Pevec Brian Johnoson in Angus Young na koncertu v Minnesoti 23. novembra lani. Foto:
Pevec Brian Johnoson in Angus Young na koncertu v Minnesoti 23. novembra lani. Foto:
Angus Young v Nemčiji leta 2001 med turnejo Stiff Upper Lip Tour
Nekdanji pevec Bon Scott (desno) in kitarist Angus Young avgusta 1979.
Basist Cliff Williams leta 1981 na turneji For Those About to Rock.
AC/DC od leve proti desni: Malcolm Young, Phil Rudd, Angus Young, Cliff Williams in Brian Johnson. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
AC/DC na zadnji turneji Black Ice v Rogers Centru v Torontu v Kanadi.
Bobnar Phil Rudd na koncertu v Seattlu med turnejo Ballbreaker leta 1996.

AC/DC sta leta 1973 v Sydneyju ustanovila brata Malcolm in Angus Young. Idejo za ime skupine sta dobila kar po napisu na šivalnem stroju njune starejše sestre Margaret. AC/DC je namreč kratica za pretvorbo izmeničnega toka v enosmerni tok (alternating current/direct current). Youngova sta ugotovila, da prav to ime izraža "surovo" energijo skupine, energične nastope in gorečo ljubezen do glasbe.

Družina Young izhaja iz Glasgowa na Škotskem, leta 1963 pa so se preselili v Avstralijo. Najstarejši brat George se je prvi začel učiti igrati kitaro in postal član skupine The Easybeats, najbolj priljubljene skupine v Avstraliji v 60. letih. Kmalu pa sta bratovim stopinjam sledila še Angus in Malcolm.

Mlajša brata Young sta združila moči in novembra leta 1973 ustanovila skupino AC/DC, ki so jo poleg njiju sestavljali še basist Larry Van Kriedt, vokalist Dave Evans in bobnar Colin Burgess. Na silvestrovo leta 1973 je bend že nastopal na koncertu v nekem avstralskem klubu. V naslednjih letih se je zamenjalo kar nekaj članov, prvi je "letel" bobnar Burgess, sledilo pa je še nekaj zamenjav za mikrofonom, basom in bobni.

Že v začetnem obdobju skupine je Angus začel nastopati v šolski uniformi, kar počne še danes. Uniforma, v kateri je Angus energično poskakoval po odru na začetku kariere, je bila njegova prava uniforma iz srednje šole. V zgodnjih letih skupine so pravzaprav vsi člani želeli poskrbeti za značilen videz, vendar so misel pozneje, ko so izvedeli, da ima takšen slog že skupina Skyhooks iz Melbourna, opustili.

Brata Young sta kmalu po ustanovitvi skupine pokazala nezadovoljstvo nad frontmanom Evansom, ki je bil za njun okus "preveč glamurozen". Večkrat ga je na odru zamenjal kar menedžer skupine, sicer tudi pevec Dennis Laughlin. Za mesto bobnarja, pozneje pa vokalista, se je začel zanimati Georgev prijatelj Ronald Belford - Bon Scott

Več o legendarnem Bonu Scottu si preberite tukaj.

Uspešno obdobje z Bonom Scottom
Septembra 1974 je Dava Evansa za mikrofonom zamenjal legendarni Bon Scott in januarja 1975 so posneli album High Voltage (prodajan je bil le v Avstraliji) v zasedbi bratov Young, vokalista Bona Scotta, basista Marka Evansa in bobnarja Phila Rudda. Še istega leta je izšel tudi album T. N. T. Do leta 1977 so AC/DC postali eden izmed najbolj znanih bendov v Avstraliji.

Leta 1976 je sledila mednarodna izdaja albuma s skladbami z obeh albumov, High Voltage in T. N. T. Še istega leta je izšel tudi album Dirty Deeds Done Dirt Cheap, ki pa je bil v ZDA izdan šele pet let pozneje. Leta 1977 je basista Marka Evansa zaradi "nesoglasij" z Angusom Youngom zamenjal Cliff Williams, sicer tudi spremljevalni pevec. Leto pozneje je novi basist Cliff debitiral z albumom Powerage. Vidnejši uspeh je doživela le skladba Rock 'n' Roll Damnation, sicer pa ta album velja za njihov najbolj podcenjeni album. Pomembna prelomnica za skupino se je zgodila z začetkom sodelovanja s producentom Muttom Langom in izdajo šestega albuma Highway to Hell leta 1979. To je bil prvi album, s katerim je skupina osvojila tudi ameriško občinstvo.

