Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razpis za širitev zdravstvenih programov, ki nadomešča vsakoletni splošni dogovor v zdravstvu, zajema program splošne ambulante oz. ambulante družinske medicine, program otroškega in šolskega dispanzerja, program dispanzerja za ženske, program zobozdravstva za odrasle, program zobozdravstva za mladino, program farmacevtskega svetovanja in program mobilni paliativni tim.

ZZZS je razpis objavil 28. februarja, prvi rok za prijavo pa je bil 28. marec. A ker ZZZS za celotni razpisani program še ni sklenil pogodb, so rok za prijavo na razpis do oddaje programa prvemu ponudniku, ki bo izpolnjeval pogoje in merila za izbiro, vendar ne dlje kot do 31. decembra. Zato bo ZZZS sproti na svoji spletni strani objavljal neoddane programe po vrsti programa in lokaciji.

Največ mest ostalo pri programu zobozdravstva in splošne ambulante

Glede na objavljene podatke ZZZS-ja je ostalo neoddanih 55,6 zdravstvenega programa, in sicer 9,14 programa splošne ambulante, 5,5 programa otroškega in šolskega dispanzerja, 6,8 programa dispanzerja za ženske, 8,16 programa farmacevta svetovalca, 16,5 programa zobozdravstva za odrasle, 6,5 zobozdravstva za mladino in trije programi mobilnega paliativnega tima.

Na razpis se lahko prijavijo izvajalci, ki še nimajo sklenjene pogodbe z ZZZS-jem, in izvajalci, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS-jem, a se prijavljajo za izvajanje dejavnosti, za katere je širitev dogovorjena v uredbi, vendar izvajalci za izvajanje teh programov niso poimensko navedeni v njej in ni navedeno, da razpis izvede ministrstvo za zdravje oz. da predlog razdelitve pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Na razpis pa se ni treba prijaviti izvajalcem, ki so začeli izvajati nov program na podlagi notranjega prestrukturiranja ali pa so prevzeli program od drugega izvajalca, in izvajalcem, s katerimi je ZZZS dolžan skleniti pogodbo v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno dejavnost.