Foto: BoBo
Foto: BoBo

V lanski sezoni ni bilo uradno zapisanega nobenega primera gripe v Sloveniji, a položaj je bil lani popolnoma drugačen kot letos: za dlje časa so bile zaprte šole, tudi v vrtcih je bilo manj ljudi, več dela se je opravljalo na daljavo od doma. Ljudje so se manj družili in bolj upoštevali ukrepe kot letos. Ukrepi, ki preprečujejo širjenje novega koronavirusa, namreč hkrati delujejo tudi pri zmanjševanju prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

V Evropi se sezona kroženja gripe letos še ni začela, države pa poročajo večinoma o posamičnih okužbah, največ Slovaška, Rusija, Švedska, Češka in Kosovo.

Virus se z lahkoto širi med prebivalci

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe ter drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Mogoči so hujši zapleti

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s slabšo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo.