Že od srednje šole naprej sta bila par, poročila sta se 29. aprila 1989. Foto: EPA
Že od srednje šole naprej sta bila par, poročila sta se 29. aprila 1989. Foto: EPA
Jon Bon Jovi
Ima eno hčerko – Stephanie Rose Bongiovi, rojeno 31. maja 1993 – in tri sinove – Jesseja Jamesa Louisa Bongiovija, rojenega 19. februarja 1995, Jacoba Hurleyja Bongiovija, rojenega 7. maja 2002 in Romea Jona Bongiovija, rojenega 29. marca 2004. Foto: EPA

Prvič, ko sem slišal glasbo, sem mislil, da je moja. Slišal sem jo v svojem utripu srca, čutil jo v kosteh. Moja mama misli, da sem nor. Oče pravi, da sem znorel. A to je le ritem bugivugija, ki gori v mojih žilah.

Iz pesmi Blame It On The Love Of Rock & Roll
Jon Bon Jovi
Včasih mora obleči tudi obleko, čeprav raje nosi kavbojke. Foto: EPA
Bon Jovi leta 1985
Na začetku so bili Richie Sambora, Alec John Such, Jon Bon Jovi, Tico Torres in David Bryan.

Poskus, da zapelješ občinstvo, to je bistvo rokenrola. In če lahko tako rečem, sem v tem kar dober. Poleg tega sem poročen in zvest, zato je to najbližja stvar, ki jo lahko naredim pri spolnih odnosih, ne da bi pri tem zašel v težave.

Jon Bon Jovi
Jon Bon Jovi in Richie Sambora
V 22 letih je skupina posnela 13 albumov, od tega devet studijskih. Foto: Reuters

Seveda boli. A sem se to naučil sprejeti in spoštovati. Resnica je, da sem deloholik – v studio, iz studia, na oder, z njega – rad bi se ukvarjal s glasbo dan in noč. To pomeni, da se morajo vsi drugi prilagoditi temu koraku. Alec je želel oditi že nekaj časa, zato to tudi ni bilo tako veliko presenečenje.

Jon Bon Jovi o odhodu Aleca Sucha iz skupine
Jon Bon Jovi
Oče, zvesti mož in rocker po duši in srcu. Foto: Reuters
Jon Bon Jovi in Richie Sambora
Prijatelja sta že več kot 20 let. Foto: Reuters

Odrasti, a se ne postaraj, in resnično bodi živ, dokler živiš. Ko sem bil mlajši, nisem vedel, kaj bo prinesel jutrišnji dan. Tudi zdaj, ko jih bom imel 40, ne vem, kaj bo jutri. In to je tisto, kar je tako razburljivo. Začrtajte si prihodnost, a to naredite s svinčnikom. Pot pred vami je tako dolga, kot si jo naredite. In naredite si jo takšno, da bo vredna potovanja.

Jon Bon Jovi v govoru na univerzi Oxford leta 2001

To je preprosto fant iz sosednje ulice, ki ima najraje oblečene kavbojke in majico s kratkimi rokavi. Ima temne lase, ki so ves čas njegove kariere pobarvani. V osemdesetih je imel dolge, kodraste lase, ki se jim je - na razočaranje mnogih oboževalk - v devetdesetih odrekel.

Zadnja leta je znan tudi po dobrodelnosti; tako je samo lani Oprah oziroma njeni organizaciji Angel Network podaril skupaj z drugimi člani skupine milijon dolarjev. Je zaprisežen demokrat in ljubitelj ameriškega nogometa. Ne le ljubitelj, tako rad ga ima, da si je omislil celo svoje moštvo, ki se imenuje Philadelphia Soul. On je preprosto Jon.

Rodil se je v New Jerseyju
Jon Bon Jovi se je rodil 2. marca 1962 kot John Francis Bongiovi, ime pa je spremenil, ko je podpisal pogodbo z založbo Mercury Records. 1,77 metra visoki pevec in igralec izhaja iz italijanske družine, ki že nekaj desetletij živi v New Jerseyju. Njegova mama je Carol Sharkey, ki je bila znana kot ena prvih Playboyevih zajčic, oče John pa je frizer. Ima dva brata, Anthonyja M. Bongiovija in Matthewa Bongiovija. Rodil se je v mestu Perth Amboy, odraščal pa je v Sayrevillu, kjer je tudi hodil v srednjo šolo.

Pri 13 letih je znal odigrati Eltonove pesmi


V prostem času je pisal pesmi in igral kitaro, še preden je podpisal svojo prvo pogodbo. V tistih časih mu je pomagal njegov bratranec Tony Bongiovi, ki je imel svoj snemalni studio Power Station. Jon je tam delal kot hišnik, ko pa je bil studio zaprt, je snemal svoje pesmi. Pri snemanju mu je pomagal stric.

Leta 1999 je Jon izdal album s prvimi posnetki, ki so nastali v stričevem studiu; album je imel naslov John Bongiovi: The Power Station Years.

