Lansko sezono nagrad je blestela prav na vsaki prireditvi. Foto: EPA
Lansko sezono nagrad je blestela prav na vsaki prireditvi. Foto: EPA

Nikoli se nisem počutila udobno ob svojih vrstnikih, zato sem vedno hodila s starejšimi moškimi.

V L. A. sem prišla s tako razprtimi očmi, podoba sveže nedolžnosti - in tako j**no razburjena. Mislila sem, da bom kar delala! Mislila sem, da bom kar dobila kul vloge!

Ustvariti si življenjski slog iz hoje po premierah je mrtva ulica. Ne morem si predstavljati nič hujšega kot gnečo ljudi. Slabo mi je. Odkrito povedano, bi bila raje pri zobozdravniku.

Michelle v Lassieju
Danes se Michelle nerada spominja svojih začetkov pri rosnih 14 letih.
Zasedba Simpatij
Ena najbolj priljubljenih serij konca 90. let je zdržala na sporedih šest sezon. Foto: EPA
S Heathom v Gori Brokeback
Naslovnica s Heathom in Michelle
Tabloidi se fotogeničnega para ne morejo nasititi.
Michelle Williams na premieri Bratov Grimm
Nosečnost je igralko še polepšala. Foto: EPA
Michelle in Heath na podelitvi SAG-nagrad
Vedno modno usklajen par. Foto: EPA
Heath in Michelle na oskarjih
Bila sta eden najelegantnejših parov na lanskih oskarjih. Foto: EPA
S hčerko Matildo
Kadar Michelle te dni ni ravno na snemanju katerega izmed filmov, jo lahko vidite, kako se v nezvezdniški obleki sprehaja po New Yorku skupaj z zaraščenim Heathom in malo Matildo. Družinica se tako popolnoma staplja z boemskim okoljem velikega jabolka. Foto: EPA

...

... ki je takoj po koncu serije utonil v pozabo, enoplastno igralko, ki se je Tomu Cruisu na ljubo spreobrnila v scientologinjo, in oskarjevsko nominiranko.



Lahko bi bila ženski Donald Trump
Po začetkih na gledaliških deskah se je prvič pojavila pred kamerami v Lassie (1994). ''Mislila sem, da je bil Lassie grozen. Ampak črvi, ki ti lezejo iz obraza? Nikoli ne posnemi znanstvenofantastičnega filma v srednji šoli,'' se Michelle danes spominja svojih neslavnih začetkov.

Dekle je pri vsega 15 letih maturiralo na krščanski srednji šoli in se kljub ugovorom staršev od njih pravno osamosvojilo, da bi se lahko posvetilo igralski karieri. Michelle je oče naučil veliko o trgovanju in pri 16 letih je Williamsova nadaljevala družinsko tradicijo in zmagala na svetovnem prvenstvu v trgovanju (ta naslov je njen oče osvojil leta 1987), ko je v letu dni iz 10.000 dolarjev pridobila 110.000 dolarjev.

Vse se je začelo s Simpatijami
A svetlolaska si je bolj kot vse želela uspeti kot igralka in je zato sprejemala tudi manjše vloge - v Tisoč akrih (1997) je igrala hči Michelle Pfeiffer, sicer pa se je morala zadovoljiti z obrobnimi in epizodnimi vlogami v TV-filmih in nanizankah: Sam svoj mojster, Korak za korakom, Moj sin je nedolžen ...

Preboj je Williamsovi uspel pri 18 letih, ko je dobila redno vlogo v priljubljeni najstniški TV-nanizanki Kevina Williamsona, Simpatije (Dawson's Creek, 1998-2003), kjer je upodobila težavno "novo dekle" v mestu, Jen.

Poosebljenje moderne najstnice
Čeprav je bila najmlajša članica zasedbe, ki je vključevala Jamesa Van Der Beeka, Joshua Jacksona in Katie Holmes, privlačna našobljena blondinka ni imela težav igrati zrelo, a občutljivo sofisticiranko in je pravzaprav sama upodabljala nasprotja sodobne mladine.

Sprva kot izobčenka s temno preteklostjo in predmet Dawsonovega (naslovni junak, op. a.) poželenja, nato pa kot polnopravna članica družbice, je vloga Williamsove v kritično hvaljeni seriji dozorevala iz sezone v sezono. ''Je uravnoteženo, veselo dekle, ki pa se še vedno bori z demoni; odrasla je hitro z res naglim ritmom. Seveda se s tem lahko poistovetim,'' je za svoj lik Jen Lindley takrat dejala Michelle.

Neklasično "it" dekle
Med petletnim snemanjem Simpatij je najstnica zaplavala še v vode filmov za velika platna: ob Jamie Lee Curtis in Joshu Hartnettu je zaigrala v nadaljevanju Noči čarovnic (Halloween: H20, 1998), ob Kirsten Dunst smo jo videli v komediji Dick (1999), ob Natashi Lyonne pa v komediji But I'm a Cheerleader (1999). A verjetno so bile takrat še vedno Simpatije tiste, ki so jo pripeljale na seznam revije Teen People "21 najbolj vročih zvezd pod 21" in letni »It« seznam revije Entertainment Weekly. Odgovor Williamsove na to ''čast'': ''Nočem biti ''it'' dekle.''

