Grace med poljubom. Ne ravno podoba sreče. Foto: EPA
Grace med poljubom. Ne ravno podoba sreče. Foto: EPA
Mediji so si enotni, da je bila Grace van Cutsem kot piš svežega zraka na sicer ceremonialno "zategnjen" dan. Foto: EPA
Ročno delane obleke družic (na sliki s Katino sestro in poročno pričo Pippo) so bile sanje vsake male deklice. Plisirane oblekice barve slonovine z nabranimi rokavčki in zlatimi, v pentljo zavezanimi pasovi je oblikovala znamenita otroška oblikovalka Nicki Macfarlane. Paži so bili oblečeni v rdeče regentske tunike, ki so jih navdihnile uniforme irske garde iz leta 1820. Foto: EPA
Grace na fotomontaži slovite slike Edvarda Muncha. Foto: Facebook

Na dan poroke princa Williama in Kate Middleton je imela večina oči uprte v ženina in nevesto, kmalu po objavi prvih fotografij pa so ljudje našli nov objekt zanimanja. Triletno poročno družico, ki med svati izstopa zaradi svoje namrgodenosti in obraznih grimasah. Ne, to ni bil dan za Grace van Cutsem.
Dekletca se na fotografijah ne da spregledati - medtem ko so preostale male družice videti kot srečni angelčki, je Grace na vseh slikah podoba nesreče. Še najbolj pa njen obup pride do izraza med kraljevskim poljubom na balkonu Buckinghamske palače, med katerim si Grace z ekspresivnim izrazom na obrazu maši ušesa. Zvok aplavza in vzklikov več 100.000 ljudi, zbranih pred palačo, v kombinaciji s preletom kraljevskih bojnih letal je bil preveč zanjo.
Slika je zaokrožila po svetu, poiskali so še druge dekličine izraze tistega dne (ne, na nobeni sliki ni videti kaj dosti srečnejša), Grace pa je nemudoma dobila svojo stran na Facebooku (do danes ima skoraj 2.000 "lajkov"), ki je kombinacija pristnega navdušenja nad iskrenim dekletcem in norčevanja z različnimi fotomontažami: Grace kot Munchov Krik, Grace kot Golum, Grace kot Chucky, Grace kot izganjalke hudiča ...
Kdo je Grace?
Mediji so pohiteli tudi s predstavitvijo male zvezdnice. Grace je krščenka princa Williama, hčerka Lady Rose Astor in Hugha van Cutsema, prijatelja princev Williama in Harryja. Grace je praprapravnukinja Williama Waldorfa Astorja, v New Yorku rojenega odvetnika in politika, ki je pozneje postal član britanske aristokracije. Eden od njegovih "ljubiteljskih projektov" je bil sloviti Waldorf Hotel.
Njen stric Nicholas van Cutsem, major pri kraljevi konjenici, je na poročni dan poveljeval vojakom, ki so na konjih spremljali kočijo Williama in Kate iz Westminstrske opatije v Buckinghamsko palačo.
Kislo razpoloženje Grace je zbudilo tudi pozornost ženina, ki je pozneje na večernem poročnem sprejemu v palači Kate, princu Charlesu in Camilli razlagal, kako zgrožena je bila videti mala družica. "Ste videli, kako prestrašena je bila videti Grace? Z rokami si je pokrivala ušesa," je dejal, nato pa posnemal njeno gesto na balkonu.

Šest malih družic in pažev
Grace je tako nedvomno opozorila nase in izstopala med šestimi družicami in paži na poroki. Kdo pa so bili preostali?
Osemletni paž Tom Pettifer je še eden od Williamovih krščencev in sin njegove nekdanje varuške Tiggy Legge-Bourke. Tam je bila tu Williamova sedemletna sestrična Lady Louise Windsor, hči princa Edwarda. Louise so predtem redko fotografirali, ker trpi za eksotropijo, boleznijo, ki povzroča raznosmerno škiljenje.
Bolj vajena žarometov je osemletna Margarita Armstrong-Jones, Williamova druga sestrična, hčerka vikonta in vikontese Linley, ki je zbudila pozornost javnosti leta 2006, ko jo je William zavihtel v zrak med sprehodom v cerkev na božični dan.
10-letni William (Billy) Lowther-Pinkerton je sin osebne tajnice princev Williama in Harryja, Jamie Lowther-Pinkerton. Nazadnje je bila tu še triletna vnukinja Williamove mačehe Camille, Eliza Lopes, ki si je med poroko nenehno popravljala svoj cvetlični venček.