Nickovo življenje so zaznamovali tudi mamila in alkohol, brez katerih ni mogel živeti. Nick, ki je veljal za strastnega kadilca, pa danes ne kadi več. Foto: EPA
Nickovo življenje so zaznamovali tudi mamila in alkohol, brez katerih ni mogel živeti. Nick, ki je veljal za strastnega kadilca, pa danes ne kadi več. Foto: EPA
Nick Cave in The Sad seeds
Druščina, zbrana v The Bad Seeds, je bila pisana, ekipa pa se je v dveh desetletjih nekajkrat prenovila. Foto: EPA

On je najtoplejša oseba, kar jih poznam, ima veliko srce," je Nicka opisala njegova soproga Susie.

Nick Cave z dvojčkoma
Susie in Nick, ki sta se poročila leta 1999, sta leta 2000 postala ponosna starša dvojčkov Arthurja in Earla. Foto: EPA
Nick Cave
Nickovo življenje so zaznamovali tudi mamila in alkohol, brez katerih ni mogel živeti. Nick, ki je veljal za strastnega kadilca, pa danes ne kadi več. Foto: EPA
Nick cave in PJ Harvey
Nickova velika ljubezen je bila pevka PJ Harvey. Foto: EPA
Nick Cave
Nickovi albumi so vedno dosegali dobre kritike: From Her to Eternity • The Firstborn Is Dead • Kicking Against the Pricks • Your Funeral… My Trial • Tender Prey • The Good Son • Henry's Dream • Let Love In • Murder Ballads • The Boatman's Call • No More Shall We Part • Nocturama • Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus • Dig, Lazarus, Dig!!! Foto: EPA
Nick Cave
Malo pred očetovo smrtjo se je Nick vpisal na študij slikarstva, ki pa ga je kmalu zapustil, da bi se lahko posvetil glasbi, ob kateri je spoznal tudi svet heroina. Foto: EPA
Nick Cave in The Boys  Next Door
Nick je v internatu spoznal Micka Harveya, Rowlanda Howarda, Philla Calverta in Tracya Pewa, s katerimi je sestavil bend The Boys Next Door, ki so ga pozneje preimenovali v The Birthday Party. Foto: EPA
Nick cave in Susie Bick
Po mnenju mnogih si je pevec uredil življenje, prav zahvaljujoč Susie: "Rad bi rekel, da me je Susie ustavila, a je resnica, da ti nihče ne more pomagati, če si tega ne želiš sam." Foto: EPA

Glasbeni kritiki menijo, da je Nick eden izmed najpomembnejših rockovskih avtorjev v zgodovini glasbe. Kljub mnogim pohvalam, pa je Nick bil deležen tudi negativnih kritik. Nekateri so mu namreč zamerili to, da pesmi samo piše in da z njimi ne želi več toliko impresionirati publike: "J... se mi, kaj si drugi mislijo. Prestar sem, da bi razmišljal o tem. Morate vstopiti v moj svet, ko poslušate moje pesmi, nekateri to storijo, drugi pač ne. To je svet, ki sem ga ustvaril zase, in v njem se dogajajo čudne stvari," odgovarja v svojem slogu Nick, ki si je z lastno vizijo zagotovil posebno mesto izven prevladujočih glasbenih tokov.

Odraščanje v religiozni družini
Nicholas Edward Cave se je rodil 22. septembra 1957 v Warracknabealu (Avstralija) kot tretji otrok v družini Calina in Dawn Cave. Mati je delala v knjižnici, medtem ko je bil oče profesor angleške književnosti. Oče, ki je svojo ljubezen do literature skušal prenesti na Nicka, je otroke vzgajal v duhu anglikanske cerkve, zato Nickova obsedenost z religijo ne preseneča: "Instituciolizirano religijo jemljem zelo resno, menim pa, da bi jo morali tudi drugi, saj narekuje način vrtenja sveta. Ne sodelujem v nobeni religiji, a vseeno verujem v Boga. Zato me razjezi, ko vidim, da se ime Boga te dni uporablja za nore, okrutne in barbarske cilje. Zato moram pisati o svoji veri in načinu svojega razumevanja, pri pesmih pa me velikokrat navdihuje prav Biblija," je dejal Nick, ki je kot deček vsako nedeljo hodil k verouku, pel pa je tudi v deškem cerkvenem zboru v Wangratti.

