Rodil se je 6. februarja 1962. Foto:
Rodil se je 6. februarja 1962. Foto:
Guns'n'Roses
Axlu je uspelo v Kaliforniji.
Album Appetite for Destruction
Sprva ni kazalo, da bo skupina uspešna.
Z uspehom je prišel tudi divji življenjski slog.
Kurt Cobain
Z Axlom sta se zapletla v osebni spor.
Petletno zatišje je sprožilo zlobne govorice.
Leta 1999 je Axl po osmih letih predstavil novo pesem.
Prenovljeni Axl Rose

Seveda ni to nihče drug kot Axl Rose ali William Bruce Rose, kar je njegovo pravo ime. Axl Rose se je 6. februarja 1962 rodil v kraju Lafayette v ameriški državi Indiani, njegovo otroštvo pa je bilo vse prej kot brezskrbno. Njegov biološki oče ga je spolno zlorabljal, še preden je dopolnil dve leti, zlorabe pa se niso končale niti po mamini ponovni poroki. Njegov očim ga je prav tako zlorabljal, vendar ne spolno, ampak psihično.

Mladi William, ki je po mamini ponovni poroki spremenil svoj priimek v Bailey, ni našel utehe ne pri mami, ki se večino časa ni zmenila zanj, ne v šoli, saj se drugi otroci niso hoteli igrati z njim, ker naj bi bil preveč drugačen. Njegovo pribežališče sta tako postala šolski in cerkveni pevski zbor.

Axl Rose odide v Kalifornijo
V srednješolskih letih se je začel zanimati za rockovsko glasbo in se spoprijateljil s podobno mislečim Jeffom Isbellom. William je ustanovil svojo skupino, ki se je poimenovala Axl. Kmalu je spremenil svoje ime in postal Axl Rose. Mnogi namigujejo, da se je za uporabo tega imena in priimka biološkega očeta odločil, ker skupaj tvorita anagram oralni seks (oral sex).

Stroga vzgoja in zloraba sta močno vplivali nanj v najstniških letih, saj je večkrat prišel navzkriž z zakonom. Ravno zaradi tega sta ga starša napodila od doma in mu jasno povedala, da ga ne želita več videti. Ker je bil prepričan, da je odhod iz Lafayetta njegova edina možnost, se je pri osemnajstih letih kmalu po spremembi imena odpravil s trebuhom za kruhom v Los Angeles, kamor je pred njim odšel že njegov prijatelj Jeffrey.

Axl je želel v Kaliforniji, kjer sta kraljevali dve glasbeni zvrsti - punk rock in glam rock -, ustanoviti svojevrstno skupino, ki bi združevala obe zvrsti. Povezal se je s srednješolskim prijateljem Jeffom, ki se je medtem prav tako preimenoval in je bil v Mestu angelov poznan kot Izzy Stradlin. V začetku njuni poskusi niso bili uspešni, leta 1985 pa so se jima pridružili še Saul Hudson, bolj znan kot Slash, Duff McKagan in Steven Adler in nastala je skupina Guns'n'Roses. Kmalu zatem so podpisali pogodbo z založbo Geffen Records. Nastal je album Appetite for Destruction, ki pa sprva ni obljubljal uspeha, ki je sledil pozneje.

(Oralni) seks, droge in rock'n'roll
Glasbeno občinstvo se ni moglo odločiti, kaj naj si misli o albumu ali novonastali skupini. Poletje leta 1988 je bilo ključno za uspeh Axla in njegovih fantov, ko so postali ena najbolj znanih in priljubljenih rockovskih skupin na svetu. K uspehu je pripomogla tudi glasbena televizija MTV, na kateri so predvajali videospote za single Welcome to the Jungle, Sweet Child of Mine in Paradise City.

Uspeh pa je prinesel tudi divje življenje v svetu rocka. Vseh pet članov je začelo uživati prepovedane droge in se nacejati z alkoholom, kar je vplivalo tudi na njihovo delo. Nenadne odpovedi koncertov so postale vse pogostejše. Bolj ko so bili Guns'n'Roses uspešni, več težav so si imeli. Konec leta 1988 so se pojavile celo govorice, da skupina razpada. Da bi govorice utišali, so istega leta izdali album G N'R Lies, ki je bil sicer velika uspešnica, vendar je veliko polemike zbudila pesem One in a Million, ki naj bi bila žaljiva do homoseksualcev, temnopoltih Američanov in priseljencev.

Po dolgem premoru so Guns'n'Roses leta 1991 končno izdali nove pesmi, kar dva albuma, naslednika Apetite for Destruction. To sta bila Use Your Illusion I in Use Your Illusion II. Oba albuma sta bila odlično sprejeta med glasbenimi navdušenci, kmalu pa so se člani skupine podali tudi na uspešno, 28-mesečno svetovno turnejo.

