Se ga spomnite iz filma EdTV, kjer je igral moškega, ki nastopa v resničnostnem šovu? Foto: EPA
Se ga spomnite iz filma EdTV, kjer je igral moškega, ki nastopa v resničnostnem šovu? Foto: EPA
Matthew McConaughey
Tudi to je Matthew. Lani je sodeloval na mednarodni dirki spidveja Daytona 500. Ni dikral, bil je tisti, ki je začel dirko. Foto: EPA
Matthew McConaughey in Penelope Cruz
Matthew je očaral veliko znanih igralk. Nazadnje je Teksašan očaral Penelope. Par se je razšel aprila 2006. Foto: EPA
Lance Armstrong in Matthew McConaughey
Zadnje čase so se mediji razpisali o njuni zvezi. In kaj meni Matthew? Foto: EPA
Matthew McConaughey
Njegov življenjski slogan je, da je preprosto treba živeti. Foto: Reuters
Matthew McConaughey
Matthew, ki je želel postati odvetnik, je športnik po duši. Foto: Reuters

Matthew David McConaughey se je v svetu filmske industrije hitro povzpel do enega najbolj prepoznavnih igralcev. Njegova kariera se je začela tako, da je posnel reklamo za neko pivo, nato pa ga je po divji noči v Austinu, Teksas, novi prijatelj in lovec na talente Don Phillips popeljal v filmsko meko. Pisalo se je leto 1993. A veliki preboj je Matthewu uspel dve leti kasneje, ko je zaigral policista in fanta Drew Barrymore v filmu Boys on the Side.

Matthew se je rodil 4. novembra 1969 v teksaškem mestu Uvalde kot najmlajši izmed treh sinov v družini McConaughey. Njegovi predniki so bili Škoti in Irci, njegov priimek v galščini pomeni Duncanov sin. Sam Matthew pravi, da je bil vzgojen zelo tradicionalno in v krščanskem duhu. Njegov pokojni oče James Donald, umrl je leta 1992, je bil vodja bencinske postaje, delal je kot voznik tovornjaka, v mladih letih pa je bil tudi profesionalni igralec ameriškega nogometa. Njegova mati Mary Kathlene "Kay" McCabe je bila učiteljica. Matthew je razmerja svojih staršev, ja, razmerja oziroma zakone, par se je namreč večkrat ločil in nato znova poročil, opisal kot ljubeče, a nestabilne.

Leta 1980 se je preselil v Longview in osem let kasneje maturiral na srednji šoli Longview, kjer so ga sošolke izbrale za najlepšega dijaka. Po maturi je nekaj časa živel v Avstraliji, kjer je med drugim delal kot pomivalec posode, na neki farmi pa je tudi kidal kokošji gnoj. Po povratku domov pa se je vpisal na študij filmske režije na univerzi v Austinu in leta 1993 diplomiral.

Romantik na platnu
In počasi se je začela njegova filmska kariera, ki so jo zaznamovale predvsem romantične komedije, med njimi najbolj znani Načrtovalka porok, kjer je zaigral skupaj z Jennifer Lopez, in Kako se znebiti fanta v desetih dneh?, kjer je bila njegova soigralka Kate Hudson. Še predtem pa je leta 1996 zaslovel v filmu Čas za ubijanje, kjer je igral mladega odvetnika, polnega idealov. Znova se je vlogi odvetnika, kar je sprva tudi želel postati v resničnem življenju, posvetil v Spielbergovem filmu Amistad. V 90. letih je tudi zelo veliko potoval, med drugim po Amazonki, Maliju, Peruju …

Ko policisti potrkajo na vrata ...
Seveda pa se Matthew na naslovnicah časopisov ni znašel le kot “najbolj seksi moški”, ampak je tam pristal tudi z aretacijo. 25. oktobra 1999 je policija igralca na njegovem domu v Austinu aretirala, potem ko se je neki njegov sosed pritožil, da je iz igralčeve hiše slišati bobnanje. Malo pred tretjo uro zjutraj je policija potrkala na Matthewova vrata, ko pa jih je ta odprl, so imeli policisti kaj videti. Igralec je bil pod vplivom marihuane in je popolnoma gol plesal po sobi, medtem ko je njegov prijatelj Cole Hauser igral na bobne. Matthew se je nato še upiral aretaciji. Primer se je zanj dobro končal, saj so vse obtožbe o lastništvu marihuane ovržene, McConaughey pa je priznal motenje javnega reda in miru, za kar je moral plačati 50 dolarjev kazni. To pa za igralca, ki je takrat za film dobil milijon dolarjev honorarja, ni bilo nič.

Njegova nenavadna ljubezen so ...
McConaughey se je na naslovnicah znašel tudi zaradi svoje nenavadne ljubezni do živali. Leta 2006 je rešil mačko, ki sta jo dva najstnika mučila in jo želela zakuriti. Leto prej je rešil neko žensko z majhnim otrokom v losangeleškem parku, ki jo je napadel kojot. Na šovu Oprah Winfrey pa so prikazali tudi, kako je igralec po New Orleansu reševal mačke, pse in hrčke, ki so zaradi orkana Katrina skoraj poginili.

Je gej, ni gej?
Igralec, ki je v svoji karieri zaigral v več kot 30 filmih, je znan tudi po svojih razmerjih z igralko Sandro Bullock, pevko Janet Jackson in igralko Penelope Cruz. Trenutno je igralec samski, čeprav so ga videvali po več različnih ameriških mestih z različnimi ženskami, z irsko manekenko Jennifer Cullen pa je bil poleti na grških otokih. Tega 1,79 metra visokega igralca so sicer mediji v zadnjem času romantično povezali z njegovim prijateljem, kolesarjem Lanceom Armstrongom, s katerim so ju večkrat ujeli tudi med kolesarjenjem po plažah v okolici Los Angelesa. Seksi igralec je vse svoje oboževalke pomiril z izjavo, da sta sicer poskusila, da pa to ni zanju.

Sicer pa, če še niste vedeli … Matthew je bil prvi izbor za vlogo v Titanicu, a je ni sprejel. Je zelo športen tip, ukvarja se tako s tekom, kolesarjenjem, surfanjem in plavanjem, njegov najljubši šport pa je golf. To je moški, ki ne uporablja nobenih parfumov niti kolonjske vodice po britju ne. In njegov življenjski slogan je: »Just Keep Living«.

Ester Snedec