Divja otroška leta
Vseeno je bilo njegovo otroštvo zelo divje, včasih nevarno: preskakovanje tirov, zavezovanje svoje mlajše sestre ... Pri otroških norčijah mu je pomagal Eddie Baumgarten, s katerim je znal spiti nekaj piv, se skriti v grm in s fračo ciljati mimoidoče.

"Zanimala nas je umetnost in ne šport"
V šoli je Nick nizal same težave, zato so ga starši leta 1970 poslali v zasebni internat v Melbourne, kjer je nadaljeval s svojim divjim obnašanjem. Tam je spoznal Micka Harveya, Rowlanda Howarda, Philla Calverta in Tracya Pewa, s katerimi je sestavil bend The Boys Next Door, ki so ga pozneje preimenovali v The Birthday Party: "Zanimala nas je samo umetnost in ne šport, zato so mnogi menili, da smo homoseksualci." Njihova glasba je bila mešanica punka in rocka, Nickova besedila pa so bila polna nasilja. V okolju, kjer so delovali, njihova glasba ni naletela na pozitiven odmev.

Nerazumevanje z očetom
Takrat je že tako krhek odnos z očetom postal še slabši. Colin je od zmeraj želel sinu vsaditi ljubezen do literature, s pomočjo katere bi vsa družba ozdravela, zato je Nicka že zelo zgodaj začel spoznavati s kvalitetno literaturo. Očetovi pogledi na svet so tako jezili Nicka, da je pogostokrat tekmoval z očetom v znanju, le da bi ga provociral: "Ves čas sem iskal stvari, ki jih on ne pozna, iskal sem luknje v njegovem znanju. Bral sem manj znana francoska dela in sem ga vprašal, če je to prebral. A je oče vedno bil preveč pameten in moder in je v teh igricah vedno zmagal, jaz sem po tem le odšel."

Nick se s svojim očetom nikakor ni razumel: "Zelo dobro se spomnim, ko sem imel 12 let in me je oče peljal na predavanja, kjer sem ga gledal in mislil: Ni pomembno, kaj bom storil s svojim življenjem, le da ne bom tak kot moj oče. Danes pa vidim, da sem v bistvu enak kot on." Koliko mu je oče dejansko pomenil, je deloma dojel, ko so ga kot 19-letnika zaradi kraje privedli na policijsko postajo. Tam so mu povedali, da je njegov oče umrl v avtomobilski nesreči: "Takrat sem odšel iz Avstralije. Zelo dolgo nisem ničesar občutil, le izklopil sem se." Tisto obdobje je bilo za Nicka zelo zmedeno, dejal pa je, da, odkdar ima svoje otroke, veliko bolj razume svojega očeta.

Svet glasbe, žensk in mamil
Malo pred očetovo smrtjo se je Nick vpisal na študij slikarstva, ki pa ga je kmalu zapustil, da bi se lahko posvetil glasbi, ob kateri je spoznal tudi svet heroina. Z bendom, s katerim je izdal tri studijske albume, se je preselil v London, saj so se naveličali koncertiranja po Avstraliji. Potem ko so se The Birthday Party iz Melbournea preselili v London, so kmalu ugasnili, saj je Nick Cave postajal vse bolj nezadovoljen s skupino in sploh vso glasbo, ki je nastala iz punkrocka. Vedno bolj se je obračal v preteklost, v korenine bluesa, folka in countryja, še posebno navdahnjen z zgodbami Svetega pisma.


