Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Svetovni dan ledvic je svetovna pobuda, v kateri od začetka leta 2006 sodeluje tudi Slovenija. Kot so zapisali na slovenski spletni strani svetovnega dneva ledvic, že 17. ozaveščevalno akcijo organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Zaradi epidemije covida-19 pa tudi letos ne bodo organizirali informacijskih točk ter izvajali meritev krvnega tlaka in preiskav seča, so še zapisali.

Pri kronični ledvični bolezni gre za postopno poslabševanje ledvičnega delovanja in običajno imajo bolniki vrsto let zelo malo vidnih težav, so zapisali na spletni strani svetovnega dneva ledvic. "Največkrat se težave, kot so slabše počutje in utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje urina ali otekanje, pojavijo šele zelo pozno, včasih šele tik pred popolno odpovedjo ledvic," so še opozorili in dodali, da se zgodi, da je bolezen diagnosticirana pozno, vse prevečkrat tudi prepozno, so še dodali. Zato v Slovenskem nefrološkem društvu opominjajo na pomen preiskav za preverjanje stanja ledvic, še posebej pri osebah, ki imajo povečano tveganje za ledvične bolezni.

Kot navaja spletna stran svetovnega dneva ledvic, je glavni problem bolnikov s kronično ledvično boleznijo pospešeno staranje telesa, ki pogosto privede do prezgodnje smrti ali hudih težav zaradi okvar srca, možganov in drugih organov.

"Na voljo je vedno več zdravil in zdravljenj, ki uspešno upočasnjujejo odpovedovanje ledvic. Daljše delovanje ledvic pa pomeni tudi daljše in bolj kakovostno življenje," so dodali.

Kot so organizatorji ozaveščevalne akcije še pojasnili na spletu, je poglavitni vzrok za nastanek bolezni nezdrav življenjski slog, kar pomeni, da lahko z zdravim življenjskim slogom v večini preprečimo in preložimo nastanek razvoja ledvičnih bolezni, bolniki pa upočasnijo napredovanje bolezni.

Zato Slovensko nefrološko društvo priporoča redno telesno dejavnost, izogibanje slani hrani in živilom z veliko sladkorja, redno merjenje krvnega tlaka in obdobno merjenje krvnega sladkorja. Odraslim osebam s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, srčno-žilnimi boleznimi in debelostjo ter osebam, ki imajo bližnjega sorodnika z ledvično boleznijo, pa svetuje tudi opravljanje laboratorijskih preiskav za preverjanje stanja ledvic.

Posledice po vsem telesu

Ledvice so eden od močno prekrvavljenih organov, motnja v pretoku krvi pa lahko zato povzroči posledice v celotnem telesu, je na novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije povedal predsednik društva Matija Cevc. Motnja pri delovanju srca lahko povzroči motnjo v delovanju ledvic, po drugi strani pa lahko okvara ledvic pripelje tudi do srčno-žilnih zapletov.

Andraž Cerar z oddelka za napredovalno srčno popuščanje in transplantacije srca na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je poudaril, da gre največkrat za okvaro obeh organskih sistemov zaradi pridruženih bolezni, ki se s staranjem pojavljajo vedno pogosteje. Pravočasno prepoznavanje in zdravljenje ledvične bolezni je zato bistveno za zmanjševanje obolevnosti in umrljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem ter za preprečevanje ponavljajočih se hospitalizacij.

Dr. Škoberne: Okvarjene ledvice težje proizvajajo temen urin