, je po pogromu, ki se je vsul nanjo, dejala, da "ni hotela užaliti nikogar".

"Mislim, da sem včeraj razburila nekaj ljudi. Govorila sem o dnevu in kako krasno je bilo, potem pa pogledaš proti balkonu in te presune, kako zelo bel je, ker je bil celoten preostali dan tako raznolik. Nikogar nisem mislila prizadeti s tem," je dejala igralka v nedeljo za BBC-jev Radio 4.

Adjoa Andoh ima sicer v Veliki Britaniji uspešno filmsko, televizijsko in gledališko kariero, svoj hollywoodski prvenec pa je doživela leta 2009 v uspešnici Clinta Eastwooda Nepremagljiv z Morganom Freemanom in Mattom Damonom.

Deset let pozneje je sorežirala in upodobila Riharda II. v Shakespearjevem gledališču Globe Theatre, kar je bila prva britanska produkcija z izključno temnopoltimi ženskami.