Novinarska konferenca družine Peterka novembra lani. Foto: BoBo
Novinarska konferenca družine Peterka novembra lani. Foto: BoBo

Vmesno sodbo o temelju zahtevka pričakujejo pisno do konca leta, o višini odškodnine pa bo sodišče odločalo pozneje, je za STA pojasnila zastopnica družine Nina Cek.

Družina Peterka namreč zaradi domnevne strokovne napake od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zahteva več kot 860.000 evrov odškodnine. Tožbo je družina vložila leta 2018, dve leti po operaciji triletnega otroka s prirojeno srčno napako. Dečku so mesec dni po rojstvu vstavili srčni spodbujevalnik, ki je deloval dobro, otrok pa se je normalno razvijal in bil zdrav. Zaradi okvarjene elektrode so spodbujevalnik julija 2016 zamenjali, a ga prišili na napačno mesto.

Okrožno sodišče v Ljubljani je leta 2019 zaslišalo starše, srčnega kirurga in kardiologa, ki sta sodelovala pri zdravljenju otroka. Nato pa nadaljevalo dokazovanje s pridobivanjem izvedenskega mnenja.

Družina je po dopolnitvi izvedenskega mnenja, ki ga je pripravil nemški pediatrični kardiolog Nikolaus Haas, tudi zvišala odškodninski zahtevek. Po Haasovih navedbah je zaradi napačne namestitve elektrode pri otroku prišlo do poslabšanja srčne funkcije, kar je privedlo do ponovne operacije in večkratnih reanimacij, zaradi česar ima deček zelo hudo hipoksično okvaro možganov.

Iz UKC-ja Ljubljana so že pred časom glede tega primera sporočili, da sodnih postopkov, ki potekajo, ne komentirajo, da pa obžalujejo, da se je to zgodilo, in posledično tudi sodni postopek.