Foto: BoBo
Foto: BoBo

Težav v zdravstvu je veliko in so težko razumljive, a so hkrati enostavno rešljive, meni vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki dvomi, da se da v Slovenijo prenesti modele iz Skandinavije. Kot je dejal na četrtkovem razvojnem forumu v Portorožu, moramo rešitve poiskati sami.

Kot pravi, je na področju primarnega zdravstva na tisoče preprek, ne le pri administrativnem delu zdravnikov, ampak tudi pri uvažanju tujih zdravnikov. "Za tujce, ki bi prišli v Slovenijo, predvsem tiste, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, je treba poenostaviti sprejeme. Razmišljamo tudi o neki točki, na kateri bi dobili vse informacije, o kadrovskih sejmih po republikah nekdanje Jugoslavije. Korak za korakom," je Brecelj dejal za Radio Slovenija.

Prav tako je nujno povečati vpis na obe medicinski fakulteti, in to že v prihodnjem šolskem letu. "Naša želja je doseči največji dosedanji vpis v zgodovini samostojne Slovenije, to je 254 študentov – to se bo poznalo šele čez leta, ampak to so prvi koraki," je dejal. Približno toliko študentov medicine so vpisali leta 2011, od takrat naprej se je število vpisov vrtelo okoli številke 170, kar je po Brecljevem mnenju nedopustno.

Sorodna novica Erik Brecelj: Sistem zdravstvenega varstva je težko kopirati po vzoru drugih držav

Vodja strateškega sveta besede nemogoče ne pozna. "Je mogoče. Problem so morda klinične vaje," je dejal Brecelj, ki pravi, da se je glede tega že povezal z bolnišnicami. "Mislim, da je problem samo dobre volje," je dejal.

Brecelj poseben pomen pripisuje tudi ustanovitvi nacionalnega inštituta za kakovost v zdravstvu, ki bi nadziral tako javno kot zasebno zdravstvo, prav tako meni, da bi morali oblikovati mrežo za izmenjavo podatkov med ministrstvom, NIJZ-jem in ZZZS-jem ter analizirati obremenitev zdravstvenega sistema po regijah. V četrtek so, kot je dejal, največ pozornosti namenili spremembam ZZZS-ja, ki pa jih za zdaj še ne razkrivajo.

Delovna skupina v pripravo kadrovskih standardov in normativov za poklice v zdravstveni dejavnosti

Delovna skupina ministrstva za zdravje bo skupaj s predstavniki zbornic, združenj, sindikatov, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugimi deležniki že pripravljene kadrovske standarde in normative uskladila z dejanskim stanjem kadrov v kliničnih okoljih, so sporočili z ministrstva.

Na prvem sestanku, ki je potekal 1. marca, je vsak izmed vabljenih članov predstavil temo s svojega poklicnega področja, nekateri pa so predstavili tudi že pripravljene kadrovske standarde in normative. Ti so bili že predstavljeni prejšnjim ministrom, nadaljnja obravnava pa se je bodisi zaradi same vsebine bodisi zaradi drugih dejavnikov, na katere člani niso imeli vpliva, zamaknila, so pojasnili na ministrstvu.

Člani so po njihovih navedbah izpostavili, da tudi v mednarodnem okolju primanjkuje podatkov oziroma metodologije, s katero bi pridobili celovito sliko. Strinjali so se, da je treba pri oblikovanju kadrovskih standardov in normativov v ospredje postaviti varno, kakovostno in celostno obravnavo pacienta, so zapisali.

Naslednji sestanek je sklican za 27. marec. V vmesnem času bodo člani posredovali vso relevantno dokumentacijo na področju normativnih standardov vsem članom delovne skupine, so še dodali.