V Slovenski Bistrici dolga vrsta tudi za vpis pri ginekologinji

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je na gnečo za vpis k novi družinski zdravnici in ginekologoma v ZD-ju Slovenska Bistrica v ponedeljek in torek odzvala, da je za primarno zdravstveno raven odgovorna občina. Bistriški župan Ivan Žagar je v ponedeljek povedal, da se nihče ne prijavi na njihove razpise.

"Vsi vemo, da družinskih zdravnikov ni, da jih primanjkuje v Sloveniji in da čez noč zagotovo ne bomo mogli povečati njihovega števila. Na ministrstvu za zdravje imamo številne ukrepe, da število družinskih zdravnikov in tudi drugih zdravnikov povečujemo, od povečanega vpisa do boljšega standarda tima v družinski medicini, do raznih spodbud, da se mladi študenti odločajo za specializacijo iz družinske medicine," je povedala Prevolnik Rupel za TV Slovenija.

Sorodna novica Večstometrska vrsta čakajočih za vpis k novemu osebnemu zdravniku v Slovenski Bistrici

Prevolnik Rupel je tudi pojasnila, kot je poročal STA, da po ponedeljkovem dogajanju v Slovenski Bistrici niso opravili pogovorov s pristojnimi, saj da je za konkretno situacijo na primarni ravni odgovorna občina, ki je avtonomna pri podeljevanju koncesij, iskanju družinskih zdravnikov. "Tudi vodstvo zdravstvenega doma mora poslovati avtonomno in zagotoviti oskrbo," je dodala ministrica in ocenila, da prizorov, podobnih tistim v Slovenski Bistrici, ne bi smelo biti, pač pa bi moral zdravstveni dom vpisovanje organizirati drugače.

Golob: Odgovorno je vodstvo zdravstvenega doma

Poslanka SDS-a Jelka Godec je premierju Robertu Golobu v državnem zboru danes zastavila poslansko vprašanje "v zvezi s številnimi zavajajočimi izjavami". Med drugim mu je očitala, da vlada še ni izpeljala zdravstvene reforme. Navedla je, da je predsednik vlade obljubljal dostop do javnega zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Pri tem je omenila, da je bila v ponedeljek pred Zdravstvenim domom (ZD) Slovenska Bistrica velika množica ljudi, ki so želeli pridobiti osebnega zdravnika.

Golob ji je odgovoril, da je za kaos v ZD-ju Slovenska Bistrica odgovorno vodstvo zavoda, za primarno zdravstvo pa lokalna skupnost. "Vlada, tudi če bi hotela, ne more posegati v podelitev koncesij na primarnem nivoju, kot vi to zelo dobro veste, še manj pa v organizacijo dela v zdravstvenem domu," je dejal Golob.