Ponos staršev
Ambiciozna in bistra igralka je že kmalu ugotovila, kakšni filmi peljejo do velikih, pomembnih vlog: neodvisni. Pri 20 letih je tako posegla po zahtevnejših in odraslih vlogah ter s tem nase opozorila tudi najstrožje filmske kritike. Ob Chloe Sevigny je zaigrala lezbično študentko iz 70. let v HBO-jevi drami If These Walls Could Talk 2, leto pozneje pa je upodobila odtujeno sostanovalko Christine Ricci v drami Prozac Nation in se izkazala s svojo predstavo trpeče in oprijemajoče se prijateljice v drami Me Without You.

"Moji starši so tako ponosni. Posnela sem film Dick (lahko prevedemo tudi Tič), se slekla na odru, zdaj pa za HBO snemam nekaj, kjer sem lezbijka. Moj bog, res povzročam sramoto mojemu gospodinjstvu!" je dejala Michelle.

In potem je prišel Brokeback ...
Sledila je stranska vloga v filmu The Station Agent (2003), za katero je Williamsova skupaj z zasedbo prejela nominacijo igralskega združenja SAG. Opazili so jo tudi pri reviji Elle in jo počastili z mestom na seznamu "25 najljubših vročih, mladih, nadarjenih novih zvezd". Sledili sta še dve odmevnejši vlogi v neodvisnih filmih: v The United States of Leland (2004) je upodobila sestro umorjenega avtističnega dečka, v Namišljenih junakih (Imaginary Heroes, 2005) pa dekle, ki pobegne od svoje disfunkcijske družine.

A pravi preboj je za Michelle Williams prišel leta 2005, ko je zaigrala v zdaj že skoraj kultnem filmu Anga Leeja, Gora Brokeback. Michelle je upodobila Almo Beers Del Mar, žensko, ki ugotovi, da ima njen mož (Heath Ledger) že leta skrivno ljubezensko razmerje s svojim najboljšim prijateljem (Jake Gyllenhaal).

Za svojo izostreno in trpečo predstavo je Williamsova prejela nagrado kritikov (Critic's Choice Award) in nominacije za zlati globus, bafto in oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo.

Ljubezenska zgodba
A Brokeback ji ni le spremenil kariere, ampak je v njeno življenje tudi nepričakovano prinesel hollywoodskega lepotca in hčerko. Michelle se je namreč na snemanju na prvi pogled zaljubila v soigralca, Avstralca Heatha Ledgerja, s katerim sta že na prizorišču snemanja začela živeti v isti prikolici, kmalu po oktobrski premieri filma pa se je paru rodila hčerka Matilda Rose.

Mali Matildi je zvezdništvo očitno položeno v zibelko, saj sta si Michelle in Heath za njenega botra izbrala kar soigralca iz Gore Brokeback, Jaka Gyllenhaala.

Usodna ženska?
Čemeren sekssimbol Heath je bil predtem več let v razmerju z 12 let starejšo avstralsko igralko Naomi Watts (ironično, razšla naj bi se, ker se Ledger ni želel ustaliti), sicer dokaj sramežljiva in introvertirana Michelle pa je bila očitno femme fatale in muza dvema alternativnima pevcema: Conorju Oberstu iz zasedbe Bright Eyes (posvetil ji je lepo število pesmi) in Andyju Herodu iz skupine The Comas (ta je svoj celoten album Conductor posvetil njunemu dveletnemu razmerju in srčni bolečini po koncu le-tega).

Prihodnost je svetla
Williamsova in Ledger zdaj živita v Brooklynu tiho družinsko življenje, kolikor je to sploh mogoče za par, ki naj bi v naslednjem letu zaigral v kar nekaj težko pričakovanih filmih. Michelle bomo tako na velikih platnih videli v drami s Paulom Giamattijem The Hawke is Dying, režiserskem prvencu Ethana Hawka The Hottest State, najnovejših filmih že uveljavljenih režiserjev Woodyja Allena ter Spika Jonza in Charlieja Kauffmana, ob Jonathanu Rhysu Meyersu bo igrala Charlotte Bronte, z Ledgerjem pa bo znova združila moči v biografski drami Boba Dylana I'm Not There.

Film bo režiral Todd Haynes, oskarjevsko zasedbo pa bosta dopolnjevali med drugimi tudi Cate Blanchett in Julianne Moore.

Kristjani zgroženi
A vsi niso navdušeni nad dekletovim prebojem med najboljše. Pred kratkim je katoliška gimnazija, ki jo je obiskovala Michelle, izrazila neodobravanje življenjske poti, ki si jo izbrala njihova nekdanja učenka: "Nezakonska zveza, otrok rojen v taki zvezi, poleg tega pa še nekrščanski filmi s homoseksualno tematiko, Michelle je lahko sram," so bili strogi pri Santa Fe Christian School.

Še zanimivost: Michelle v prostem času obožuje brati in zbirati redke knjige. Med drugim ima v svoji zbirki tudi prvo izdajo Velikega Gatsbyja. 25-letnica je celo napisala scenarij z naslovom Don't Blink, ki je bil sicer prodan, a nikoli uresničen.

K. S.

Nikoli se nisem počutila udobno ob svojih vrstnikih, zato sem vedno hodila s starejšimi moškimi.

V L. A. sem prišla s tako razprtimi očmi, podoba sveže nedolžnosti - in tako j**no razburjena. Mislila sem, da bom kar delala! Mislila sem, da bom kar dobila kul vloge!

Ustvariti si življenjski slog iz hoje po premierah je mrtva ulica. Ne morem si predstavljati nič hujšega kot gnečo ljudi. Slabo mi je. Odkrito povedano, bi bila raje pri zobozdravniku.