Po dveh letih, ko je bilo gripe malo, se ta znova vrača. Foto: Pixabay
Po dveh letih, ko je bilo gripe malo, se ta znova vrača. Foto: Pixabay

V nasprotju s prejšnjim letom, ko gripe na Hrvaškem sploh ni bilo, letos za gripo zboleva vse več ljudi, predvsem marca. Med obolelimi za gripo so odkrili tudi 25 primerov tako imenovane flurone, kombinacije okužbe z virusom gripe in koronavirusom, so še sporočili s HJZJ-ja.

Na Hrvaškem so do zdaj prepoznali tudi 192 primerov hospitalizacij okuženih z virusom gripe, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedala dežurna epidemiologinja Diana Mayer.
V nacionalnem referenčnem laboratoriju za gripo so od začetka sezone potrdili 1358 okužb z gripo, največ v tednu med 14. in 20. marcem, ko so jih potrdili 355.

Med prebivalstvom prevladuje virus gripe tipa A, ki predstavlja 96,6 odstotka okužb. To je sev, ki je bil sestavni del cepiva proti gripi za sezono 2021/2022. Pojav virusa gripe tipa B je to sezono po besedah Mayerjeve le občasen.

V Sloveniji skupno slabih 400 primerov gripe

Po podatkih slovenskega inštituta za javno zdravje se rahlo povečuje število obolelih z gripo tudi v Sloveniji. V desetem tednu (7.–13. marec) so tako potrdili 74 primerov okužbe z gripo, kar je 10 odstotkov vseh testiranih vzorcev. V celotni sezoni gripe (od 4. oktobra lani) so laboratorijsko potrdili skupno 392 primerov. To je bil virus influence A oz. v večini primerov podtip A (H3N2), influence tipa B pa niso dokazali v nobenem primeru, so zapisali na spletni strani.