Kitajci obožujejo junake akcijske avtomobilske franšize. Foto: AP
Kitajci obožujejo junake akcijske avtomobilske franšize. Foto: AP

Nekdanji prvak v rokoborbi je v devetem nadaljevanju avtomobilske sage Fast and Furios oz. na kratko F9 upodobil mlajšega brata glavnega junaka Dominica Toretta (Vin Diesel), zapletlo pa se je, ko je med promocijo dal intervju za tajvansko televizijo TVBS.

"Tajvan je prva država, ki si lahko ogleda F9," so bile besede, ki so razbesnele Kitajce.

Ker je Kitajska največji in najpomembnejši trg za Hollywood, že nekajkrat pa se je izkazalo, da znajo biti tam zaradi politične nekorektnosti zelo zamerljivi, si Cena ni mogel privoščiti njihove jeze, zato je objavil javno opravičilo.

"Žal mi je," Kitajcem sporoča Cena. Foto: EPA

"Naredil sem napako"

Na spletni platformi Weibo, ki velja za kitajsko različico Twitterja, je objavil video, v katerem je svoje sledilce – kar 600.000 jih ima – nagovoril v mandarinščini. "Naredil sem napako. In zelo, zelo, zelo pomembno je, da zdaj poudarim, da Kitajsko in njene prebivalce še bolj spoštujem," se je posul s pepelom.

Tajvan sicer uživa precej avtonomije in se uvršča med najbolj demokratične in gospodarsko razvite dežele Azije, a Peking ga označuje za del svojega ozemlja, predsednik Ši Džinping pa je večkrat poudaril, da "mora biti in bo" združen s Kitajsko. Pri tem je omenjal združevanje po načelu ena država – dva sistema po vzoru Hongkonga.

Pod njegovim opravičilom se je nabralo že več tisoč odzivov, nekateri zahtevajo, da izgovori besede 'Tajvan je del Kitajske', drugi pa so ga vzeli v bran in spomnili, da se Cena že več let tudi sam uči kitajskega jezika.

Sorodna novica Hitri in drzni: Še dva filma in sage bo konec

Še dve nadaljevanji

Hitri in drzni so sicer na Kitajskem doživeli velik uspeh, uvodni konec tedna je z devetim delom v blagajne prinesel več kot 100 milijonov evrov, Vin Diesel pa je celo napovedal, da naj bi del finala franšize, ki bo dobila še dve nadaljevanji, posneli prav tam.

Posneli bodo namreč še deseti in enajsti film o Dominicu Torettu in njegovi četici navdušencev nad hitrostjo, ki imajo za volanom neredko lastnosti superjunakov, potem pa bo studio Universal potegnil črto pod najdonosnejši projekt v svoji zgodovini.