Zaradi podpisa spremenil priimek
V tem času je nastal tudi demo posnetek pesmi Runaway in ta je kmalu postala uspešnica na lokalni radijski postaji. Jon, ki je takrat že izpustil črko h v svojem imenu, se je nato odločil, da ustanovi svojo skupino. Julija 1983 je podpisal pogodbo z založbo Mercury/Polygram, spremenil priimek in ustanovil skupino, ki je nosila njegov novi priimek.

Prvi album je izšel leta 1984
Skupino so sestavljali Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres, Alec John Such in Jon. V začetku leta 1984 je izšel njihov prvi album Bon Jovi, sledila pa sta mu videospota za pesmi Runaway in She Don't Know Me. Skupina je uspela in njihov album se je prebil med prvih 50 najbolje prodajanih albumov. Podali so se na klubsko turnejo in večkrat nastopili tudi kot predskupina na koncertih skupin Scorpions, Whitesnake in Kiss.

Tudi prva tožba je bila leta 1984
Kmalu pa je sledila tudi prva tožba. Jonov bratranec Tony je Jona tožil, rekoč, da je prav on zaslužen za zvok skupine; na koncu sta se bratranca dogovorila zunaj sodišča. Leta 1985 je izšel drugi album, 7800 Degrees Fahrenheit, ki je takoj postal zlat. Ko pa se je na policah leta 1986 pojavil njihov tretji album, je skupina, ki je bila znana v ZDA, postala znana po vsem svetu.

Vedno novi albumi
To je bil album Slippery When Wet. Najbolj znane pesmi s tega albuma, ki so izšle tudi kot singli, so bile You Give Love A Bad Name, Livin' On A Prayer in Wanted Dead or Alive. Le v ZDA so prodali več kot 12 milijonov kopij, skupina pa je imela tudi najbolje prodajani album leta.

Filmska kariera Jona Bon Jovija
Leta 1988 se je Jon prvič pojavil v filmu. V The Return of Bruno je igral samega sebe. Tega leta je izšel tudi četrti album, ki so ga poimenovali New Jersey. Na prvem mestu lestvice Billboard je bil deset tednov, pet singlov s tega albuma pa se je uvrstilo med prvih deset najbolj prodajanih singlov v ZDA. Med njimi sta bila tudi Bad Medicine in I'll Be There For You.

Po turneji petletni premor skupine
Konec leta 1987 se je skupina odpravila na 16-mesečno turnejo, med katero je obiskala 26 držav in imela 237 koncertov. Po koncu turneje so si privoščili zaslužen počitek, Jon pa je leta 1990 izdal prvi samostojni album – Blaze of Glory, ki je naslednje leto prejel zlati globus za najboljšo pesem v filmu. Jon je istoimensko pesem, ki je bila nominirana za najprestižnejšo nagrado oskar, zapel tudi na podelitvi zlatih kipcev.

Poroka s srednješolsko ljubeznijo
Med premorom skupine se je Jon poročil z Dorotheo Hurley, s svojo ljubeznijo iz šolskih dni. Leta 1991 je tudi Richie Sambora izdal svojo samostojno ploščo z naslovom Stranger In This Town, skupina pa je razdrla pogodbo z založbo Mc Ghee Entertainment in ustanovila svojo založbo - Bon Jovi Managment.

Keep the Faith
Po več kot enoletnem počitku se je skupina znova zbrala in novembra 1992 je izšel album Keep the Faith, takoj za tem pa je skupina odpotovala na turnejo. V enem letu so nastopili v 40 državah in priredili 187 koncertov.

Še med turnejo je izšel šesti album - Cross Road. Leta 1997 je izšel Jonov drugi solistični album z naslovom Destination Anywhere, leto pozneje pa je tudi njegov prijatelj in član skupine Richie izdal drugi solo album, Undiscovered Soul.

Prelomno leto 2000
Prelomno leto 2000 je bilo tako za skupino kot pevca izredno plodno. Junija je najprej izšel njihov album Crush in pesem It's My Life je postala najuspešnejša pesem. Skupina je prejela dve nominacije za grammyja – v kategorijah za najboljši rockovski album in najboljšo rockovsko izvedbo za pesem It's My Life.

It's My Life and it's now ...
Na turneji so obiskali 11 držav in zaigrali na 41 koncertih, ki si jih je ogledalo več kot 1,1 milijona ljudi. In najpomembnejše – skupina je znova priredila dva popolnoma razprodana koncerta na stadionu Wembley; prvič je bil ta stadion trikrat razprodan leta 1995. Maja 2001 je izšel še en njihov albumov – One Wild Night: Live 1985-2001, skupina pa je nastopila v 15 državah na 54 odrih. Na koncertih se je zbralo dva milijona oboževalcev.

