Pediatrinji, ki zapuščata ZD Ljubljana, se bosta zaposlili v gospodarski družbi, v kateri so po navedbah predstojnice bežigrajske enote Anje Zidanšek razmere za delo boljše, lažje pa je tudi priti do boljšega zaslužka. Foto: Pixabay
Pediatrinji, ki zapuščata ZD Ljubljana, se bosta zaposlili v gospodarski družbi, v kateri so po navedbah predstojnice bežigrajske enote Anje Zidanšek razmere za delo boljše, lažje pa je tudi priti do boljšega zaslužka. Foto: Pixabay

Odhajajoča pediatrinja in pediater sta delala v enoti Bežigrad, in sicer v zdravstvenem varstvu šolskih otrok in mladine, v katerem je ostala še ena zdravnica, medtem ko v zdravstvenem varstvu predšolskih otrok v tej enoti dela šest pediatrinj. Skupaj je v ZD Ljubljana zaposlenih 46 pediatrov, sedem razvojnih pediatrinj in 20 specializantov pediatrije, so sporočili iz ZD Ljubljana.

Kot so dopoldne pojasnili na novinarski konferenci, sta to prvi odpovedi pediatrov letos. Nove pediatre intenzivno iščejo. "Zelo aktivno se ukvarjamo z iskanjem novega kadra, zelo intenzivno iščemo nove sodelavce, opravljamo razgovore, objavljamo razpise," je v izjavi za medije dejala družinska zdravnica in predstojnica enote Bežigrad ZD Ljubljana Anja Zidanšek. Povedala je, da čakajo na odgovor dveh potencialnih novih zdravnic, v oktobru pa predvidevajo zaposlitev še ene zdravnice, ki že ima nekaj izkušenj na področju dela v pediatrični ambulanti.

"Delo v tem času – do prihoda novega kadra – bomo seveda organizirali čim bolj varno, kakovostno. Želimo si res poskrbeti za otroke, ki so ostali brez osebnega zdravnika – v tem času bodo za otroke in mladostnike poskrbeli šolska zdravnica, ki ostaja v enoti Bežigrad, in prisotni pediatri," je pojasnila predstojnica.

ZD Bežigrad: Brez zdravnika bo ostalo 2500 otrok
Polovica pediatrov v ZD-ju Ljubljana je starejših od 55 let. Foto: Shutterstock
Polovica pediatrov v ZD-ju Ljubljana je starejših od 55 let. Foto: Shutterstock

"Kar zadeva sistematske preglede, si bomo pomagali z upokojenimi zdravniki, tudi s specializanti pediatrije, ki so zaposleni pri nas, pa morda tudi z zdravniki iz drugih enot zdravstvenega doma Ljubljana, čeprav so vsi zelo, zelo zasedeni," je dodala. Poudarila je, da bodo pacienti o reorganizacijah in novih kadrovskih pridobitvah obveščeni sproti. Ob 2500 otrocih z odhodom pediatrinj ostaja tudi 600 odraslih, ki bodo preusmerjeni v ambulanto za neopredeljene. Ta deluje v okviru bežigrajske enote.

Težave se kopičijo, polovica pediatrov v ZD Ljubljana starejših od 55 let

Anja Zidanšek je opozorila, da se težave na pediatriji na primarni ravni v ZD Ljubljana stopnjujejo že več let. "V zadnjem času smo soočeni z razmerami v tem smislu, da vedno bolj narašča število prebivalcev, po drugi strani pa upada interes zdravnikov, da bi se zaposlili v našem zdravstvenem domu, kar pomeni velik izziv," je dejala.

V ZD Ljubljana ostaja zaposlenih 46 zdravnikov specialistov pediatrije, a po besedah Anje Zidanšek večina teh zelo presega mejo, pri kateri še opredeljujejo paciente. "Stanje je pravzaprav posledica preteklih let, ko smo v našem zdravstvenem domu sprejeli in opredelili veliko otrok iz sosednjih občin, v katerih se je v bistvu ta težava s področja primarne pediatrije v smislu pomanjkanja pediatrov začela kazati najprej," je pojasnila.

Predstojnica bežigrajskega zdravstvenega doma je opozorila tudi na staranje zdravnikov. "V našem zdravstvenem domu je približno polovica pediatrov starejša od 55 let, tako da v prihodnje, v naslednjih mesecih, letih, bomo težko nadomestili upokojitve starejših kolegov," je dejala. Kot je pojasnila, bi lahko glede na kadrovsko pomanjkanje ta hip nemudoma zaposlili devet specialistov pediatrije. Opozorila je, da so potrebne sistemske spremembe.

