Infekcijska klinika. Foto: BoBo
Infekcijska klinika. Foto: BoBo

Kot je pojasnil Poklukar, bodo v prvi fazi na zelenici ob zdajšnji zgradbi ljubljanske infekcijske klinike zgradili nov objekt. Po koncu novogradnje pa bodo stari del prenovili "ali ga morda zgradili povsem na novo". Za investicijo je 70 milijonov evrov zagotovljenih iz načrta za okrevanje in odpornost, ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 34 milijonov, dva milijona evrov pa bo investiral UKC Ljubljana. Skupaj stroške investicije Poklukar ocenjuje na 100 milijonov evrov.

Sorodna novica Poklukar napovedal skorajšnjo odpravo obveznega nošenja mask, posvetovalna skupina o tem še danes

S tem bo infekcijska klinika pridobila 18.000 kvadratnih metrov dodatnih površin in dodatnih 100 bolnišničnih postelj.

V novi kliniki bodo lahko okuženega bolnika z različnimi zdravstvenimi težavami oskrbeli na enem mestu, saj bo vključevala tudi operacijske dvorane, ki so zdaj v glavni stavbi UKC-ja Ljubljana. "Danes pomeni obravnava takega bolnika zastoj številnih procesov," je pojasnil.

Nove infekcijske klinike si po njegovih besedah ne želijo le v UKC-ju Ljubljana, pač pa gre za potrebo prebivalcev Ljubljane in širše.

Ob tem se je zahvalil vsem zaposlenim na kliniki, ki so bili "zadnji dve leti steber boja proti covidu-19".

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je izrazila veselje ob začetku udejanjanja projekta nove klinike. "Verjamem, da bo od nas to zahtevalo velike napore, da bomo stvar izpeljali, verjetno tudi motnje v delovanju klinike, a storili bomo vse, da bodo bolniki to čutili čim manj," je napovedala.