Zedd v svoji glasbi meša vplive žanre Progressive Housa, complextra in dubstepa. Foto: Facebook stran
Zedd v svoji glasbi meša vplive žanre Progressive Housa, complextra in dubstepa. Foto: Facebook stran
Zedd
Zedd je postal stalnica na elektronskih nastopih po svetu. Foto: Facebook stran
Zedd
Svoj prvenec je izdal leta 2012. Foto: Facebook stran/Max Nicklas
Zedd
Zedd v družbi s Skrillexom. Foto: Facebook stran

Za njo stoji Anton Zaslavski, ki ga ljubitelji elektronske glasbe poznajo kot producenta in didžeja Zedda (vokal pa je prispevala Foxes). Zaslavski je svoj vzdevek dobil po naključju že v osnovni šoli, ko je učiteljica zaklicala Anton, toda poleg njega se je oglasil še njegov dobri prijatelj, s katerim sta si delila učno klop. Preprosto sta se od tistega trenutka naprej začela klicati po prvi črki svojega priimka. V nemščini se črka "z" prebere kot "zed". Pri stvaritvi svojega vzdevka pa je preprosto dodal še en "d".

"Takrat sploh še nisem sanjal o kakršnem koli uspehu," je pojasnil za revijo Forbes. "Nisem vedel, ali bo moje ime dobro za trženje, saj je bilo vse to zame preveč, da bi sploh pomislil. Menil sem, da je to ime, ki se ga ljudje lahko zapomnijo, in to je bilo vse," je še pojasnil didžej.

A ime Zedd je v zadnjih dvanajstih mesecih postalo stalnica v svetu elektronske glasbe. V zadnjem letu je nastopil na več kot 150 nastopih in služil približno 200.000 ameriških dolarjev na nastop. Kot producent se je podpisoval pod skladbe Justina Bieberja in s svojim delom po podatkih revije Forbes zaslužil 3,5 milijona ameriških dolarjev.

Od Bieberja do Gage
Njegova zgodba se šele začenja, pravijo kritiki. Krila za uspeh mu je dal njegov album Clarity (katerega istoimenski singel je prodrl v komercialno naravnano medijsko krajino - med drugim so ga uporabili v zadnjem delu četrte sezone Gleeja). Kot producent se je podpisal pod skladbe, ki jih bo Lady Gaga predstavila na svojem prihajajočem albumu Artpop jeseni, in si tako zacementiral ugled kot producent za večje popprojekte, ki hlepijo po z elektronskimi ritmi obogateni produkciji. "Mislim, da ga popizvajalci potrebujejo, potrebujejo njegov zvok," je zanj pred časom dejal didžej Tiësto.

23-letnik, ki je še prejšnji mesec stanoval pri svojih starših, živi precej zavidljivo življenje ta hip. Rojen je bil v Rusiji, toda v Nemčijo se je preselil pri treh letih. Odraščal je v nemškem mestu Kaiserslautern in si pred dnevi tam tudi najel stanovanje. Pri štirih letih je začel igrati klasično glasbo - njegov oče je bil namreč kitarist in učitelj, njegova mama pa inštruktorica klavirja. Toda v preigravanju notnih zapisov ni našel užitka. Pri 12 letih je začel igrati bobne v skupini svojega brata. V poznih najstniških letih pa je odkril francoski elektronski duet Justice.

"Njun zvok mi je bil zelo všeč," je pojasnil v intervjuju in dodal: "Tudi z glasbenega vidika je bilo zelo zanimivo, saj se mi sanjalo ni, kako sta ustvarila takšen zvok." Odločil se je, da se nauči sam, kako proizvesti tovrsten zvok. Pri roki je imel le domači računalnik, kjer je začel oblikovati zvočne podobe, kompozicije pa je objavljal na spletu.

Usodno sporočilo Skrillexu
Leta 2011 je poslal sporočilo Skrillexu prek MySpacea: "Hej, 99,9 odstotka elektronske glasbe je zanič. Ti si zadnji, ki to ni, saj si odličen in rad poslušam tvojo glasbo." Ameriški mojster dubstepa mu je hitro odgovoril in poslušal njegovo delo. Povezal ga je z njegovim agentom in ga počasi s sabo vzel na turnejo. Kmalu zatem je vzbudil pozornost celotne industrije s svojimi remiksi skladb ob Black Eyed Peas in Diddyja. Prav tako pa je dobil priložnost, da naredi remikse za "deluxe" izdajo albuma Lady Gaga Born This Way.

"Razlika med njo in večino drugih izvajalcev je v tem, da ima veliko več predlogov in ve, kaj hoče v primerjavi z drugimi, ki verjetno sploh ne delajo svoje glasbe. Nisem še delal z vsem svetom, toda slišim veliko zgodb o izvajalcih, ki ne vedo nič o glasbi ... Ona je bolj kot pevka glasbenica," je bil odkrit Zedd.

Ne milijone, ustvariti želi uspešnico
Tudi sam sebe vidi predvsem kot glasbenika. "Ne delam glasbe, ker hočem zaslužiti milijone ameriških dolarjev, hočem narediti veliko uspešnico. Glasbo delam, ker mi je všeč," trdi Zedd. Kljub vsemu Zedda do konca leta čaka še vsaj sto nastopov. Predvsem pa se povečuje povpraševanje po njem v Združenih državah Amerike.