Imejte dober dan
Vrstile so se turneje, koncerti in izdaji še dveh plošč. Leta 2004 je skupina prodala že 100-milijonti album, dobila pa je tudi nagrado za prispevek k glasbi. In znova so se člani skupine odpravili v studio. Izdelek se je imenoval Have A Nice Day, ki ga od lanskega septembra oboževalci lahko kupijo, od novembra pa so fantje spet na svetovni turneji.

Je deloholik, ki rad spi
Med snemanji plošč in filmov ter koncerti po vsem svetu so se Jonu v zakonu z Dorotheo, s katero sta se poročila v Las Vegasu, rodili štirje otroci - Stephanie Rose (1993), Jesse James Louis (1995), Jacob Hurley (2002) in Romeo Jon (2004).

Jon obožuje gledanje filmov, rad vozi avtomobile, še posebej porscheje (in jih ima kar nekaj v svoji garaži), rad ima motorje (na prvem mestu so harleyji).

To je mož, ki ga ni sram priznati, da rad spi in je hitro hrano. A se mu to nikjer ne pozna, saj veliko prostega časa preživi v telovadnici.

Otroci niso vedeli, s čim se ukvarja
Najraje pa svoj čas preživi z družino in s psom Copperjem. Priznava, da rad zjutraj pripravi zajtrk za otroke, jih odpelje v šolo in jih poljubi, preden se od njih poslovi.

Dodaja, da tudi otroci dolgo časa niso vedeli, kaj počne njihov očka, dokler jim tega niso povedali prijatelji v šoli. Pove tudi, da je pri 13 letih znal vse pesmi Eltona Johna na pamet, saj jih je ves čas preigraval na svoji kitari. Nanj pa so najbolj vplivali Bruce Springsteen, Bob Dylan, Thin Lizzy, Alice Cooper in skupina Aerosmith.

Od romantika do nasilneža
Jon je zaigral v filmih Moonlight and Valentino, The Leading Man, Destination Anywhere, Homegrown, Little City, No Looking Back, Row Your Boat, Vampires Los Muertos, U-571 in Cry Wolf. Poleg tega je kot stranski igralec nastopil v filmu Pay It Forward, v katerem je odigral nasilnega moža Helen Hunt. Nastopil pa je tudi v nanizankah Seks v mestu in Ally McBeal.

Kadi, a je na dim alergičen
Čeprav ima občutljive oči na svetlobo in cigaretni dim - zato skoraj vedno nosi sončna očala -, je leta 1994 začel kaditi. Čez nekaj časa je nehal, a je po snemanju filma The Leading Man iz leta 1996 spet začel. Po turneji, ki jo je imela skupina leta 1996, je enostavno priznal, da mu je kajenje všeč. Spomladi trpi za alergijami in je občutljiv na cvetni prah.

Jon kot dobrotnik leta 2001
Kot sam pravi, je bil v življenju blagoslovljen in je veliko dosegel. Zdaj pa je čas, da kaj tudi vrne, zato vedno več časa posveča dobrodelnemu delu. Tako skrbi za revne brezdomske otroke in jim gradi hiše, plačuje šolanje ter jih oskrbuje z osnovnimi potrebščinami. Finančno sodeluje tudi pri posebnih olimpijskih igrah, ameriškem Rdečem križu, združenju Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation in drugimi.

Prvič, ko sem slišal glasbo, sem mislil, da je moja. Slišal sem jo v svojem utripu srca, čutil jo v kosteh. Moja mama misli, da sem nor. Oče pravi, da sem znorel. A to je le ritem bugivugija, ki gori v mojih žilah.

Iz pesmi Blame It On The Love Of Rock & Roll

Poskus, da zapelješ občinstvo, to je bistvo rokenrola. In če lahko tako rečem, sem v tem kar dober. Poleg tega sem poročen in zvest, zato je to najbližja stvar, ki jo lahko naredim pri spolnih odnosih, ne da bi pri tem zašel v težave.

Jon Bon Jovi

Seveda boli. A sem se to naučil sprejeti in spoštovati. Resnica je, da sem deloholik – v studio, iz studia, na oder, z njega – rad bi se ukvarjal s glasbo dan in noč. To pomeni, da se morajo vsi drugi prilagoditi temu koraku. Alec je želel oditi že nekaj časa, zato to tudi ni bilo tako veliko presenečenje.

Jon Bon Jovi o odhodu Aleca Sucha iz skupine

Odrasti, a se ne postaraj, in resnično bodi živ, dokler živiš. Ko sem bil mlajši, nisem vedel, kaj bo prinesel jutrišnji dan. Tudi zdaj, ko jih bom imel 40, ne vem, kaj bo jutri. In to je tisto, kar je tako razburljivo. Začrtajte si prihodnost, a to naredite s svinčnikom. Pot pred vami je tako dolga, kot si jo naredite. In naredite si jo takšno, da bo vredna potovanja.

Jon Bon Jovi v govoru na univerzi Oxford leta 2001