Smrt Scotta in prihod Johnsona
19. februarja 1980 je po prekrokani noči v Londonu umrl frontman Bon Scott. Uradni vzrok smrti je bila akutna zastrupitev z alkoholom. Po smrti priljubljenega pevca je skupina celo razmišljala o odhodu z glasbene scene, vendar so se odločili za nadaljevanje. Scotta je zamenjal Brian Johnson (nekdanji pevec Geordiejev). Z novim pevcem je skupina končala njihov najbolj prodajan album Back in Black s hiti Hells Bells, You Shook Me All Night Long, Back in Black … Do leta 2006 je bilo samo v ZDA prodanih več kot 22 milijonov plošč. Leta 1981 so izdali še en uspešen album For Those About to Rock We Salute You, dve leti pozneje pa je sledil še Flick of the Switch, ki je prejel slabe kritike.

Zamenjava bobnarja in krajše zatišje
Nesoglasja med Malcolmom Youngom in bobnarjem Philom Ruddom so zaradi alkoholizma in zasvojenosti z mamili postajala vse večja in glasnejša. Young je zato Rudda odpustil in poleti 1983 ga je zamenjal bobnar Simon Wright. Po neuspešnem albumu Flick of the Switch in slabih kritikah se je skupina vrnila med najboljše z albumom Who Made Who, ki je bil posnet za film Stephena Kinga Maximum Overdrive in je bil neke vrste zbirka njihovih največjih uspešnic (na albumu so uspešnice od You Shook Me All Night Long do Ride On).

Vas zanima, kje v Evropi bodo koncertirali AC/DC in ali so vstopnice še na voljo? Kliknite tukaj.

Leto pozneje je skupina izdala album Blow Up Your Video, ki je kljub drugačnim napovedim kritikov doživel dober uspeh in AC/DC uvrstil visoko na glasbene lestvice. Kmalu je skupina začela album promovirati na turneji, ki pa jo je zaradi težav z alkoholom začasno zapustil Malcolm (zamenjal ga je sorodnik Stevie). Skupino je leta 1989 zapustil tudi Simon Wright, ki ga je za bobni zamenjal Chris Slade.

Čeprav je skupina nekaj časa mirovala (Johnson je bil nekaj mesecev odsoten zaradi ločitve), sta brata Young pripravila skladbe za naslednji album. Z albumom The Razors Edge leta 1990 je skupina oznanila veliko vrnitev na glasbeno sceno. Na albumu so uspešnice, kot so Thunderstruck, Are You Ready, Moneytalks … AC/DC so leto pozneje še enkrat prispevali glasbo za film z Arnoldom Schwarzeneggerjem Last Action Hero. Šlo je za uspešen singel Big Gun.

Videa na desni:
1. Skladba Back in Black ima enega najbolj poznanih kitarskih rifov v zgodovini hardrocka.
2.
Skladba Rock'n'Roll Train z novega albuma Black Ice, posnetek iz koncerta v Chicagu.

Vrnitev Rudda

Leta 1995 je skupina, h kateri se je vrnil legendarni bobnar Phil Rudd, izdala album Ballbreaker s singli Hard as a Rock, Hail Caesar in Cover You in Oil. Leta 2000 je sledil 15. studijski album Stiff Upper Lip, ki je bil med kritiki bolje sprejet kot Ballbreaker. Čeprav so mu očitali nekaj neizvirnosti, je doživel velik uspeh v več državah. Leta 2002 je skupina podpisala pogodbo s Sony Music in sledilo je več izdaj njihovih prejšnjih albumov. Skupina se je leta 2005 uvrstila na drugo mesto največjih zaslužkarjev v Avstraliji, leto pozneje pa na šesto.

Black Ice – velika vrnitev po osmih letih

Vsi oboževalci so težko pričakovali njihov zadnji album Black Ice, ki je izšel 18. oktobra lani v Avstraliji, dva dni pozneje pa je sledila še mednarodna izdaja. Gre za 16. studijski album, na katerega so ga oboževalci čakali osem let, na turnejo pa od leta 2003. Turnejo Black Ice World Tour so začeli 28. oktobra lani v ZDA. Vstopnice za koncerte so bile hitro razprodane, veliko zanimanje zanje pa je tudi v Evropi, kjer je večina koncertov prav tako že razprodana.

A. M.