Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po navedbah bolnišnice so za omenjene zdravnike izoblikovali ustrezne rešitve in zdravnike pozvali, naj premislijo o svoji odločitvi.

V celjski bolnišnici so pojasnili, da se je v pogovoru znova izkazalo, da je težišče problematike sistemske narave in vodstvo bolnišnice na njeno razrešitev nima neposrednega vpliva. Problem je namreč v financiranju enote za splošno nujno medicinsko pomoč, ki v pomembnem delu od ponedeljka do petka od 7. do 20. ure finančno ni pokrita, ter v nevključevanju zdravnikov družinske medicine Zdravstvenega doma Celje in koncesionarjev v zagotavljanje nujne medicinske pomoči.

Vodstvo bolnišnice se je zavezalo, da bo to problematiko in predlog rešitve zanjo znova naslovilo na ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter z njima poskušalo najti rešitev.

Na sestanku je vodstvo zdravnikom predstavilo videnje problematike dela in organizacije urgentne dejavnosti v celjski bolnišnici ter ukrepe, ki so bili na podlagi predhodnih pogovorov že izvedeni. Prav tako jim je predstavilo okvire za organizacijo urgentne dejavnosti, ki jih predstavljata veljavna področna zakonodaja in pogodba z ZZZS-jem.

Ob koncu srečanja je vodstvo bolnišnice izrazilo upanje, da bodo zdravniki svojo odločitev spremenili in karierno pot nadaljevali v Urgentnem centru Celje.

Odpovedi zaradi pomanjkljive organizacije?

Specialisti urgentne medicine v enoti za splošno nujno medicinsko pomoč celjske bolnišnice naj bi podali kolektivno odpoved zaradi pomanjkljivosti v organizaciji in nevarnega opravljanja dela s sočasnim pokrivanjem dveh delovišč, je zapisano v anonimnem pismu iz bolnišnice.

Po navedbah iz anonimke se zdravniki že od vsega začetka prenosa dejavnosti urgentne medicine z Zdravstvenega doma Celje konec leta 2016 srečujejo s hudimi težavami zaradi po njihovem mnenju neustrezne organizacije, nesistematizacije dela in nestandardiziranosti medicinske opreme za reševanje, pa tudi zaradi iztrošenih in nevarnih reševalnih vozil, ki si jih je celjska bolnišnica tudi izposojala od zasebnih reševalnih služb.

Odpovedi v celjski bolnišnici