Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je letos že dvignilo ceno ure storitve s 14,26 na 15 evrov. Vnovični dvig pa sledi Meščevi napovedi o financiranju dejavnosti osebne asistence, ki vključuje tudi sredstva za nemoteno izplačilo regresa.

Poleg dviga cene ure osebne asistence je ministrstvo namreč izvajalcem osebne asistence podalo možnost za sklenitev aneksa k pogodbi za izvajanje osebne asistence za letos zato, da bi tako zagotovili sredstva za izplačilo polovice regresa za letni dopust zaposlenim pri izvajalcih v obliki predplačila. Drugo polovico regresa pa je ministrstvo že zagotovilo v okviru cene ure storitve v skladu z metodologijo, so spomnili.

Sorodna novica Sindikat osebnih asistentov s stavko opozarja na vse slabše delovne razmere

Sindikat osebnih asistentov že dolgo opozarja na vse slabše delovne razmere zaposlenih v tej dejavnosti, 25. maja pa so organizirali tudi stavko. Da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in draginjo, bi morala biti cena ure storitve po njihovi oceni vsaj 16,64 evra. S stavko so med drugim zahtevali še zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti.

Minister Mesec je takrat dejal, da se je s sindikatom že sestal, na sestanku pa so se strinjali, da bo treba popravljati standarde in normative. Pri tem so se dogovorili, da sindikat pripravi točke, o katerih bi se želel pogovarjati, ministrstvo pa jim je tudi obljubilo pomoč pri skleniti kolektivne pogodbe.