Foto:
Foto:
Christy Turlington
Med odmori v zakulisju modnih revij si je pogosto naročila ocvrtega piščanca. Nekaterim je popolno postavo podarila mati narava ... Foto: EPA
Christy Turlington
V zvezdniško orbito so jo, tako kot Kate Moss, izstrelili oglasi za dišave s podpisom Calvina Kleina. Foto: EPA
Naomi Campbell, Kate Moss in Christy Turlington
Modni poznavalci trdijo, da so bile zvezdnice z modnih stez 90. let edine prave supermanekenke. Foto: EPA
Edward Burns in Christy Turlington
Družinskega kužka sta poimenovala MicSpic, s čimer naj bi počastila Christyjine hispanske in Edwardove irske korenine. Foto: EPA

Ljubim modo, a nisem obsedena z njo.

Christy Turlington

Ameriška supermanekenka Christy Nicole Turlington se je rodila 2. januarja 1969 v Walnut Creeku v Kaliforniji. Hči britanskega pilota in salvadorske stevardese je s sestrama Erin in Kelly odrasla v kalifornijskem Danvillu. Najbolj znana je po pojavljanju v oglasih za dišave Calvina Kleina, pa tudi v oglaševalskih kampanjah za Maybelline in Giorgia Armanija. Pojavila se je v več filmih o modni industriji in bila je ena izmed soustanoviteljic verige Fashion Cafe.

Eno najprijaznejših deklet v modni industriji
1,78 metra visoka Turlingtonova z drobcenimi merami 88-55-88 se lahko pohvali z dolgim seznamom dosežkov v manekenski industriji, podpisala je več milijonskih pogodb. Čeprav je znana kot ena najuspešnejših supermanekenk vseh časov, Christy vztrajno zavrača to oznako, v modni industriji pa je zelo spoštovana in naj bi bila ena najprijaznejših in najbolj profesionalnih manekenk. Leta 1988 je Christy poleg Linde Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Stephanie Seymour in Tatjane Patitz "uradno" postala del slavne generacije supermanekenk. Fotograf Steven Meisel je večkrat skupaj fotografiral Christy, Naomi in Lindo, zato se jih je prijel vzdevek "trojica".

Zvezdnica dokumentarnih filmov o svetu mode in glasbenih videov
V 90. letih se je Christy pojavila v dokumentarcu Unzipped o modnem oblikovalcu Isaacu Mizrahiju, pa tudi v navideznem dokumentarcu o modni industriji Prêt-à-Porter slovitega Roberta Altmana. V Catwalku, dokumentarcu o življenju na modnih pistah, je režiser Robert Leacock sledil Christy in supermanekenkam Naomi Campbell, Yasmin Le Bon, Kate Moss in Carli Bruni na burnem potovanju med Londonom, Milanom, Parizom in New Yorkom med pomladnim tednom mode. V filmu je zabeležil tudi redke posnetke dogajanja za kulisami na velikih revijah, vključno s pomerjanjem oblek, zabavami, nakupovanjem in prepiri med dekleti. V filmu, posnetem v črno-beli tehniki, so se pojavili tudi mnogi vrhunski oblikovalci, med njimi John Galliano, Karl Lagerfeld in danes pokojni Gianni Versace.

Turlingtonova je igrala tudi v dveh glasbenih videospotih. Njena najboljša prijateljica in manekenka Yasmin LeBon je moža Simona LeBona, pevca skupine Duran Duran, prepričala, da je Christy izbral za glavno vlogo v videu Notoriuos iz leta 1986. Leta 1990 je pevca Georga Michaela za videospot za pesem Freedom navdahnila naslovnica britanske izdaje revije Vogue fotografa Petra Lindbergha, na kateri so pozirale Christy, Naomi, Linda, Cindy in Tatjana. Poleg petih supermanekenk se je v videu pojavilo tudi pet moških manekenov, vsi so navidezno prepevali pesem.

Navdušena jogistka in glasna borka proti cigaretnemu dimu
Turly, kot jo kličejo bližnji, je tudi uspešna poslovna ženska in kot partnerica sodeluje pri treh uspešnih poslovnih podvigih: ajurvedski liniji za nego kože Sundari in pri dveh kolekcijah proizvajalca športne opreme Puma: Nuala za aktivne ženske in Manahuala, v sklopu katere oblikuje ženska oblačila za jogo. Poleti leta 2006 je Christy podpisala večmilijonsko pogodbo s kozmetičnim gigantom Maybelline - tako se je vrnila k podjetju, s katerim je zaslovela pred leti (saj poznate slogan Maybe She's Born With It?). Turlingtonova se že 15 let ukvarja z jogo in je tudi avtorica knjige Joga: Ustvarjanje življenjske navade. Zelo se zanima za vzhodnjaške religije, zato se je leta 1994 vrnila v šolo in leta 1999 z odliko diplomirala na Šoli za individualizirane študije Gallatin na newyorški univerzi iz primerjalne religiologije in vzhodne filozofije. Nekoč je bila vegetarijanka, a se je vrnila k uživanju mesa. Nekdaj strastna kadilka je po očetovi smrti zaradi pljučnega raka (njej sami pa so postavili diagnozo začetnega stadija emfizema) postala aktivistka v boju proti kajenju.

Družinska sreča z igralcem Edwardom Burnsom
7. junija 2003 se je slavna lepotica poročila z dolgoletnim spremljevalcem, igralcem in režiserjem Edwardom Burnsom. Na poročnem obredu je Bono iz U2 prevzel vlogo nevestinega očeta. Burns in Turlingtonova imata dva otroka: hčerko Grace, ki se je rodila 25. oktobra leta 2003, in sina Finna, ki se je rodil februarja 2006. Pred Burnsom se je Christy sestajala tudi z igralci Christianom Slaterjem, Rogerjem Wilsonom in Jasonom Patricom.

Alenka Klun

Ljubim modo, a nisem obsedena z njo.

Christy Turlington