Odhod dveh pediatrinj iz ZD-ja Ljubljana

Pretirane skrbi nekaterih staršev, vse kompleksnejše obravnave in administracija

Pediatrinja iz ljubljanske enote Moste - Polje Marija Burnik je ob tem izpostavila, da je v Ljubljani velik problem tudi predčasno odhajanje zdravnikov. Kot je dodala, iz zdravstvenega doma odhajajo zlasti zaradi preobremenjenosti in težavnih razmer za delo na pediatrični nujni medicinski pomoči. "V dežurno ambulanto namreč prihaja vse več otrok, za katere starše skrbi, da je njihovo stanje nujno. Ko pa jih najprej obravnava triažna medicinska sestra in jim pove, da stanje ni nujno in potem to pove še zdravnik, tega niso pripravljeni sprejeti," je pojasnila zdravnica in poudarila, da zaradi tega izbruhnejo tudi nasilni konflikti.

Dostop do pediatrov je po besedah zdravnice vse težji tudi zaradi vse bolj kompleksne obravnave otrok. "Konkretno – v predšolski ambulanti je čedalje več otrok z motnjami v razvoju, čedalje več je bolj posebnih socialnih okoliščin, vse skupaj pa zahteva vse več časa za delo s temi otroki," je pojasnila. "Ob tem moram poudariti, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije mladostnike obravnava kot zelo zdravo populacijo brez kakršnih koli težav oziroma z zelo malo kompleksnimi težavami in posledično zdravnikom namenja zelo malo časa za obravnavo teh otrok," je dejala Marija Burnik.

Dodala je, da dodatno stisko s časom in stres tako pediatrom kot družinskim zdravnikom predstavljajo vsi administrativni postopki, ki se iz leta v leto množijo. "Marsikatera storitev sploh ni ovrednotena s strani zavarovalnice in jo torej delamo brezplačno, vzame nam pa ogromno časa, to je na primer pisanje raznih poročil za centre za socialno delo, za sodišča, policijo," je naštela in dodala, da je to čas, ki bi ga "morali in želeli nameniti otrokom".

Ministrstvo: Večjega pomanjkanja pediatrov ni

Na ministrstvu za zdravje po odpovedih dveh pediatrov v ZD Ljubljana ocenjujejo, da trenutno ni mogoče govoriti o večjem pomanjkanju pediatrov. Sklicujejo se na podatke ZZZS-ja, po katerih v Ljubljani več ambulant še vedno opredeljuje otroke in mladostnike. Zavedajo pa se, da bo veliko pediatrov v prihodnjih letih izpolnilo pogoje za upokojitev.

Po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije je bilo na začetku leta 2024 v Sloveniji aktivnih 511 specialistov in 147 specializantov pediatrije, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. Iz podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z dne 1. avgusta pa je po navedbah ministrstva razvidno, da v Sloveniji skupaj deluje za 234,87 tima pediatrije, kar izvaja 345 ambulant. "Od 345 ambulant 102 ne dosegata 1895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da še opredeljujejo paciente," so poudarili na ministrstvu.

Po podatkih ZZZS-ja, na katere se sklicuje ministrstvo, je v območni enoti Ljubljana 11 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, ki še opredeljujejo paciente. Poleg tega je od začetka leta do avgusta upadlo število mladoletnih zavarovanih oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, in sicer z 19.312 na 15.622, so dodali na ministrstvu.

Specializacija pediatrije je še vedno zelo zaželena

"Glede na navedene podatke trenutno ne moremo govoriti o večjem pomanjkanju pediatrov," so poudarili. Ob tem so dodali, da je to specializacija, ki je pri mladih zdravnikih še vedno zaželena, tako da je večina razpisanih mest na razpisih specializacij praviloma zasedenih. Zagotovili so, da pri pripravi razpisa specializacij posebno pozornost namenjajo tudi specializaciji iz pediatrije.

"Ne glede na to se zavedamo, da bo v naslednjih letih veliko pediatrov izpolnilo pogoje za upokojitev, predvsem tisti na primarni ravni zdravstvenega varstva," so navedli. Poleg tega opažajo večje zanimanje specialistov pediatrije za delo na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva.

Ob tem so spomnili, da rodnost v Sloveniji močno pada že najmanj zadnjih 10 let. Projekcije pa kažejo, da bodo glede na demografska gibanja in omenjeni upad števila otrok potrebe po pediatričnih storitvah do leta 2035 upadle za približno devet odstotkov.

Glede na omenjeno na ministrstvu predvidevajo, da bo ob večjem številu razpisanih specializacij pediatrov dolgoročno dovolj, najprimernejše kratkoročne rešitve za ohranjanje dostopnosti do pediatrov pa bodo poiskali v sodelovanju s pediatrično stroko, so napovedali. Ena od možnosti je po njihovih navedbah tudi vertikalno povezovanje med sekundarno in primarno ravnjo zdravstvenega varstva.