Kot mnogi zvezdniki je tudi Reese zelo dejavna v dobrodelnosti - še posebej jo skrbi za revne otroke. Foto: EPA
Kot mnogi zvezdniki je tudi Reese zelo dejavna v dobrodelnosti - še posebej jo skrbi za revne otroke. Foto: EPA

Diskriminirana sem zaradi treh stvari: ker sem blondinka, ker sem igralka in ker prihajam iz juga.

Ljudje te skušajo potisniti na mesto, kjer te lahko vsaka ženska v Ameriki prepozna – biti tista všečna ženska v romantični komediji. In to je zame res težko. Preprosto se ne vidim kot dekle, ki ga imajo vsi radi. Nikdar nisem bila in ne vem, kako to biti.

Imam celulit. Imam strije. Victoria's Secret me straši. Hollywood je eno od tistih neskončnih tekmovanj, a pri katerem tečeš tekmo proti ničemur. Nikdar ne boš zmagal na lepotni tekmi. Hočem biti le najboljša različica sebe,

Filme snemam, ker je življenje težko. Lepo je pobegniti in se zabavati v kinu. Če lahko dam ljudem film o upanju, ljubezni in prihodnosti, potem je moje delo opravljeno.

Reese, Ryan, Sarah Michelle Gellar in Selma Blair v Poslih igrah
Podle igre so bile velika uspešnica in verjetno zadnji film, v katerem je imel Ryan še položaj večje zvezde v družini. Foto: EPA
Reese Witherspoon v Blondinki s Harvarda
Reese je v Blondinki s Harvarda igrala svetlolasko, ki podira stereotipe o ... no, o blondinkah. Foto: EPA
Reese, Patrick Dempsey in Josh Lucas
Reese Witherspoon z Ryanom Phillippejem
Reese in Ryan sta dolgo časa veljala za sanjski par: oba mlada, lepa, talentirana, uspešna ... a kaj, ko je Reese Ryana premagovala v tej zadnji točki. Foto: EPA
Reese Witherspoon v Sejmu ničevosti
Reese obožuje stare čipke in ima doma zbirko starinskih prevlek. Foto: EPA
Joaquin Phoenix in Reese v filmu Hoja po robu
Joaquin in Reese sta bila nadvse prepričljiva kot legendi folkglasbe. Oba je počastila celo Akademija countryja, glasbeni producenti pa so jima ponujali pogodbe za snemanje plošč. Foto: EPA
Reese Witherspoon
Oskar je Reese ponesel na sam vrh hollywoodske smetane. Foto: EPA
Reese Witherspoon in Ryan Phillippe
Reese in Ryan se vsak po svoje ukvarjata s propadom sedemletnega zakona. Foto: EPA
Reese Witherspoon

Laura Jeanne Reese Witherspoon se je rodila 22. marca 1976 v New Orleansu kot drugi otrok vojaškega kirurga ter bolniške sestre in predavateljice, ima pa tudi neposredno sorodstveno vez z Johnom Witherspoonom, podpisnikom ameriške deklaracije neodvisnosti.

Vojaški, južnjaški otrok
Reese je prva štiri leta svojega življenja preživela v vojaškem oporišču v Wiesbadnu v Nemčiji , preden je njen oče preselil družino spet na ameriški jug v Nashville. Igralka se svoje mladosti danes spominja takole: "Odrasla sem v okolju, kjer so ženske dosegle veliko. In če tega niso mogle, je to zato, ker jih je družba omejevala. Odrasla sem z babico, ki je bila neverjetno inteligentna, a so jo okovi družbe in ''tistega, kar se spodobi'', omejevali."

Zamočila avdicijo pri Scorseseju
Reese je že zelo zgodaj vstopila v svet šovbiznisa – pri sedmih letih je snemala TV-reklame in začela hoditi na tečaj dramske igre. Pri 11 letih je zmagala na tekmovanju v nadarjenosti, leta 1990 pa je kot 17-letnica dobila svojo prvo večjo vlogo v filmu The Man in the Moon, za kar je požela veliko hvalo kritikov.

Ko je Reese letela na avdicijo za vlogo v filmu Martina Scorseseja Rt strahu z Robertom De Nirom, še ni poznala teh dveh velikanov filma. Na letalu se je zaklepetala s sopotnikom, ki ju kar ni mogel prehvaliti, kar je mlado igralko naredilo tako živčno, da je popolnoma zamočila avdicijo in vlogo je dobila Juliette Lewis.

Ko mozolji in navijalke niso težava
Maturirirala je na nashvillski dekliški gimnaziji, za katero je pozneje dejala: "Vsedekliška šola ima svoje prednosti, saj imaš manj zadržkov – v šolo lahko hodiš s kremo proti mozoljem na obrazu in z navijalkami v laseh, pa nobenega ne briga." Witherspoonova se je po maturi odločila, da postavi kariero na stranski tir, in vpisala študij angleške književnosti na ugledni univerzi Stanford.

