Michelle in Heath sta se spoznala na snemanju Gore Brokeback leta 2005 in se zaljubila na prvi pogled. Foto: EPA
Michelle in Heath sta se spoznala na snemanju Gore Brokeback leta 2005 in se zaljubila na prvi pogled. Foto: EPA
Naomi Watts in Heath Ledger
Tri leta pred Michelle je Heathovo srce osvojila rojakinja Naomi Watts. 11 let starejša soigralka iz filma Ned Kelly. Foto: EPA
Pokopališče Karrakatta v Perthu
Heath bo pokopan na skromni družinski parceli na poopališču Karrakatta v Perthu ob babici in dedku Ledger. Foto: Reuters
Michelle Williams s hčerko Matildo
Michelle je skrušena, edina uteha ji je hčerka Matilda Rose, ki naj bi bila 'izrezani očka'.
Abbie Cornish in Heath Ledger v filmu Candy
Med žalujočimi na slovesnosti je bila tudi Abbie Cornish, ki je s Heathom igrala mlad narkomanski par v filmu Candy.
Sienna Miller in Heath Ledger
Sienna in Heath sta skupaj zaigrala v kostumski ljubezenski drami Casanova.

Družina tragično umrlega 28-letnega avstralskega zvezdnika, ki so ga našli mrtvega pred dvema tednoma v njegovem stanovanju na Manhattnu, se je odločila za zasebni pogreb, igralca pa naj bi končno že položili k večnemu počitku v soboto, na družinski parceli ob njegovih starih starših na pokopališču Karrakatta v igralčevem rojstnem Perthu.


Paparaci na lovu za žalujočimi
Za Ledgerjevimi starši, Kimom in Sally, ki sta vidno izčrpana včeraj pripotovala iz Los Angelesa nazaj v Avstralijo, sta grozljiva dva tedna organiziranja sinovega pogreba, dajanja emocionalnih izjav in bežanja pred paparaci - vse to sredi senzacionalističnih tabloidnih zgodb o Ledgerjevi domnevni odvisnosti od mamil.

Paparaci so družini sledili vse do doma, ki ga je varovala policija.

Na pogrebu tudi Michelle in Jake
Zdaj je vse, kar si družina in bližnji želijo, pogrebna slovesnost daleč od oči javnosti - kot bi si izjemno introvertirani in sramežljivi najbolj znani avstralski sin, ki se nikdar ni privadil medijski pozornosti, tudi verjetno želel.

V Perth so na pogreb že pripotovali tudi Ledgerjeva nekdanja zaročenka Michelle Williams s svojo in Heathovo dvoletno hčerkico Matildo ter Matildin boter in Heathov najboljši prijatelj Jake Gyllenhaall, ki je s pokojnim igralcem tako slavno upodobil gejevska kavboja v Gori Brokeback. Williamsova je nedavno prekinila molk glede Ledgerjeve smrti z izjavo za javnost: "Moje srce je strto."


Slovo s soigralci, nekdanjimi dekleti, igralskimi legendami
Ob koncu tedna so se od nadarjenega mladeniča že poslovili v Hollywoodu - Ledgerjevim staršem, njegovi sestri Kate in Michelle Williams se je na drugi spominski slovesnosti v studiih Sony Pictures pridružilo približno 1.000 žalujočih.


Med njimi: Tom Cruise z ženo Katie Holmes, ki je bila Michellina soigralka v seriji Simpatije, Ellen DeGeneres, ki je Ledgerja večkrat gostila v svoji oddaji, skrušeno Heathovo nekdanje dekle in soigralka Naomi Watts, Ledgerjeva soigralka iz filma Candy Abbie Cornish, njegova soigralka iz Vitezove usode Shannyn Sossamom in soigralka iz Casanove Sienna Miller.

Opazili so tudi užaloščeno Ledgerjevo prijateljico, avstralski supermodel Gemma Ward (za katero se je govorilo, da je imela z Ledgerjem romantično zvezo tik pred njegovo smrtjo), oskarjevca Seana Penna, igralskega kolega in vrstnika Josha Hartnetta, Ledgerjevega soigralca iz filma Lords of Dogtown Emila Hirscha in njegovega soigralca iz filma Ned Kelly Orlando Blooma ter kopico avstralskih igralcev, ki si kruh služijo v Hollywoodu (Simon Baker, Portia De Rossi ...).

Slovesnost ob zvokih Bena Harperja in Neilla Younga
Gostje na uro in pol dolgi slovesnosti so slišali pet govorov - enega od Kima Ledgerja, drugega od sestre Kate, poleg tega pa je svoje spomine na Heatha izpovedal tudi režiser Todd Haynes, ki je igralca, opevanega kot "naslednji Marlon Brando" režiral v filmu o Bobu Dylanu I'm Not There.

"Bil je izjemno ljubeč poklon - čustven in ljubeč," je dejal eden od gostov. "Na trenutke je bilo zelo žalostno, bilo pa je nakaj tudi bolj lahkih, šaljivih trenutkov. Bila je preprosta in ganljiva slovesnost."

Zbranim je zapel pevec Ben Harper, za katerega je Ledger režiral glasbeni video Morning Yearning. Harper je pokojnega prijatelja počastil s posebej za to priložnost napisano pesmijo v spremstvu godalnega orkestra. Ob projekciji slik iz Ledgerjevega kratkega življenja se je vrtela pesem Neila Younga Old Man.

Vzrok smrti končno znan
Ledgerja je našla mrtvega maserka v njegovem najetem stanovanju v SoHu 22. januarja, ob njem je bila steklenička predpisanih uspavalnih tablet, saj je igralca mučila huda nespečnost.

Obdukcijski urad v New Yorku, ki je odgovoren za Ledgerjevo obdukcijo, je po prvih testih moral sporočiti, da "obdukcija ni pokazala jasnega vzroka smrti".

Izvidi dodatnih toksikoloških testov bi morali biti znani včeraj, a so objavo prestavili na danes. Uradni vzrok smrti: akutna zastrupitev zaradi prekomerne uporabe predpisanih zdravil.

Kaja Sajovic