Posebno poglavje v Nickovem življenju so bile tudi ženske. V angleški prestolnici je leta 1980 spoznal Anito Lane, ki je imela velik vpliv na Nickovo glasbo in s katero je bil v zvezi tri leta, vse dokler ni ona želela otrok, kar Nicku, ki je bil vse bolj odvisen od mamil, ni bilo niti najmanj pomembno.

Nastanek skupine The Bad Seeds
Nickovo osebno stanje je poslabšalo tudi dejstvo, da je leta 1983 razpadla njegova skupina. Nick je takrat mislil, da je njegove glasbene kariere konec, a ga je Mick Harvey leta 1984 nagovoril k osnovanju nove skupine, ki so jo poimenovali The Bad Seeds, s katero sodeluje tudi danes. Glasba, ki so jo igrali, je bila manj agresivna kot v prejšnji skupini. Ampak v Caveovih verzih je bilo še vedno mogoče zaslediti podobno tematiko: religija, ljubezen, smrt in nasilje, a so bili tokrat verzi oviti v gospel, rockovske, bluesovske, neopunkovske zvoke. Leto dni pozneje so izdali svoj prvi album From her to eternity.

Nezvesti pevec
Željo, ki je ni želel izpolniti prvi ljubezni Aniti, pa je izpolnil brazilski stilistki Viviane Carneiro, s katero se je preselil v Brazilijo, kjer se jima je leta 1991 rodil sin Luke. Kljub temu se nista poročila, a to ne čudi, saj je Nick Viviane varal z Beau Lazenby, ki je 10 dni pred Viviane rodila sina Jethra. Sinu so nadeli ime Jethro, po enemu Nickovih najljubših bendov Jethro Tull. Glede na to, da je Jethro živel v Avstraliji, medtem ko je Nick z Lukom in Viviane živel v Braziliji, je pevec takrat v javnosti izjavil, da se počuti bolj Lukov kot Jethrov oče, kar je pozneje obžaloval: "Najbolj obžalujem, da nisem videl Jethra večkrat v njegovih prvih letih. Toda danes imava super odnos."

PJ Harvey - Nickova velika ljubezen
Medtem, ko je njegova kariera napredovala (napisal je svojo prvo knjigo King Ink, dobil prvo filmsko vlogo in napisal prvi filmski scenarij, je Nick imel vse več težav z mamili. Te odvisnosti se je skušal rešiti leta 1988, a neuspešno. Nicku ni uspela pomagati niti njegova velika ljubezen PJ Harvey, ki je sodelovala z njim na zelo uspešenem albumu Murder Ballads.

Ljubezen na prvi pogled
Po koncu ljubezni s PJ, se je Nick zaljubil v Angležinjo Susie Bick, nekdanjo muzo Vivienne Westwood. Po mnenju mnogih si je pevec uredil življenje, prav zahvaljujoč Susie: "Rad bi rekel, da me je Susie ustavila, a je resnica, da ti nihče ne more pomagati, če si tega ne želiš sam." Ko je Susie prvič videl v londonskem muzeju, je ostal brez besed: "Zaljubil sem se na prvi pogled. Rekel sem, da je najlepša ženska, kar sem jih kadar koli videl. To mislim tudi danes, v vsakem trenutku je videti odlično. Z njo se je zgodilo nekaj posebnega in drugačnega. Našel sem pravo osebo. Našel sem nekoga, ki je res rad z mano, ona meni, da sem krasna oseba. In ljubi me, kakršen sem … Vsaj mislim." A tudi Susie svojega soproga le hvali: "On je najtoplejša oseba, kar jih poznam, ima tako veliko srce. Je čisto drugačen, kot ga ljudje doživljajo, je najboljši oče na svetu."

Od kadar je spoznal Susie, je Cave uredil svoje življenje: ne pije, ne uživa mamil in ne kadi; od 9.00 do 17.00 piše pesmi v svoji pisarni vsak dan razen ob nedeljah, ki jih preživlja v družbi svoje družinice.

On je najtoplejša oseba, kar jih poznam, ima veliko srce," je Nicka opisala njegova soproga Susie.