A njeni študijski načrti so kmalu padli v vodo, ko je leta 1996 sprejela vlogi v Strahu z Markom Wahlbergom in trilerju Freeway s Kieferjem Sutherlandom. Čeprav noben od filmov ni bil uspešnica, sta Witherspoonovo uveljavila kot vzhajajočo hollywoodsko zvezdo in ji odprla mnogo vrat.

Srečala je princa na belem konju
Leta 1997 je na praznovanju svojega 21. rojstnega dneva spoznala igralca Ryana Phillippa. Navadno zadržana Reese se ob pogledu na svetlolasega lepotca ni mogla brzdati in je pristopila k njemu, rekoč: ''Mislim, da si ti moje rojstnodnevno darilo.'' Ryan jo je zaprosil leto dni pozneje na romantični plantaži v Charlestonu v Južni Karolini, kmalu potem pa je par zaigral v filmski uspešnici Podle igre in svojo ljubezen zapečatil s poroko na charlstonski plantaži junija 1999. Septembra se jima je rodila hči Ava Elizabeth, štiri leta pozneje pa še sin Deacon Reese.

V nasprotju z mnogimi zvezdniškimi mamami Witherspoonovo odlikuje miselnost, da svoje otroke vzgajaš sam. S Phillippom namreč nikdar nista najela stalne varuške. Reese za to ‘’krivi’’ svojo južnjaško miselnost: "Celotna losangeleška kultura mi je tako tuja. Ko sem jaz odraščala, se ni pazilo otrok na vsakem koraku. Vedno sem zmedena, ko ljudje pripeljejo svoje otroke in hočejo sedeti z njimi, ko se igrajo. Mislim, da je del veselja, biti otrok v zasebnosti. Tvoja domišljija in sanje so v tistem obdobju tako pomembne."

Nepozabna kot blondinka s Harvarda
Kot je Witherspoonova uživala družinsko srečo, je bila tudi njena kariera v vzponu. Leta 1998 ji je vloga v Pleasantvillu prinesla nagrado Young Hollywood, film Election pa še več pohval kritikov. A ker je šlo za precej kontraverzno vlogo, so Witherspoonovo začeli povezovati z likom in ponudbe so rahlo usahnile.

Vendar ne za dolgo – po stranski vlogi v Ameriškem psihu (2000) in epizodni vlogi v seriji Prijatelji je leta 2001 zadela v polno z vlogo blondinke, ki sledi svojemu fantu na elitni Harvard. Megauspešnica Blondinka s Harvarda je Reese prinesla položaj velike zvezde, ameriške ljubljenke, in jo ponesla med največja igralska imena Hollywooda. Dobre so bile tudi ocene kritikov in Witherspoonova je za vlogo prejela svojo prvo nominacijo za zlati globus.

June Carter Cash ji je prinesla oskarja
Sledile so različne vloge: od epizode Simpsonovih in komedij The Importance of Being Earnest, Melanie se poroči, nadaljevanja Blondinke s Harvarda do kostumske drame Sejem ničevosti (2004). Za drugi del Blondinke je Witherspoonova prejela ček za 15 milijonov dolarjev in s tem vstopila v klub najbolje plačanih hollywoodskih igralk.

Leta 2005 je Reese svoj nagli vzpon med največje kronala z oskarjem za najboljšo glavno vlogo v biografskem filmu o Johnnyju Cashu in June Carter Cash, Hoji po robu. June Carter Cash je izbiro Reese osebno odobrila, ta pa si je za vlogo velike ljubezni Johnnyja Casha pobarvala lase na rjavo, se naučila peti in igrati na instrumente. Trdo delo se ji je obrestovalo, saj je nagrade tisto leto kar pobirala – med njimi zlati globus, bafto, nagrado igralskega ceha (SAG), nagrado People’s Choice – in, seveda, najslajše – zlati kipec Ameriške filmske kademije.

Leto je bilo dobro tudi za Phillippa, čigar kariera je čedalje bolj tonila v senco ženine slave. Zaigral je namreč v najboljšem filmu leta po izboru oskarjevske akademije – Usodni nesreči.

Kraljica "naj" seznamov
Witherspoonova je svoje mesto na prestolu Hollywooda čedalje bolj utrjevala – revija Time jo je uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi, kar verjetno pove precej več kot drugi seznami, na katerih se je pojavljala od leta 2001 naprej: 50 najlepših ljudi revije People, Najmočnejši v Hollywoodu (Entertainment Weekly), 100 najbolj seksi žensk sveta (FHM, 2005, 2006), Ljudje leta (Rolling Stone), Najbolj vroča hollywoodska blondinka (E!, 2003), Zabavljači leta (E!, 2001, 2002), Najljubša filmska zvezdnica (People, 2004).

Za svoj zadnji film, Our Family Trouble, je igralka dobila vrtoglavo plačo 29 milijonov ameriških zelencev, s čimer je prehitela Julio Roberts kot najbolje plačano igralka. Poleg tega ima Witherspoonova tudi lastno produkcijsko hišo, Type A Productions.

