Mariborska onkologija. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Mariborska onkologija. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Tudi napredka pri pogovorih glede odkupa njihovih stanovanj v stavbi, ki je predvidena za rušenje, ni na vidiku. Tako zdravstveno ministrstvo kot vodstvo bolnišnice pa odgovornost za nastale težave prelagata drug na drugega.

"Se sploh zavedate, kaj preživljamo med zdravljenjem in če preživimo, kaj po njem. Jaz se res bojim, da za vse nas onkološke bolnike ne bo prostora za zdravljenje," je dejala onkološka bolnica Klavdija Kokol.

Sorodna novica Zahtevne razmere na mariborski onkologiji. "Si bolniki res zaslužimo, da se zdravimo na hodniku?"

Strah in negotovost onkoloških bolnikov sta vse bolj upravičena. Njihovo zdravljenje zdaj ovirajo še okvare obsevalnikov. Za to težavo smo izvedeli šele pred dnevi, je dejal Tomaž Pliberšek, direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. "V tem času smo seveda tudi odreagirali. Tako kabinet predsednika vlade kot ministrica za zdravje sta mi dala jasna navodila, da je treba to zadevo čim prej speljati."

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je povedal, da bi napravi lahko zamenjali že pred dvema letoma. "Razpis leta 2022, ki je bil na UKC-ju, je padel zaradi očitkov, da je prirejen. Tako da tudi zdaj, v tem trenutku, na to dejansko nimamo nobenega vpliva."

Pliberšek pravi, da je denar za en obsevalnik zagotovljen. "Pričakujem, da bo DIP čim prej v hiši za ta dva obsevalnika, v najkrajšem možnem času. Verjamem, da bi bil prvi obsevalnik lahko že v tem letu."

Rešiti pa bo treba tudi zaplete s stanovalci glede odkupa zasebnih stanovanj. Gradbišče po besedah Flisa stoji.

"Nestrpno pa čakamo drugostopenjski organ glede pritožbe, ki je bila drugič izdana na gradbeno dovoljenje za graditev stolpiča," je pojasnil prvi mož urada za nadzor.

Potrebna je strpnost, dodaja Pliberšek, a med zaposlenimi in onkološkimi bolniki je ta zaradi njihovih življenjskih stisk vse manjša.