V letu 2012 je bilo na lestvico Slo Top 30 uvrščenih 191 različnih albumov, med njimi pa je bila najbolje prodajana plošča 21 britanske pevke Adele, ki je bila že lani na drugem mestu. Foto: EPA
V letu 2012 je bilo na lestvico Slo Top 30 uvrščenih 191 različnih albumov, med njimi pa je bila najbolje prodajana plošča 21 britanske pevke Adele, ki je bila že lani na drugem mestu. Foto: EPA
Na zdravje! - pesem zime
Adele se je najbolj približala plošča narodno-zabavne oddaje Na zdravje! – Pesem zime. Foto: Milan Simčič
One Direction
Tretji so One Direction s svojo prvo ploščo Up All Night, na četrtem mestu pa ista zasedba z albumom Take me Home. Foto: Reuters

O priljubljenosti Adelinega drugega studijskega albuma na naših tleh - omenimo, da je album bil v ZDA prodan v več kot deset milijonov izvodih - priča tudi podatek, da je album 21 na lestvici Slo Top 30 tudi lani zasedel visoko drugo mesto, letos pa je Adele z albumom, na katerem najdemo uspešnice Someone Like You, Rolling in the Deep in Set Fire to the Rain, pometla s konkurenco in se na sam vrh lestvice uvrstila kar dvanajstkrat. Najbolj se ji je približala plošča narodno-zabavne oddaje Na zdravje! – Pesem zime.

V letu 2012 je bilo na lestvico Slo Top 30 uvrščenih 191 različnih albumov, med njimi pa je bila najbolje prodajana plošča 21 britanske pevke Adele, ki je bila že lani na drugem mestu.

Tretji so One Direction s svojo prvo ploščo Up All Night, na četrtem mestu pa ista zasedba z albumom Take me Home, ki je tako visoko pristala, čeprav je bila na Slo Top 30 vsega šest tednov. Prvo peterico najbolj prodajanih plošč v Sloveniji zaključuje Eroika in album Življenje.

Prodaja albumov, ki so se uvrstili na lestvico, se je v primerjavi z letom poprej, zmanjšala za devet odstotkov. V letošnjem letu niti ena plošča ni bila vse tedne na lestvici Slo Top 30, še najbližje temu pa je bila Adele in plošča 21, ki ji je zmanjkal le en teden. Kar 46 albumov pa je bilo na lestvici le po en teden.

Kar nekaj izvajalcev je imelo letos več plošč na lestvici. S po štirimi albumi sta se na Slo Top 30 uvrstili zasedba Pink Floyd (Dark Side of The Moon, Wish You Were Here, The Wall, Best Of) in Eroika (Eroika, Nad mestom se dani, Življenje in Božič za nas). Med zbirkami je preboj na lestvico uspel štirim ploščam pod imenom Bravo Hits (Hits 2011, Hits 2012, Hits Vol. 77 in Hits Vol. 78).

Slo Top 30 je celotno lestvico Slo Top 30, lestvico najbolje prodajanih plošč v Sloveniji (podatki letne prodaje zajemajo čas od 12. decembra 2011 do 16. decembra 2012), si lahko pogledate spodaj.


1. ADELE: 21
2. RAZLIČNI IZVAJALCI: Na zdravje! Pesem zime 2012
3. ONE DIRECTION: Up All Night
4. ONE DIRECTION: Take Me Home
5. EROIKA: Življenje
6. RAZLIČNI IZVAJALCI: Zlati jubilej Slovenske popevke (50 let – 50 popevk)
7. RAZLIČNI IZVAJALCI: Na zdravje! Pesem poletja 2012
8. DAVID GUETTA: Nothing But the Beat
9. ČUKI: Ribič Pepe
10. IL DIVO: Wicked Game
11. JANEZ BITENC: Mavrica (100 najlepših otroških pesmic)
12. SIDDHARTA: VI
13. RAZLIČNI IZVAJALCI: Brendiju v slovo
14. MODRIJANI: Ti moja rožica
15. LEONARD COHEN: Old Ideas
16. JUSTIN BIEBER: Believe
17. LANA DEL REY: Born To Die
18. Mi2: DeciBeli
19. TONY CETINSKI: Best Of (1&2)
20. AMY WINEHOUSE: Lioness: Hidden Treasures