Medijska vojna proti trapastim blondinkam
Odločna Reese nikdar tudi ni skrivala svojega zgražanja nad zvezdnicami, ki pridejo do medijske pozornosti … no, ne ravno z nadarjenostjo. Morda največ pozornosti je požel njen napad na Jessico Simpson. Medijem je Withersoonova poslala jasno sporočilo: "Ustvariti kulturno ikono iz nekoga, čigar moto je: Neumna sem, mar ni ljubko?, me ima, da bi začela metati bodala. Rada bi jim rekla: Moja babica se ni borila za to, da bi lahko začeli sporočati ženskam, da je zabavno biti neumen."

Ne, Reese uspeva zdrževati trezno glavo v poslu šovbiznisa, ne da bi morala prodajati nekakšen imidž. Ob tem se tudi nikdar zadržuje, da se ne bi obregnila ob naravo šovbiznisa: "Bitke, ki jih bijemo v tem poslu, niso finančne, ampak moralne. In prav gotovo menim, da dalj ko ti uspeva ohraniti svojo moralo neokrnjeno in bistro glavo glede tega, kaj je res pomembno, več lahko iztržiš iz tega posla in resnično ustvariš nekaj lepega."

Začetek konca sanjskega zakona
A v Hollywoodu (in tudi navadnim smrtnikom) je težko vzdrževati popoln uspeh tako v karieri kot v zasebnem življenju. To se je izkazalo tudi pri Reese. Septembra 2005 je prišla na naslovnice vseh ameriških tabloidov, ko je k njej na praznovanju hčerkinega rojstnega dneva v Disneyjevem parku pristopil vsiljiv paparac.

Ker je Reese zavrnila poziranje, je paparac postal jezen in s svojim aparatom odrinil otroka in nekega zaposlenega, da bi prišel do igralke, ki jo je ob tem glasno preklinjal. Vsiljiveža so aretirali, pred začetkom sojenja pa so ga našli mrtvega. Policija primer še vedno preiskuje.

Reese je tisto leto zbudila precej pozornosti, ko je na oddaji Oprah Winfrey priznala, da z Ryanom obiskujeta zakonskega terapevta: "Zakaj se ukvarjanje z zakonom obravnava kot slaba stvar? Nihče ni popoln, vsi imamo svoje težave …" Kmalu za tem je igralka tožila tabloid Star, ki je objavil, češ da je Reese tretjič noseča.

Poločitvena Reese: seksi, samozavestna, uspešna
Govorice o težavah med zakoncema so še narasle po podelitvi oskarjev, ko par ni bil videti ravno najbolj srečen. Vse je kazalo na klasično zgodbo ljubosumja manj slavnega igralca moža in t. i. oskarjevskega prekletstva (številnim oskarjevkam so zveze razpadle kmalu po osvojitvi kipca – Halle Berry, Julii Roberts, Hilary Swank ...). Oba sta namigovanja na to vztrajno zanikala, Reese je med drugim nekoč tudi izjavila: "Zakon in družina prideta pred vsem preostalim. Nočeš posneti filma na račun tvojega razmerja", toda oktobra 2006 je par vseeno oznanil, da se po sedmih letih zakona razhajata.

Mesec dni pozneje je Reese že vložila zahtevo za ločitev, pri čemer je zahtevala tudi skrbništvo nad otrokoma. Vse kaže, da ločitev na igralki ni pustila uničujočih posledic, saj Reese še nikdar ni cvetela bolj kot zadnje čase – vsi se strinjajo, da je njen novi seksi videz popoln zadetek v polno.

Ryan z mladoletnicami, Reese s hollywoodskimi lepotci?
32-letnega Phillippa so medtem povezovali že z vsemi mogočimi zvezdnicami – od avstralske soigralke Abbie Cornish do 18-letne zvezdice filma Trinajstletnici Nikki Reed.

Kar se tiče Reese, oskarjevka trdi, da je srečno samska, čeprav zadnje tedne krožijo govorice o njenem razmerju z mladim lepotcem Jakom Gyllenhaalom, soigralcem iz Reesinega najnovejšega filma Rendition. Da Reesino družabno življenje po ločitvi res cveti, pričajo tudi tabloidna poročila o večerji z najbolj zaželenim hollywoodskim samcem – Georgeem Clooneyjem.

Kaja Sajovic

Diskriminirana sem zaradi treh stvari: ker sem blondinka, ker sem igralka in ker prihajam iz juga.

Ljudje te skušajo potisniti na mesto, kjer te lahko vsaka ženska v Ameriki prepozna – biti tista všečna ženska v romantični komediji. In to je zame res težko. Preprosto se ne vidim kot dekle, ki ga imajo vsi radi. Nikdar nisem bila in ne vem, kako to biti.

Imam celulit. Imam strije. Victoria's Secret me straši. Hollywood je eno od tistih neskončnih tekmovanj, a pri katerem tečeš tekmo proti ničemur. Nikdar ne boš zmagal na lepotni tekmi. Hočem biti le najboljša različica sebe,

Filme snemam, ker je življenje težko. Lepo je pobegniti in se zabavati v kinu. Če lahko dam ljudem film o upanju, ljubezni in prihodnosti, potem je moje delo opravljeno.