Čeprav so imeli dovolj časa za dozorevanje, pa še vedno niso odrasli in so se vedno znova zapletali v težave. Tako je Axl Rose med koncertom v St. Louisu skočil z odra in napadel oboževalca, kar je sprožilo vsesplošno razgrajanje. Axl je povzročil izgrede tudi na koncertu v Montrealu, kjer so Guns'n'Roses nastopili skupaj z Metallico. Axl, ki je že tako zamujal na nastop, je zapel le nekaj pesmi, nato pa brez pojasnila odkorakal z odra. To je tako razjezilo obiskovalce stadiona Stade Olympique, da so začeli razbijati po stadionu.

Zaton skupine in manična depresija
Vsi ti dogodki in tudi novo glasbeno gibanje, ki se je začelo oblikovati v Seatllu, grunge, so počasi majali ugled skupine in jo potiskali v ozadje. Vedno večja priljubljenost Nirvane, ene izmed predstavnic gibanja grunge, je pripeljala celo do osebnega spora med Kurtom Cobainom, pevcem Nirvane, in Axlom Rosom. Ta spor je dosegel vrhunec leta 1992 na podelitvi MTV-jevih glasbenih nagrad, ko je Axl Kurta pozval k pretepu. Kurt je namreč v več intervjujih kritiziral skupino Guns'n'Roses.

Axl je pozneje pojasnil, da je zelo občutljiv človek in ga govorice v medijih hitro razburijo. Zaradi svojih izbruhov se je celo zdravil na kliniki, kjer so postavili diagnozo, da trpi za manično depresijo. Po več kot dveh letih se je svetovna turneja leta 1993 za Guns'n'Roses končno končala. Fantje so si vzeli nekaj počitka in se nikoli več niso vrnili kot izvirna zasedba. Nekaj članov je skupino zapustilo že med turnejo, tako da so na koncu ostali le še Axl, Slash in Duff. Slednja sta po nekaj neuspelih poskusih, da bi posnela nov, bolj akustično obarvan album, tudi sama odkorakala in se posvetila samostojnemu ustvarjanju.

Zavaljen, plešast odvisnik od drog?
Rose ni sedel križem rok in je ustanovil popolnoma novo skupino Guns'n'Roses, vendar med letoma 1994 in 1999 ni hotel dati niti enega intervjuja, zato so se že pojavile govorice, da je postal zavaljen, plešast, od drog odvisen samotar. Vendar pevec v nasprotju s prepričanjem mnogih ni počival in leta 1999 je po osmih letih izšla prva nova pesem z naslovom Oh my God za film Začetek konca. Glasbena javnost se ni mogla zediniti o pesmi. Nekateri so trdili, da je pesem uspešno nadaljevanje prvega albuma skupine Guns'n'Roses Apetite for Destruction, spet drugi pa so menili, da bi bila pesem bolj primerna za skupine, kot sta Nine Inch Nails ali Durstove Limp Bizkit.

Uspeha s singlom Axl sicer ni ponovil, je pa po prvem koncertu skupina požela kar nekaj dobrih kritik, podali pa so se tudi na koncertno turnejo. Začelo se je tudi snemanje novega albuma, ki ga je Rose poimenoval Chinese Democracy. Pri snemanju so sodelovali številni uspešni producenti, eno pesem pa je z Axlom zapel ali bolje rečeno zarapal celo košarkarski zvezdnik Shaquille O'Neal.

Zgodovinski nastop, ki je navdušil samega Ozzyja
Novi album skupine še vedno ni izšel, kljub temu pa se je Axlu leta 2002 uspelo vrniti z velikim pompom, ko je s svojo novo skupino nastopil na MTV-jevih glasbenih nagradah. Mnogi so njegov nastop ocenili kot enega največjih v zgodovini glasbenih nagrad televizijske hiše MTV. Navdušili so samega princa teme Ozzyja Osbourna, ki je takrat dejal, da je bil nastop že zaradi same energije, ki jo je skupina izžarevala, nepozaben in za vedno zapisan v glasbeno zgodovino. Kljub energičnemu nastopu pa so mnogi opazili, da je bilo Axlovo petje precej slabo, kar je pevec pozneje pripisal slabemu delovanju mikrofona v ušesu, zaradi česar ni slišal samega sebe.

Axl načrtuje vrnitev v velikem slogu
Po nastopu na MTV-jevi podelitvi nagrad je sledila ameriška turneja, kjer je Axl s svojo odsotnostjo spet povzročal nemire. Po neuspešni turneji se je Rose s skupino potuhnil, dokler v začetku leta 2005 ni v javnost pricurljal demo posnetek nove pesmi z naslovom I. R. S. Pesem je končno napovedovala izid novega albuma, kar je konec leta potrdil tudi pevec, ki si je v zrelejših letih zamislil bolj divjo frizuro z dread-locksi, njegov obraz pa krasi tudi brada. V intervjuju za glasbeno revijo Rolling Stone je povedal, da nameravajo posneti 32 novih pesmi, od katerih jih je 26 že skoraj končanih. Prvih 16 jih bo izšlo na novem albumu, ki mu bosta kmalu nato sledila še dva. Kakšni bodo novi albumi, ne ve še nihče; glede na to, da je Axl v intervjujih večkrat dejal, da se navdušuje nad nu-metalom in hip-hopom, sam pa izhaja iz rockovske glasbene tradicije, pa je pričakovati mešanico vseh teh glasbenih slogov.