Prvi festival Everybody Talk About Pop Music je zaključila skupina The Toronto Drug Bust. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Prvi festival Everybody Talk About Pop Music je zaključila skupina The Toronto Drug Bust. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
The Toronto Drug Bust
TDB je po skoraj pol leta spet stopil na koncertni oder. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Everybody Talk About Pop Music
Ne le glasba, urbana kultura je zadihala s polnimi pljuči v KUD-u. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

KUD France Prešeren so sinoči napolnili urbani umetniki, ki so na prizorišče privabili okoli 150 obiskovalcev (večino nežnejšega spola), kar je po besedah organizatorjev izpolnilo njihova pričakovanja. "To, da je prva edicija festivala urbane glasbe uspela, je dober znak, da se bo že letoš odvila še kakšna - po vsej verjetnosti enkrat junija," je za MMC dejal pevec skupine The Toronto Drug Bust (TDB) Izak Košir.

MMC se je dogajanju pridružil ob zvokih sintpopa in dancepunka zasedbe Furry Walls oziroma – kot je bilo moč ugotoviti ob samem poslušanju – domačimi zametki Lollobrigide z angleškimi besedili (kot zanimivost omenimo, da se je njihova skladba Let You Go uvrstila na kompilacijo Val 011).

Pred njimi sta v polurnih "etapah" oder ogrevala neofolkovska skupina Sara Being in ujetniki med discopunkom in electropopom ali med postrockom in funkytrashem TeoP (Belo smetje).

Koncertni prostor se je dodobra zapolnil ob prihodu prvega imena festivala TDB (brez finskega dela naveze). Pevec Izak Košir, kitarista Vid Polončič Ruparčič in Tamir Gostiša, basist Jernej Kržič - Nietzsche in bobnar Dorian Granda so ob svojem železnem repertoarju postregli z marsikatero priredbo in v takšnem duhu tudi sklenili dogajanje – s preigravanjem MGMT (Kids) in Arctic Monkeys (Teddy Picker). "To je bil naš prvi nastop po skoraj pol leta, zato smo kar nekaj časa preživeli v prostoru za vaje in postregli z nekaj komadi, ki jih sicer ne izvajamo. Prah smo obrisali celo s Cigar Superstar, ki smo jo zaradi večinoma festivalskih nastopov, lani povsem zanemarili. In celo skozi Kids smo se prebili brez sinta, kar je svojevrsten dosežek (smeh)," je nastop za MMC pokomentiral Košir.

Za vizualno spremljavo so med nastopi omenjenih skupin skrbeli I.G.S.empl - Gaja Madžarevič (editing, kamera) in Simona Jerala (režija, kamera).

Vrata KUD-a so se sicer odprla že ob 20. uri. Zbrani so si lahko ves čas dogodka ogledovali prvo interaktivno razstavo urbane fotografije (polaroid, lomo) pri nas, ki so jo lahko sami soustvarjali. Na voljo so bili fotoaparati, svoje polaroidne fotke pa so lahko na kraju samem sproti obešali.

Nekaj utrinkov smo strnili v spodnji galeriji. V videu pa si lahko pogledate TDB-jevsko izvedbo Kids brez sinta.