Kopalnice na oddelku za hematologijo bodo prenovila podjetja, ki sicer izvajajo vzdrževanja na stavbi UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Kopalnice na oddelku za hematologijo bodo prenovila podjetja, ki sicer izvajajo vzdrževanja na stavbi UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

Bolnica, ki je želela ostati neznana, je v pogovoru za Televizijo Slovenija opozorila, da so v odtokih v kopalnici oddelka za hematologijo bakterije, ki ogrožajo življenje. Hudo bolni v izolaciji se zato ne morejo tuširati in umivati z vodo. "Ti aerosoli, ki bi jih jaz vdihovala, bi lahko prišli v mojo sluznico in bi povzročili okužbo, ki bi pri zdravljenju povzročila velike, velike težave," je pojasnila bolnica, ki se zato umiva s posebnimi krpicami.

Več bolnikov se je že okužilo. Ko so odvzeli bris, je bilo jasno, da se je enaka bakterija pojavila pri bolniku in pa v odtoku, ki je pokvarjen, je poročala novinarka Breda Štivan Bonča. Vodstvo UKC-ja Ljubljana pojasnjuje vzrok za nastalo situacijo – hematološki oddelek je priključen na skupno kanalizacijsko cev iz osmega nadstropja, odtočne cevi pa imajo premalo naklona. "Odpadna voda prihaja v bistvu nazaj v prostor, kjer povzroča, da se veča možnost razmnoževanja bakterij. In to je glavna težava. Vse se začne s projektom. Projektirano je bilo na takšen način," je pojasnil Jure Dolinar iz UKC-ja Ljubljana

Prenovo hematološkega oddelka, ki je bila dokončana leta 2014, projektiralo podjetje IBE. Manj kot deset let pozneje mora UKC prenoviti skoraj vse kopalnice na oddelku, da bi bili bolniki varni. Dve kopalnici je UKC so že prenovili, še 17 jih morajo. Na javni razpis za obnovo se je prijavil le en ponudnik, s ceno, ki krepko presega 200.000 evrov, kolikor je za obnovo predvidel UKC Ljubljana, zato bodo projekt izpeljali drugače. "Ugotovili smo, da lahko z po javnem razpisu izbranimi podjetji, ki izvajajo vzdrževanje v naši stavbi, zagotovimo te storitve za polovico nižjo ceno," je pojasnil generalni direktor UKC-ja Marko Jug.

Zver: Varnost zagotavljamo, a če bi rekel, da nikomur ni bilo nič, bi se zlagal

Obnova, ki bo izpeljana v več delih, bo sicer trajala več mesecev, kar bodo občutili tudi bolniki, ki jih nimajo kam premestiti. "Nikjer ni takšnih prostorov, v katerih bi oni lahko varno in kolikor toliko kvalitetno živeli, razen pri nas," je v Odmevih Televizije Slovenija dejal predstojnik oddelka za hematologijo Samo Zver. Ob tem je poudaril, da bolnike kljub vsemu bolj ogroža njihova bolezen kot pa bakterija.

"Mislim, da moramo graditi celo našo medicino na odkriti besedi. Tako v primerih, kot je ta, kot tudi v odnosu bolnik-zdravnik. Moramo se pogovarjati in marsikaj se da tako spremeniti," poudarja Samo Zver. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Na hematologiji nič ne skrivamo. Nikoli nismo skrivali. Te težave smo zaznali v aprilu leta 2020. To pa zato, ker imamo sistem, da jih iščemo. Upal bi si reči, da je marsikje verjetno stanje lahko podobno, pa ne vedo," je dejal Zver. Težave z bakterijo so na oddelku najprej skušali rešiti s kemičnimi sredstvi, a učinka ni bilo, zato je edina rešitev obnova.

Zver je pojasnil, da skušajo ob trenutni situaciji kljub vsemu zagotoviti kar se da varno okolje za bolnike. "To delamo tako, da imamo nadzor nad tem, kdo je v kakšni kopalnici, za primer vročine damo tisti antibiotik, ki je edini učinkovit proti tej bakteriji in tako naprej, kar gre seveda v stroške. Bolnikom tudi od samega začetka povemo, da gre za klice, ki so problematične, da zaradi tega ni umivanja. Kar je grozljivo, da se razumemo. Jaz recimo si sam sebe ne predstavljam, da imaš vročino 40 stopinj, kar je pri nas pogosto, pa se ne moreš stuširati," je dejal.

Predstojnik ljubljanskega oddelka za hematologijo je ob tem povedal, da so pri bolnikih odkrili tudi okužbe krvi s temi bakterijami. "Lahko rečem po pravici, da zelo verjetno je kdo tudi umrl zaradi tega, kar je težko reči, ker pri nas so vzroki po navadi multifaktorialni, ampak če bi rekel, da nikomur ni bilo nič, bi se zlagal," je bil odkrit. Poudaril je, da na oddelku ob trenutnih ukrepih vseeno zagotavljajo varnost bolnikov. "Seveda je pa glavna cena, ki jo bolnik plača, neumivanje," je ponovil.

Nevarne bakterije na hematologiji