Aleksandra svojo modno ustvarjalnost sprošča predvsem z oblikovanjem lastne kolekcije, kostumografijami in organizacijo modnih projektov. Foto: EPA
Aleksandra svojo modno ustvarjalnost sprošča predvsem z oblikovanjem lastne kolekcije, kostumografijami in organizacijo modnih projektov. Foto: EPA
Arijana Gadžijev
Arijana je bila za poprijemanje za oblikovalske škarje večkrat nagrajena. Foto: Ana Gale
Vladimira Kralj
Vladimira je med drugim kreirala obleke za dvanajsterico finalistk na izboru za mis Hawaiian tropic in mis Hit stars ter za pevko Alyo in skupino Šank Rock. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandra Brlan za MMC

Dvesto let ustanovitve Ilirskih provinc bodo v Mestnem muzeju Ljubljana zaznamovali tudi z modnim večerom. Mlade oblikovalke bodo na modni reviji pod naslovom "Vive la mode!" predstavile kreacije, za katere so črpale navdih v smernicah francoskega 19. stoletja.

"Ideja je nastala nekaj časa nazaj. Februarja. Ko sem se pogovarjala z Mestnim muzejem za mojo prejšnjo kolekcijo 'malo poletno'. Kasneje me je poklicala Vesna Lotrič, ki je s strani muzeja slišala za mojo idejo in sva se dogovorili za sodelovanje v sklopu velike razstave o Ilirskih provincah," je pojasnila Aleksandra, sicer kreativna vodja projekta.

Cel pogovor si lahko pogledate v videonovici desno.

Navdih črpan iz časa Ilirskih provinc
Oblikovalke, ki se poznajo še iz časov študija, so se pri kreiranju osredotočile na meščanko oziroma meščana iz časa Ilirskih provinc. "Delale smo na tem, kako ju obleči na nek sodobni način z zgodovinskim izhodiščem," je razložila Aleksandra.

Obleke se bodo preselile v trgovine
Kreacije pa po besedah vodje projekta ne bodo same sebi namen: "Želela sem, da delamo oblačila, ki so nosljiva. Da bi bila narejena tako, da bi se prodajala," Ob tem pa smo jo vprašali, kaj meni o oblikovalcih, ki kreirajo za "stojala" oziroma, ki delajo bolj kostumografsko kot funkcionalno. "Včasih nas oblikovalce res lahko zanese v neke bolj artistične sfere. Če mogoče dam za primerjavo pisatelja. Ko ima za nalogo napisati neko konkretno delo: napisati članek na določeno temo bo to naredil. Če ima pa svobodne roke pa bo domišljija premagala nad funkcionalnostjo," je odgovorila Aleksandra.

Drugi večji projekt za Aleksandro
Sicer pa je Aleksandra nase opozorila s kolekcijo "mala poletna". "Bila je bolj umetniški koncept kot oblačila. Vive la mode pa so zelo konkretni kosi," je primerjala kolekciji med seboj kreativna vodja projekta.

Aleksandra pa se je preizkusila tudi v oblikovanju za modno znamko Jutranjka: "Lahko sem delala zelo svobodno in ni bilo zelo strogo določeno. Pri otrocih se lahko uporabljajo žive barve, ki sem jih rada uporabila. Všeč so mi bile vezenine in tisk. Zdi se mi, da sem bila ravno 'the man for the job'."

Na reviji bo kreacije predstavljalo 15 manekenk. "Povečale smo število oblek. Najprej smo rekle, da bi imela vsaka tri. Sčasom pa se je začela prebujati želja, da bi vsaka naredila še tri. Na koncu smo rekle, da potrebujemo 15 manekenk," je še razložila Aleksandra.

Aleksandra Brlan za MMC